Grejpfrut i jego właściwości odżywcze, kalorie

Wiecznie zielone drzewa grejpfrutowe osiągają wysokość od 6 do 15 metrów, charakteryzują się skórzastymi liśćmi i białymi kwiatami, dają kuliste owoce osiągające średnicę około 15 centymetrów. Owoce charakteryzują się słodko – kwaśno – lekko gorzkim smakiem. Miąższ spożywany jest na surowo lub w postaci soków. Dodajemy je także do ciast, ciasteczek, deserów na ciepło i zimno oraz jako dekorację do mięs i ryb. Świeże grejpfruty mają jędrną, sprężystą, nieprzebarwioną i dość twardą skórkę. Należy je przechowywać w niskich temperaturach.

Wartości odżywcze i właściwości lecznicze grejpfrutów

  • grejpfrut jest niskokaloryczny, zawiera około 42 kalorii (kcal) na 100 g, jest ulubionym owocem osób będących na dietach odchudzających również dlatego ponieważ powoduje obniżenie poziomu insuliny,
  • szczególnie czerwone odmiany grejpfrutów są bogate w likopen. Badania wykazały, że likopen chroni przed uszkodzeniem skóry pod wpływem promieniowania UV oraz zapewnia ochronę przed rakiem prostaty. Generalnie czerwone grejpfruty są zdrowsze niż np. żółte, gdyż mają więcej zdrowych antyoksydantów, m.in. antocyjanów i flawonoidów,
  • picie wyciskanego soku z grejpfruta zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych,
  • jedzenie grejpfrutów oczyszcza wątrobę, zwiększa wydzielania żółci, pozwala lepiej filtrować krew i wychwytywać z niej toksyny. Składnik grejpfrutów – naringenina może też pomóc w leczeniu zakażeń wątroby wirusem HCV. Blokuje ona uwalnianie się wirusów z zakażonych hepatocytów, co jest niezbędne do zakażenia kolejnych jej komórek i utrzymania się przewlekłej infekcji,
  • wpływa na wygląd i kondycję naszej skóry. Jego zbawienną mocą zainteresowała się też kosmetologia. Grejpfrut nawilża i oczyszcza skórę dzięki zawartym w nim kwasom. Normalizuje też przepuszczalność skóry, zaś dzięki dużej zawartości witaminy C odpręża ją i tonizuje, a także wzmacnia naczynia krwionośne,
  • chroni przed rakiem płuc i jelita grubego. U osób regularnie pijących wyciskany sok grejpfrutowy wykazano zmniejszenie aktywności enzymu, mającego wpływ na aktywację substancji rakotwórczych występujących w dymie papierosowym. W badaniach laboratoryjnych związki biologicznie czynne występujące w grejpfrucie nie tylko powodowały obumieranie komórek nowotworowych, ale również powodowały zwiększenie produkcji zdrowych komórek nabłonka okrężnicy,
  • grejpfrut zawiera składniki czynnie obniżające poziom cholesterolu we krwi i mogące powodować neutralizację już istniejących złogów w naczyniach. Prawdopodobnie jednym ze składników czynnych mających taki wpływ jest polisacharyd typowy dla grejpfruta, który znajduje się w pektynach,
  • grejpfruty to dobre źródło witamin: C, A, z grupy B, bioflawonoidów i minerałów: potasu, żelaza, magnezu, fosforu i miedzi.

Inne właściwości grejpfrutów

  • ekstrakt z pestek grejpfruta działa niszcząco na wiele bakterii i grzybów, może pomagać również w leczeniu wrzodów żołądka. Chroni nas przed skutkami działania wolnych rodników – cząsteczek uszkadzających komórki organizmu,
  • firmy kosmetyczne wykorzystują go w wielu recepturach: do produkcji pomadek, żeli i płynów do kąpieli, kremów do pielęgnacji ciała i maseczek do twarzy oraz do wielu innych preparatów,
  • aby zwalczać cellulit, należy wcierać i wmasowywać w skórę olejek albo sok grejpfrutowy,
  • okłady z soku i miąższu owocu ujędrniają skórę, a płukanki wzmacniają włosy,
  • olejek grejpfrutowy wykorzystywany jest w aromaterapii.

Grejpfrut a kalorie – właściwości odchudzające

Grejpfrut kalorii ma niewiele, bo zaledwie 50 kcal w 100 gramach. To nie jest jednak jedyny powód, dla którego osoby chcące zrzucić kilka kilogramów sięgają po niego. Otóż grejpfrut jest owocem, który wpływa pozytywnie na przemianę materii, przyspieszając ten proces. Niska kaloryczność grejpfruta powoduje, że łatwo się przyswaja, a dodatkowo pomaga spalić tłuszcze i oczyścić organizm z  toksyn. Dzięki takim właściwościom grejpfrut przyczynia się do opóźniania procesu starzenia. Poza tym, że grejpfrut kalorii ma mało, to jedząc go nie powinniśmy zbyt dokładnie odzierać owocu z białej błonki. Co prawda jest ona lekko gorzkawa, ale ma działanie przeczyszczające. Jest to cenna wiedza szczególnie dla tych, którzy wybierając jedzenie liczą kalorie, ale i dla tych, którzy podjęli dietę oczyszczającą. Interesujący nas owoc wykazuje także działanie stabilizujące poziomu cukru we krwi, polegające na jego obniżaniu. Cukrzycy śmiało mogą zajadać się niskokalorycznym grejpfrutem.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest