Gorczyca i jej właściwości odżywcze i zdrowotne

Gorczycę znamy przede wszystkim jako podstawowy składnik musztardy. W rzeczywistości, oprócz walorów smakowych, posiada ona również szereg właściwości zdrowotnych. Gorczyca znana jest między innymi jako remedium na problemy reumatyczne i zaburzenia pokarmowe. Poznaj rodzaje nasion gorczycy i ich zastosowanie!

Czym jest gorczyca?

Gorczyca to roślina zaliczająca się do rodziny kapustowatych. Słynie przede wszystkim ze swoich nasion, które stanowią podstawowy składnik musztardy, pieprzu ziołowego i innych przypraw. Pochodzi z terenów północnej Afryki, Azji, południowej Europy i Pakistanu, choć obecnie spotykana jest na znacznie szerszym obszarze.

Właściwości gorczycy

Gorczyca to roślina lecznicza, której właściwości znane są od tysięcy lat. Pierwsze wzmianki o jej zbawiennym dla zdrowia wpływie pochodzą z czasów Sumerów, którzy używali jej do leczenia zatruć grzybami i jako środek przeciwbólowy. Później znana była Grekom i Rzymianom jako afrodyzjak. Chińczycy natomiast używali gorczycy na przebarwienia skóry.
Dziś gorczycę wykorzystuje się przede wszystkim w kuchni i medycynie naturalnej. To właśnie jej ziarna są głównym składnikiem musztardy i pieprzu ziołowego, a także stanowią wyśmienity dodatek do mięs, marynat i sosów. Dodatkowo musztarda jest bardzo nisko kaloryczna, więc będzie odpowiednia dla osób dbających o linię, a jednocześnie lubujących się w wyrazistych smakach. Gorczycę wykorzystuje się również do domowych wyrobów, takich jak konserwowane grzyby czy ogórki.

Właściwości lecznicze gorczycy zależą od jej odmiany. Istnieje ich wiele, a najbardziej popularnymi są biała, czarna i polna. Gorczyca polecana jest przede wszystkim osobom cierpiącym na bóle reumatyczne, dolegliwości żołądkowe i zapalenie zatok. Ponieważ jest źródłem wielu witamin i minerałów, w tym witaminy E, posiada właściwości zapobiegające miażdżycy i chorobom serca.

Rodzaje gorczycy i ich właściwości

Gorczyca biała

To najpopularniejszy rodzaj gorczycy, który najczęściej wkorzytujemy w kuchni. Jest doskonałym środkiem na dolegliwości żołądkowe, ponieważ jej nasiona zawierają śluz w skórce, który podczas trawienia tworzy warstwę ochronną na błonie śluzowej żołądka, zmniejszając tym samym bóle i łagodząc stany zapalne. Ponadto, nasiona białej gorczycy zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, co ułatwia i usprawnia procesy trawienne, dlatego jest polecanym środkiem dla osób zmagających się z niestrawnością. Gorczyca ma także działanie przeczyszczające jelita, dlatego używana jest przy zaparciach. Pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, oczyszcza go ze wszelkich złogów i zanieczyszczeń.

Gorczyca znana jest także jako środek na bóle reumatyczne. Wystarczy przyłożyć w bolące miejsce woreczek wypełniony jej nasionami. Jeśli ból występuje w kończynach dolnych lub górnych, należy włożyć odpowiednio stopy lub dłonie w nasiona. Woreczki wypełnione nasionami gorczycy sprawdzą się także przy zapaleniu zatok. Należy je wówczas podgrzać i ciepłe (ale nie gorące) przyłożyć do policzków i czoła. Taki zabieg przyspieszy udrożnienie dróg oddechowych.

Gorczyca czarna

Posiada zdecydowanie wyraźniejszy smak od gorczycy białej. Ich właściwości są podobne, choć odmiana czarna dodatkowo obniża ciśnienie krwi oraz wykazuje właściwości antybakteryjne. Stosuje się ją jako środek uśmierzający ból u osób cierpiących na zapalenie korzonków nerwowych i nerwobólach korzonkowych. Należy jednak pamiętać, że gorczycę czarną trzeba stosować z umiarem. Jej nasiona posiadają właściwości rozszerzające naczynia krwionośne podczas długotrwałego kontaktu ze skórą i prowadzą do zaczerwienienia oraz uczucia intensywnego pieczenia, a nawet stanów zapalnych i martwicy tkanek. Stosowana doustnie może prowadzić do przekrwienia błon śluzowych, uszkodzenia nerek i krwiomoczu.

Gorczyca polna

To bardzo powszechna w Polsce odmiana. Jest rośliną miododajną, choć lekko trującą. Jej nasiona wykorzystywane są przy produkcji środków przeznaczonych do zwalczania owadów. Śladowe ilości gorczycy polnej spotkać możemy także w lekach na depresję.

Gorczyca to roślina znana zarówno w kuchni, jak i medycynie. Oprócz charakterystycznych i chętnie wykorzystywanych walorów smakowych, posiada także szereg zbawiennych dla zdrowia właściwości. Gorczyca to nie tylko musztarda – to także idealny środek przeciwbólowy i wspierający układ pokarmowy!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest