Nazywana dawniej eliksirem długowieczności. Uznawana za afrodyzjak. Składnik tradycyjnej medycyny w Europie, Indiach i Chinach. Pochodząca z Meksyku i Ameryki Środkowej. Zawierająca cenne właściwości zdrowotne i odżywcze. Wszystko w tym artykule!
Spis treści
Jakie wartości odżywcze zawiera dynia?
Niska kaloryczność dyni sprawia, że jest wyjątkowym produktem spożywczym. Zawiera wiele cennych witamin takich jak A, B1, B2, C, PP, E. W jej skład wchodzi wapń, żelazo, potas, fosfor, cynk i magnez. Idealne źródło białka i błonnika. Dynia jest świetną alternatywą dla każdego kto pragnie schudnąć, można podać ją na talerzu na różne sposoby. Z miąższu i pestek tłoczy się olej, który również ma niezawodne właściwości. Olej z pestek dyni wykorzystywany jest w kosmetyce i pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Słynie z najlepszego środka na pasożyty. Dlatego wielu rodziców podaje swoim dzieciom do zjedzenia właśnie pestki z dyni. Najbardziej cenione są dynie o pomarańczowym miąższu, gdyż zawierają wiele cennych składników mineralnych i korzystnie wpływają na zdrowie.
Jak wpływa na zdrowie?
Dynia zawiera właściwości przeciwnowotworowe, sprzyja sercu i wzmacnia wzrok. Chroni dzieci przed krzywicą. Zawarta w niej witamina E nazywana też witaminą młodości i płodności – doskonale wpływa na cerę, dba o nawilżenie i niszczy wolne rodniki. Pomaga wrócić do zdrowia po ciężkiej chorobie – dlatego zaleca się ją rekonwalescentom. Miąższ umieszczony w dyni jest jednym z najlepszych środków dla ciężarnych, gdyż działa przeciwwymiotnie. W niektórych zakątkach świata służy do leczenia trudno gojących się ran. Ludność Tybetu uważa dynię za najlepszy środek dietetycznego jedzenia. Zalecają ją chorym na wątrobę, serce, nerki, zapalenie żołądka, dwunastnice i owrzodzenie żołądka. Posiada kwasy organiczne i pektyny odpowiedzialne za obniżenie poziomu złego cholesterolu.
Nie tylko do zjedzenia
Dynia może posłużyć jako naczynie bądź misa. W kulturze indiańskiej miała również rolę rzeźby. Warto wypróbować te sposoby na zabawy z dziećmi, albo dekorację na specjalne uroczystości. Dynia stała się również symbolem słynnego Halloween – uwielbianego przed najmłodszych i niektórych dorosłych. W internecie są różne instruktażowe filmiki przedstawiające jak wyciąć i ozdobić dynię. Ciekawostką jest to, że jest owocem. Jednak fakt, że nie zaleca się jej spożywać na surowo – zalicza ją do warzyw. Niektóre substancje zawarte w surowych warzywach mogą prowadzić do biegunki i bólu brzucha – choć znajdą się osoby spożywające dynię w postaci koktajlu.
Warto uwzględnić pozytywne aspekty spożywania dyni i wprowadzić ją do stosowanej diety. Cenne właściwości i wartości odżywcze sprzyjają zdrowiu i utrzymują zadowalające samopoczucie!