Gąbczak walcowaty – właściwości oraz wykorzystanie

Azja i Afryka stanowią bogactwo różnorodnej flory. Rośliny występujące na tych kontynentach są eksportowane na wszystkie strony świata. Co ciekawe, duża część z nich nadaje się do uprawy również w mniej gorącym klimacie. Jedną z takich interesujących roślin jest gąbczak walcowaty. Przedstawiamy co to za roślina oraz jak można ją wykorzystać.

Gąbczak walcowaty – co to za roślina?

Gąbczak walcowaty (luffa cylindrica) to roślina naturalnie występująca w Afryce i Azji. Należy do rodziny dyniowatych. Jest rośliną jednoroczną. Rośnie jako pnącze, które może osiągać do 2 metrów wysokości. Kiedy rośnie, wytwarza najpierw duże kwiaty o intensywnie żółtym kolorze i kształcie przypominającym lejek. Następnie zaś, towrzy walcowate owoce, które są podobne do ogórków, z białym miąższem w środku i zieloną skórką.

Gąbczak walcowaty – jak możemy go wykorzystać?

Trukwa, bo tak inaczej nazywa się gąbczak walcowaty, jest rośliną o szerokim spektrum zastosowań. Poniżej wymieniamy niektóre z nich:
Jako dekoracja ogrodu – gąbczak walcowaty rośnie jako pnącze, z pięknymi żółtymi kwiatami, a później ciekawie wyglądającymi owocami. Dlatego właśnie świetnie sprawdzi się w ogrodzie jako roślina ozdobna. W kuchni, jako składnik potraw – owoce gąbczaka walcowatego są jadalne. W smaku przypominają cukinię. Dlatego właśnie możemy wykorzystać je w kuchni, w tych przepisach, gdzie normalne użylibyśmy cukinii. Możemy podać go w formie smażonej, grillowanej, czy też na surowo w sałatce, jako zamiennik ogórka.

Co ciekawe, na Dalekim Wschodzie, do celów kulinarnych wykorzystuje się także nasiona trukwy. Wytłacza się z nich olej spożywczy lub, podprażone, podaje jako dodatek do potraw (podobnie, jak w Polsce nasiona dynii czy słonecznika). Jeśli chodzi o składniki odżywcze, gąbczak nie zawiera ich zbyt wiele. Podobnie jak ogórki, składa się głównie wody. Jest natomiast bogaty w błonnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego.

Według medycyny Starożytnych Chin gąbczak walcowaty to roślina o właściwościach leczniczych. Działa oczyszczająco na organizm, wspomaga pracę wątroby oraz pomaga uregulować poziom cukru we krwi. Najbardziej popularne jednak jest wykorzystanie trukwy do produkcji naturalnych gąbek. Gąbki te mogą być używane do mycia naczyń czy samochodu, jednak głównie stosuje się je w kosmetyce, do oczyszczania twarzy i ciała. Przy ich pomocy wykonuje się również masaż antycelulitowy. Dlaczego? Ponieważ działają na skórę oczyszczająca, pomagają usuwać zrogowaciałe warstwy naskórka (jak delikatny peeling). Co więcej, mają właściwości przeciwzapalne.

Takie gąbki to świetne rozwiązanie dla wegan i osób przywiązujących szczególną uwagę do dbania o środowisko. Co ciekawe, taką gąbkę możemy wykonać samodzielnie. Należy w tym celu wydrążyć miąższ i nasiona z dojrzałego już owocu i wysuszyć. Trukwa jest wykorzystywana również do produkcji kosmetyków. Proszek z suszonych jej owoców stosuje się jako środek ścierny w peelingach. Z kolei olej z jej nasion stosuje się jako komponent kosmetyków spełniający rolę emolientu oraz substancji odżywczej i regenerującej.

Jak widać, gąbczak walcowaty to kolejna egzotyczna roślina, z którą warto się zapoznać. Może służyć jako ozdoba ogrodu, a także pozwoli przygotować ciekawy posiłek. Warto również korzystać z wykonanych z niego naturalnych gąbek.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest