Flądra – właściwości, kalorie oraz cena

Flądra nie jest częstym wyborem, gdy decydujemy się na rybną ucztę. Ale właściwie dlaczego nie? Jestem pewna, że jej właściwości są kuszące tak samo jak jej smak. Sprawdźmy czym może nas przekonać!

Czym jest flądra?

Właściwości flądry są niebywałe, lecz najpierw kilka faktów o niej samej. Jest bardzo charakterystyczną rybą, która na pierwszy rzut może przypominać egzotyczną płaszczkę, właśnie poprzez jej spłaszczoną budowę. Istnieje wiele odmian, natomiast u nas przede wszystkim występuje flądra bałtycka.

Za co warto ją docenić?

Flądra ma delikatny a jednocześnie maślany smak. Jest również niskokaloryczna, gdyż na 100 gram ma tylko około 75 kalorii. Mięso tej ryby ma wiele właściwości, które niewątpliwe mogą pozytywnie wpłynąć na nasz organizm. Jest bardzo stabilnym źródłem kwasów omega-3, co dobrze wpłynie na zdrowie osób borykających się z problemami krążenia. Ilość selenu we flądrze z kolei pokrywa połowę jego dziennego zapotrzebowania. Minerał pomaga ochronić komórki oraz czerwone krwinki przed toksynami pochodzącymi z wolnych rodników, a ponadto jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania enzymów. Z kolei wysoka ilość fosforu pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, jak również wspomaga przemianę węglowodanów oraz tłuszczy, a także współuczestniczy w mineralizacji kości a tym samym zębów.

Zawiera również kumulacje wielu witamin, które są niezbędne do odpowiedniej pracy naszego organizmu.

  • Witamina A, czyli retinol bądź beta-karoten pomaga zwalczać bakterie oraz wirusy, wpływa na funkcje widzenia oraz wzrost, a także utrzymuje zdrowy stan włosów, skóry i paznokci.
  • Witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowy rozwój i sprawność układu nerwowego, w tym również za zdrowie psychiczne.
  • Witamina B3, czyli niacyna jest odpowiedzialna za prawidłową pracę mózgu oraz obwodowego układu nerwowego, reguluje poziom cholesterolu i cukru, a także poprawia ukrwienie.
  • Witamina B6, czyli pirodoksyna wzmacnia odporność, ma wpływ na ciśnienie krwi, pracę serca oraz skurcze mięśni, a także jest niezbędna do produkcji hemoglobiny.
  • Witamina B12, czyli kobalamina wspiera pracę układu krwionośnego i nerwowego oraz ma udział w produkcji czerwonych krwinek.
  • Witamina D wspiera wchłanianie wapnia i fosforu, co sprzyja rozwojowi i gęstości kości, jak również zapobiega cukrzycy, anemii, chorobom serca, alergiom oraz nadciśnieniu.
  • Witamina E, czyli a-tokoferol przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej, chroni błonę komórkową komórek oraz jest świetnym antyoksydantem.

Ponadto flądra nie zawiera związków rtęci, przez co jest bezpieczna szczególnie dla kobiet w ciąży oraz dzieci. Posiada niską zawartość tłuszczy, poprzez co jest bezpieczna dla osób z podwyższonym cholesterolem. Warto korzystać z jej dobroci w okresie letnim, gdy trwa sezon połowów. Wtedy mamy też pewność co do kwestii jej świeżości. Pamiętajmy jednak, że ceny niestety rosną, tym bardziej w wypadku ryb. Kwota oscyluję od 7 złotych w wypadku zakupu prosto z kutra do nawet 30 złotych za sztukę w hurtowniach. Należność zależy od stanu ryby, tego czy sami ją wypatroszymy, czy też wolimy dostać gotowe i oczyszczone filety.

Sposobów na przyrządzenie flądry jest wiele. Flądra smażona to najpopularniejsza opcja. Można przygotować też wersje zdecydowanie zdrowszą, która zatrzyma w sobie bogactwo witamin i minerałów. Flądra gotowana na parze czy pieczona będzie znacznie bardziej aromatyczna.

Oczyszczanie flądry

Jeśli decydujemy się na zakup flądry niewypatroszonej, będziemy musieli uważać przy oczyszczaniu jej z łusek. Warto zaopatrzyć się w rękawiczki ochronne, by nie pokaleczyć dłoni. Jej wnętrzności na szczęście znajdują się praktycznie tuż pod skórą, przez co ich usunięcie nie będzie stanowiło większego problemu, nawet dla osób niewprawionych.

Po oczyszczeniu nacinamy kręgosłup wzdłuż. W następnym etapie nacinamy głowę, a trzymając jednocześnie za nią oraz ogon pozbywać się jej wnętrzności. Należy również usunąć gonady, które mogą zepsuć zapach oraz smak ryby (szczególnie przy smażonej wersji), jak również nerkę, płetwy oraz skórę, jeśli nie jest pożądana. W końcowym etapie wyciągamy pojedyncze ości oraz kolec i możemy przystąpić do jej wypłukania.

Flądra przepis

Dzisiejsza wersja będzie zdrowa, mocno aromatyczna, a przede wszystkim łatwa i szybka w przygotowaniu.

Składniki:

  • 2 oczyszczone flądry,
  • dowolny tłuszcz dostosowany do wysokich temperatur,
  • sok z cytryny,
  • pieprz i sól.

Na wstępie rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Umytą oraz osuszoną flądrę kładziemy na natłuszczonym kawałku folii aluminiowej. Skraplamy obficie sokiem z cytryny i posypujemy świeżo mieloną solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną rybę szczelnie zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika na pół godziny. Tym sposobem uzyskamy pełną aromatu rybę, która będzie jeszcze lepsza w towarzystwie kwaśnych surówek kapuścianych oraz ziemniaków z koperkiem.

Flądra jest rybą zdecydowanie godną polecenia. Jej właściwości mówią same za siebie, a smak niewątpliwe przekona Was, by zagościła w Waszej kuchni na stałe.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest