Dlaczego warto pić herbatę?

Herbata to bardzo popularny napój przyrządzany w Polsce. Kiedyś – przede wszystkim w postaci czarnej, dziś coraz częściej gości na stołach wersja zielona, czerwona i biała. Dlaczego warto napar z liści z krzewów herbacianych?

Czarna herbata

Choć prozdrowotne właściwości przypisywane są jej kolorowym siostrom, sfermentowana czarna herbata również zawiera dobroczynne składniki. Najlepiej w tym celu wybierać produkty dobrej jakości – sypane, nie pakowane w ekspresowe torebki. Polifenole i flawanoidy zawarte w herbacie zwalczają wolne rodniki, przyczyniając się do opóźnienia procesów starzenia i zapobiegając nowotworom. Flawanoidy wzmacniają również naczynia krwionośne. Tanina działa antybakteryjnie i pomaga w przypadku zatruć pokarmowych, a katechiny chronią przed miażdżycą i redukują poziom tzw. złego cholesterolu. Polisacharady zmniejszają wchłanialność glukozy – są przyjazne diabetykom. Czarna herbata może też pozytywnie działać na skórę, dzięki zawartości garbników – napar można pić i nakładać na ciało.

Zielona herbata

Liście mające stać się zieloną herbatą obrabia się maksymalnie godzinę po zerwaniu – przed rozpoczęciem procesu fermentowania. Umożliwia to zachowanie cennych substancji. Oprócz tych, które zawiera czarny wariant, zielona herbata jest bogata w mikroelementy i witaminy: A, B, C, E, K, PP, wapń, potas, miedź, cynk, mangan, fluor, krzem, magnez, żelazo, jod. Wzmacnia zęby i kości, zapobiega poparzeniom słonecznym a także wspiera odchudzanie. Może hamować wchłanianie tłuszczów z pokarmu i nasilać aktywność enzymów odpowiedzialnych za trawienie. Moczopędne działanie tego typu herbaty likwiduje obrzęki i detoksykuje. W efekcie można wyglądać lepiej i pozbyć się skłonności do cellulitu.

Czerwona herbata

Pu erh, czyli czerwoną herbatę, uzyskuje się w procesie krótkiej fermentacji. Jest również bardzo ceniona przez osoby odchudzające się. Nie jest, oczywiście, receptą na zgubienie kilogramów, jednak może znacząco wspierać pracę układu trawiennego i metabolizowanie tłuszczów. Można tutaj przytoczyć podobne właściwości, co w przypadku poprzednich typów herbaty. Czerwona ma ciemną barwę i wyrazisty smak, lekko ziemisty.

Biała herbata

Mniej znana od poprzedniczek, lecz niesłusznie. Jest najmniej przetworzona i najbardziej luksusowa. Ma podobne działanie, lecz znacznie silniejsze niż np. zielona – nawet trzykrotnie. Na koniec można dodać, że we wszystkich typach herbaty znajduje się teina, która działa pobudzająco. Może stanowić alternatywę dla kofeiny, dodaje bowiem energii przez dłuższy czas i w bardziej delikatny sposób.

Herbaciany raj

Okazuje się, że każdy typ herbaty może działać prozdrowotnie. Kierując się wyborem, warto zwrócić uwagę na stopień przetworzenia – jak z każdym produktem spożywczym, najlepiej wypadają te mniej przerobione. Istotnym czynnikiem jest też – po prostu – smak. Picie herbaty powinno być nie tylko korzystne dla zdrowia, ale też samopoczucia (więcej na https://czasnaherbate.net/).

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest