Estragon – właściwości, zastosowanie oraz cena

Estragon jest przyprawą która dziko występuje w Azji, Europie i Ameryce Północnej. Nazwa pochodzi o francuskiego słowa „esdragon”, który oznacza małego smoka. Jej zastosowanie można znaleźć gównie w kuchni hiszpańskiej, niemieckiej oraz francuskiej. Ceniona jest zwłaszcza we Francji, gdzie jest okrzyknięta królem przypraw.

Estragon – uprawa

Estragon może być uprawiany w Polsce. Ze względu na to, że przyprawa lubi cieplejszy klimat, w czasie niższych temperatur może przemarzać i należy o nią wtedy szczególnie dbać. W czasie zim, warto ją szczelnie okryć. Roślinę najłatwiej można rozmnażać przez podział starszych roślin. Warto to robić w kwietniu lub maju. Każda sadzonka musi mieć pęd z korzeniami.
Estragon nie jest rośliną wymagającą. Jak każdy organizm z tej grupy, wymaga dostępu do światła, wody i powietrza. W celu zapewnienia przyprawie dobrego wzrostu, wystarczy ją regularnie odchwaszczać, a także dbać o podstawowe substraty do procesu fotosyntezy – światło, wodę i powietrze.

Zastosowanie estragonu w kuchni

Estragon jest głównie wykorzystywany jako przyprawa. Kucharze powszechnie łączą zioło z octem i rybami. Należy jednak uważać, by z nim nie przesadzić, ponieważ nadmierna ilość dominuje nad całą potrawą i może zagłuszyć jej smak.

Świeże liście można wykorzystywać jako dodatek do sałatek, element dekoracji oraz składnik tradycyjnych sosów. Nie można gotować estragonu zbyt długo, ponieważ sprawi, że cała potrawa stanie się gorzka. Przyprawa świetnie dopełnia smak ryb i skorupiaków. Nadaje się również do mięs, takich jak indyk, kurczak, dziczyzna, cielęcina, a także jajek. Oprócz tego, posiekane lub suszone, ale namoczone liście, nadają się do majonezu, sosów z masła, a także francuskich dressingów.

Jeżeli mielibyśmy stworzyć listę, estragon poprawia smak ryb, skorupiaków, wieprzowiny, cielęciny, jagnięciny, dziczyzny, drobiu, pasztetu, porów, ziemniaków, pomidorów, marchewek, cebuli, karczochów, szparagów, grzybów, kalafiora, brokułów, buraków, groszku, pietruszki, trybuli, czosnku, szczypiorku, cytryny, pomarańczy, ryżu oraz jęczmienia. Można go użyć jako dodatek do octów smakowych, ziołowego majonezu, ziołowego masła, sosów śmietanowych i zup. Doskonale smakuje z serami, jajkami, kwaśną śmietaną i jogurtem. Aby uzyskać maksimum smaku, należy go dodać do zup i gulaszu w ciągu ostatnich piętnastu minut gotowania. Estragon można przechowywać w formie mrożonej, a także w occie, który ma lepszą głębię smakową niż suszony

Estragon a właściwości lecznicze

Estragon może być również wykorzystywany w celach leczniczych. Mimo tego, że jest ziołem kulinarnym, w przeszłości był wykorzystywany do zwiększania apetytu. Jako lek na reumatyzm, a także zapobiegał wzdęciom i kolkom. W przyszłości nie potwierdzono naukowo takiego wykorzystania estragonu. Wiadomo natomiast, że estragon działa jak antyoksydant, a zatem zapobiega starzeniu się komórek. Estragon wykazuje także działanie antygrzybiczne. W przemyśle, jest składnikiem do produkcji perfum, mydeł i innych kosmetyków.

W przeszłości, wierzono, że estragon może leczyć ukąszenia owadów, wężów, a nawet wściekłych psów. Napój z rumianku oraz estragonu miał działanie nasenne. W starożytnej Grecji, estragonu używano jako formę znieczulenia miejscowego, na przykład na ból zęba.

We współczesnym świecie, wiadomo, że estragon uzupełnia niedobory witaminy A. Zwalcza również brak apetytu i ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Dodatkowo, przyprawa wpływa na obniżenie cholesterolu, a także zawiera duże stężenie drogocennych mikro i makroelementów.

Estragon – dostępność i cena

Przyprawę można spotkać najczęściej w formie suszonej i jej cena waha się od kilkudziesięciu groszy do kilku złotych. Jest dostępna w hipermarketach, dyskontach i innych sklepach spożywczych. W sklepach ze zdrową żywnością, możemy ją dostać w doniczce.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest