Czy ocet jest szkodliwy? Sprawdzamy w czym tkwi problem!

Ocet jest dobrze znanym dodatkiem do nóżek czy ogórków i już w starożytności był używany do konserwowania mięsa, ryb oraz jarzyn. Warto wspomnieć, że ocet posiadał także inne właściwości i był stosowany do odkażania, jako kosmetyk czy lek na dolegliwości trawienne.

W jaki sposób powstaje ocet?

Ocet powstaje w naturalny sposób poprzez fermentację dzięki bakteriom owocowym. Ocet może być wytwarzany z takiego alkoholu jak:

  • spirytus,
  • wino,
  • sake
  • lub z owoców jak np. winogrona czy jabłka. Taki sposób pozyskiwania octu sprawia, że jest on pełen składników mineralnych(jak fosfor, wapń, potas i sód) oraz kwasów(jabłkowy, mlekowy, cytrynowy i octowy).

Czy ocet jest zdrowy?

Zdrowotne oddziaływanie octu na organizm ludzki od lat jest przedmiotem sporów naukowców. Pewne jest, że wszystkie właściwości octu są uzależnione od rodzaju(z czego został sporządzony) oraz sposobu stosowania. Ocet może być przyrządzony niemal ze wszystkiego jak np.:

  • z jabłek,
  • z winogron,
  • z miodu,
  • z ryżu czy
  • z wielu innych roślin.

Jakie właściwości lecznicze posiada ocet?

Według uczonych i przeprowadzonych przez nich badań ocet jest skuteczny w walce z grzybami jak i bakteriami. Ocet jest środkiem, który może być pomocny przy zapaleniu ucha wewnętrznego(na skutek namnożenia drobnoustrojów chorobotwórczych), gdzie wystarczy dodać ocet spirytusu chirurgicznego(przy zachowaniu równych proporcji) i zakropić ucho. Oczywiście jest to możliwe, gdy błona bębenkowa jest nieuszkodzona. Z kolei Hipokrates(2 tysiące lat temu) zalecał stosowanie octu do oczyszczania ran. Ocet jako środek chłodzący jest także stosowany przy oparzeniach słonecznych, a w przypadku grzybicy stóp zaleca się stosowanie kąpieli nóg w occie(przez co najmniej tydzień).

Naukowcy wyjaśnili także, dlaczego ocet był stosowany konserwowania potraw, gdyż okazało się, że ocet hamuje rozwój bakterii E. coli. Dodatkowo ocet jest zalecany osobom, które cierpią na niedobór kwasu żołądkowego i związaną z tym niestrawność. Co ciekawe ocet jest również zalecany przy zapaleniu gardła jako płukanka roztworem(łyżka octu dodana do szklanki ciepłej wody). Natomiast przy kaszlu poleca się syrop na bazie octu jabłkowego i miodu(w równych proporcjach). Ocet jest także stosowany przy opryszczce wargowej(wystarczy smarować ją octem).

Jak szkodzi ocet?

Ocet stał się tak popularny, że był stosowany przy odchudzaniu. Jednakże ocet w nadmiarze okazał się szkodliwy, gdyż ocet jako kwas jest niszczący dla białek, z których składa się ludzki organizm. Dodatkowo ocet ma żrące działanie na śluzówkę żołądka, może spowodować odwapnienie kości czy zaburzenie składu krwi.

Ocet w kuchni?

Najszersze zastosowanie w kuchni ma ocet jabłkowy. Ta odmiana octu jest doceniana za wspomaganie procesów metabolicznych, korzystny wpływ na układ trawienny czy zapobieganie rozwojowi alergii pokarmowych. Ocet znajduje zastosowanie do sosów, majonezów, marynat oraz sałatek czy przetworów.

Rodzaje octu

W kuchni wykorzystywane są różne rodzaje octu jak np. ocet winny biały i czerwony, ocet balsamiczny, ocet ryżowy, ocet balsamiczny, ocet słodowy czy ocet jabłkowy.

Zastosowanie octu poza kuchnią

Ocet znajduje zastosowanie także poza kuchnią, gdyż świetnie sprawdza się jako kosmetyk. Ocet może być używany jako tonik, który wygładzi i rozjaśni cerę(w proporcjach 1/3 octu jabłkowego i 2/3 wody), ale też w tych proporcjach może być używany jako środek do płukania jamy ustnej. Natomiast w trakcie sprzątania sprawdzi się ocet spirytusowy, gdyż stosuje się go do:

  • mycia okien,
  • czyszczenia płytek,
  • czyszczenia lodówki,
  • dezynfekcji drewnianych desek do krojenia czy
  • usuwania kamienia z czajników elektrycznych lub żelazka.

Jak zrobić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek. Do stworzenia octu jabłkowego najlepiej jest wybrać jabłka bez oprysków. Ocet można zrobić z pokrojonych owoców lub ze skórek z jabłek i ogryzków (bez ogonków). Wystarczy włożyć produkty do czystego słoja i zalać przegotowaną, ostudzoną i posłodzoną wodą. Słój należy przewiązać kawałkiem płótna i zostawić w ciepłym miejscu. Taki produkt jak ocet jabłkowy odchudzanie może wspomóc.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest