Goździki i ich niesamowita moc. Właściwości oraz zastosowanie

Dodano: 18.03.2020 09:03
Aktualizowano: 09.03.2020 21:35
Udostępnij

Pochodząca z indonezyjskich Wysp Korzennych przyprawa znana i używana jest w polskich domach od wielu lat. Ze względu na niezwykłe właściwości lecznicze nie może jej zabraknąć w żadnej apteczce bądź szafce z przyprawami. Zapoznaj się z niesamowitą mocą goździków i sposobami ich zastosowania w życiu codziennym.

Charakterystyka goździków

Goździki są wysuszonymi pąkami tropikalnego drzewa, goździkowca. Już mieszkańcy starożytnych Chin zaznajomili się z dokładnymi właściwościami tej przyprawy i sięgali po nią w czasie zmagań z wieloma dolegliwościami zdrowotnymi. To znaczy, że goździki utrzymały się w świadomości ludzi ponad 2 tysiące lat, jako prosty w użyciu niezawodny lek. Za pojawienie się tej wspaniałej przyprawy na Starym Kontynencie odpowiedzialni są arabscy kupcy. Dzięki nim cała Europa usłyszała o prozdrowotnych nierozwiniętych pąków goździkowca.

Właściwości lecznicze

Goździki mają właściwości antyseptyczne, przeciwbakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe. W czasie zimy koniecznie sięgnij po goździki, jeśli doskwiera ci przeziębienie lub grypa. Zawierają eugenol, który zmniejsza aktywność enzymów prowadzących do stanów zapalnych. Ponadto bogate są w magnez, wapń, witaminy A, C i K, kwasy Omega-3. Neutralizują także wolne rodniki niszczące strukturę komórek ciała, które przyspieszają proces starzenia i doprowadzają do wszelkiego rodzaju nowotworów.

Goździki uspokajają i usprawniają pracę jelit

Oprócz tego ta aromatyczna przyprawa wykazuje działanie uspokajające i rozgrzewające. Nie bez powodu jest używana, jako dodatek do grzanego wina w trakcie zimy. Poprawi apetyt wśród niejadków, a także wspomoże funkcjonowanie układu pokarmowego, jeśli doskwiera ci biegunka.

Dolegliwości jamy ustnej

Znane jest stosowanie goździków w sytuacjach zmagania się z bólem zębów, głowy lub dziąseł. Wspomniany wcześniej eugenol znieczula miejscowo bolące miejsce. Czasami można spotkać się z lekarzem stomatologii, który wykorzystuje goździki do miejscowego znieczulenia przed wbiciem igły w dziąsło. Dodaj kilka kropel olejku eterycznego do pasty do zębów lub płynu do płukania, aby poczuć ulgę w jamie ustnej. Również w zmaganiach z nieświeżym oddechem warto sięgnąć po kilka goździków i rozgryźć je. Działanie aromatu goździków jest tak silne, iż poradzi sobie nawet z intensywną wonią czosnku.

Goździki w ochronie twojego serca

Dla osób cierpiących na zawyżony cholesterol lub wysoki poziom cukru we krwi dobra wiadomość, albowiem indonezyjska przyprawa skutecznie rozprawia się z objawami tych dwóch dolegliwości. Zły cholesterol LDL zostaje zmniejszony, a tym samym nie grozi nam miażdżyca i choroby serca. Wystarczy niewielka ilość goździków dodana do posiłku, aby obniżyć poziom glukozy we krwi.

Goździki na alergie, katar i kaszel

Nadchodzi wiosna i obawiasz się kataru siennego? Herbatka z goździków osłabi alergię i przyniesie ulgę. Wypij kubek ciepłego napoju, aby pożegnać się z uporczywym kaszlem lub katarem spowodowanym przeziębieniem i grypą.

Zastosowanie goździków w kuchni

Goździki są jednymi z najpopularniejszych importowanych produktów w Polsce. Nikt nie potrafi wyobrazić sobie bożonarodzeniowych jarmarków bez grzanego wina z goździkami i pomarańczą. W okresie jesienno-zimowym można dodać suszoną przyprawę do niemal każdego napoju – herbata, poncz, wino, piwo czy kompoty owocowe. Aby nadać potrawom wyjątkowego zapachu i smaku sięgnij po goździki. Nie tylko wzbogacą aromat pasztetów, szynek, dziczyzny, wieprzowiny, baraniny czy zwykłych śledzi, ale także grzybów czy deserów owocowych i świątecznych łakoci.

Jakie goździki najlepiej kupować

Całe goździki są najbardziej wszechstronne w użyciu. Można je albo dodać w całości do wyrobów kulinarnych, albo zmielić i tym samym uzyskać proszek do posypania mięs w trakcie gotowania. Przyprawa dostępna jest w każdym sklepie. Całe goździki mogą być przechowywane do roku, a w formie sypkiej do 6 miesięcy. Nie mniej jednak najlepszą opcją jest po prostu kupowanie przyprawy w momencie, kiedy jest ona potrzebna. Tym sposobem otrzymamy najlepszy aromat dań, deserów i napojów, albowiem długo stojące goździki tracą swoją charakterystyczną woń.

Zostaw komentarz
Odpowiedź na komentarz użytkownika

Zobacz również

Mąka migdałowa

23 października 2021

Mąka migdałowa są to zmielone migdały. Migdały są cennym składnikiem zróżnicowanej diety, w tym także diety bezglutenowej. Orzechy o migdałowym kształcieSpis treściOrzechy o migdałowym kształcieW jakim procesie powstaje mąka migdałowa?Mąka migdałowa...więcej

Jakich wartości odżywczych dostarcza mięso cielęce?

22 września 2021

Mięso cielęce jest uważane za jedno z najchudszych, a zarazem najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest ono doceniane ze względu na swój delikatny smak i niezwykle gładką strukturę. Doskonale nadaje się do przygotowywania różnych potraw mięsnych, a dodatkow...więcej

Rydze – właściwości oraz przygotowanie

10 sierpnia 2021

Jesień, deszczowe dni przeplatają się z ciepłymi i słonecznymi. Liście drzew nieśmiało zmieniają kolory, a lasy oprócz kasztanów pełne są też grzybów. W otoczeniu drzew iglastych, szczególnie sosnowych i świerkowych, na piaszczystej glebie najlepiej...więcej

Makaron kukurydziany – właściwości i kalorie

08 sierpnia 2021

Czy znasz kogoś kto nie lubi makaronu? Wszyscy wiedzą, że jedzenie pasty sprawia, że ludzie są szczęśliwi, a teraz wyobraź sobie, że ta przyjemność jest Ci zabrana. Dowiadujesz się, że chorujesz na celiakię albo masz nieceliakalna nietolerancja glute...więcej