Herbata najlepsza dla zdrowia – ranking

Zdrowie to dar z natury, dlatego dbajmy o nie naturalnie. Przedstawiamy ranking 5 herbat, których prozdrowotne moce cenione są od pokoleń. Warto bliżej poznać te skarby przyrody, by lepiej zadbać o zdrowie.

Ranking najzdrowszych herbat

1. Dziurawiec

Dziurawiec to roślina wieloletnia od stuleci obecna w medycynie naturalnej, uważana za zioło magiczne. Występuje niemal na całym świecie,również w Polsce. Kwitnie od czerwca do sierpnia. Działa rozkurczająco na mięśnie gładkie brzucha, jest więc dobry na łagodzenie bólu tego rodzaju. Posiada właściwości bakteriostatyczne i przeciwbiegunkowe. Żółciopędne działanie Dziurawca pomaga łagodzić niestrawność, jest wskazana przy leczeniu stanów zapalnych jelit i żołądka, chorobie wrzodowej, schorzeniach dróg żółciowych, oraz wątroby, dwunastnicy i trzustki. Warto go pić, dla wsparcia narządów wewnętrznych, także dla ich lepszego ukrwienia. Aby zaparzyć; zalej susz gorącą, nie wrzącą wodą i pozostaw na co najmniej 15 minut.

2. Zielona herbata

Zielona Herbata to tradycyjny napój rodem z Azji.Nie jest to gatunek, a rodzaj herbaty. Nie jest ona poddawana fermentacji, ma więc formę najmniej przetworzoną. Dzięki temu zachowuje większość cennych wartości. Najbardziej ceniona jest za właściwości odchudzające i oczyszczające. Odpowiedzialne za to są antyoksydanty, alkaloidy, lipidy, polifenole i katechiny. Zawiera też moc witamin i mikroelementów. Dzięki teinie i kofeinie może działać pobudzająco. Zieloną herbatę zalewamy gorącą, nie wrzącą wodą. Długość parzenia uzależniona jest od efektu, jaki chcemy osiągnąć. Przy krótszym parzeniu działa relaksująco, przy dłuższym energetyzuje lepiej niż kawa.

3.Skrzyp polny

Skrzyp Polny to jedna z najstarszych roślin na świecie. Powszechnie występuje na terenach niemal całej Europy, ale również w Afryce Północnej, Ameryce Północnej i części Azji. Uważana za chwast, ma jednak mnóstwo cennych wartości dla naszego zdrowia. Zbierana od połowy lipca, do końca sierpnia. Herbata ze skrzypu działa moczopędne, pomaga oczyszczać organizm z toksyn powstałych przy przemianie materii. Dlatego jest polecana przy dolegliwościach dróg moczowych i nerek. Zawiera cenne elementy i witaminę C. Skrzyp ma właściwości krwiotwórcze, pomoże więc w obniżeniu ciśnienia i uszczelnieniu naczyń krwionośnych. Ma również bardzo dobry wpływ na tkanki łączne i kości, a działanie odtruwające skrzypu wspomaga ponadto pracę wątroby. Nadmierne spożycie skrzypu, może przyczynić się jednak do niedoboru witaminy B1. Przy regularnym piciu, należy robić sobie przerwy co jakiś czas, lub stosować odpowiednią suplementację. Aby przygotować herbatę, należy zalać 2 łyżeczki suszu wrzącą wodą i parzyć przez 15 minut.

4. Lipa

Lipa to drzewo występujące w Europie i Azji Zachodniej. Również posiada wspaniałe właściwości lecznicze, z których chętnie korzystamy najczęściej w okresie przeziębieniowym. Cechuje się bowiem działaniem napotnym, oraz zawiera związki śluzowe, które działają osłaniająco i zmiękczająco. Jest to bardzo pomocne w łagodzeniu kaszlu, chrypy i bólu gardła, również anginy. Bogata w rozmaite sole mineralne, flawonoidy, fitosterole, oraz kwasy organiczne i witaminy C i PP, która pomaga dbać o dobrą kondycję nabłonka skóry przewodu pokarmowego, oraz układu nerwowego. Działa też lekko rozkurczowo. Napar z kwiatów lipy podaje się w łagodnych zaburzeniach trawiennych i metabolicznych. Napary z lipy mogą służyć również jako lek uspokajający w nadmiernej pobudliwości nerwowej i stanach napięcia nerwowego łyżkę stołową wysuszonych kwiatostanów lipy, zalej wrzącą wodą i odstaw na około 20 minut.

5. Herbata z pokrzywy

Herbata z Pokrzywy znana i stosowana jest już od starożytności. W średniowieczu pełniła role złotego środka na wszelkie dolegliwości. Występuje powszechnie w całej Europie, oraz , Azji, Afryce Północnej i Ameryce Północnej ale przedostała się też na inne kontynenty. Pokrzywę najlepiej zbierać przed kwitnieniem, kiedy listki są jeszcze młode, czyli od kwietnia do maja. To ziele jest bogate w witaminę C, witaminy grup K i B, pomocne w dbaniu o układ nerwowy. Jest też dobrym źródłem potasu, magnezu, wapnia krzemu i żelaza. Przyspiesza metabolizm i oczyszcza organizm. Picie pokrzywy jest zalecane kobietom w ciąży, ponieważ ma zbawienne działanie na układ kostny i krwiotwórczy. Można ją też pić również przy infekcjach, alergiach i zapaleniach. Również przy anemii i zaburzeniach hormonalnych, warto sięgnąć po kubek tego zdrowego napoju. Pokrzywę zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 5-10 minut.

Do każdej z tych roślin należy jednak podchodzić z rozwagą i umiarem. Mają one silne właściwości, które w pewnych warunkach mogą być niekorzystne dla naszego zdrowia. Dlatego przed planowaniem dłuższej kuracji ziołowej należy dokładnie sprawdzić, czy będzie ona dla nas bezpieczna.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest