Czerwona porzeczka – właściwości, kalorie i zastosowanie

Lato przynosi nam bogactwo plonów w postaci słodkich i nie tylko owoców oraz warzyw. Każdy owoc zerwany w tym okresie to bogactwo witamin i minerałów. Jest to okres kiedy można niemal bezkarnie objadać się owocami.

Jakie wartości czerwonej porzeczki są szczególnie doceniane?

Czerwona porzeczka to źródło takich substancji jak:

  • witaminy A, C, E,
  • żelazo, potas, selen,
  • kwas bursztynowy i
  • kwas jabłkowy, pektyny oraz
  • wiele przeciwutleniaczy.

Dzięki tym składnikom czerwona porzeczka cieszy się cechami jak oczyszczanie i wzmacnianie organizmu. Warto podkreślić, że świeże owoce czerwonej porzeczki odznaczają się takimi właściwościami jak przeciwdziałanie nudnościom, wzrost ruchliwości jelit, zmniejszenie krzepliwość krwi czy usuwanie cholesterolu z organizmu. Dzięki swoim atrybutom owoce tej rośliny mogą wspierać profilaktykę zapobiegania atakom serca i udaru mózgu. Dodatkowo owoc czerwonej porzeczki jest zalecany cukrzykom oraz seniorom(niwelują uczucie zmęczenia).

Właściwości soku z czerwonej porzeczki

Sok z tego owocu jest gorąco polecany sportowcom, gdyż potrafi odczuwalnie wzmocnić oraz wspomóc szybszą regenerację organizmu. Dodatkowo wykazuje działanie krwiotwórcze. Sok ten jest także wskazany dla dzieci w stanach gorączkowych, gdyż działa:

  • przeciwzapalnie,
  • przeciwgorączkowo,
  • napotnie oraz
  • tłumi pragnienie.

Wypicie soku z czerwonej porzeczki wspomaga także wydalanie moczanów, co jest pomocne w kamicy dróg moczowych. Czerwone porzeczki, soki czy napary z tego owocu łagodzą bóle menstruacyjne, usuwają wolne rodniki z organizmu, oczyszczają wątrobę, oczyszczają z substancji toksycznych czy przeciwdziałają miażdżycy.

Czy tylko owoce czerwonej porzeczki są przydatne?

W przypadku czerwonej porzeczki zdrowotne oddziaływanie posiadają nie tylko owoce, ale także liście, z których można wykonywać napary, odwary. Liście czerwonej porzeczki wykazują działanie:

  • przeciwreumatyczne,
  • przeciwzapalne,
  • obniżające ciśnienie krwi.

Jakie są sprawdzone przepisy na czerwoną porzeczkę?

W przypadku owocu jak czerwona porzeczka przepisy naszych babć to samo zdrowie. Często spotykane przepisy to napary. Głównie poleca się wykonanie naparu witaminizującego, do którego wystarczy łyżkę suszonych liści czerwonej porzeczki po zalaniu połową szklanki zimnej wody ogrzać w łaźni wodnej przez co najmniej 15 minut. Po odcedzeniu taki napar należy pić tylko raz dzienne przez kolejne 5 dni. Napary z liści czerwonej porzeczki są polecane przy takich schorzeniach jak zapalenie pęcherza moczowego, nadkwasota.

Czy istnieją przeciwwskazania co do spożywania czerwonej porzeczki?

W przypadku diety dzieci należy ostrożnie wprowadzać czerwone porzeczki, gdyż mogą być silnym alergenem. Dodatkowo sok z czerwonej porzeczki nie powinien być spożywany, gdy ktoś posiada wrzody żołądka i dwunastnicy, ostre zapalenie błony śluzowej żołądka, zapalenie wątroby czy niską krzepliwość krwi.

Zastosowanie czerwonej porzeczki w kosmetyce

Wiadomo, że owoce czerwonej porzeczki bogate są w garbniki, które działają przeciwzapalnie i ściągająco, a nawet regulują wydzielanie sebum. Są to powody, dla których maseczka z porzeczek jest zalecana osobom, które borykają się z problemami skórnymi(np. wypryski). Dodatkowo porzeczki, które są bogate w antyoksydanty pozwolą zachować młodość na dłużej. W przypadku owocu jak porzeczka czerwona odmiany najlepsze to Rondom i Holenderska Czerwona. Czerwone porzeczki sprawdzają się w kosmetyce, gdyż wykazują szerokie spektrum oddziaływania jak:

  • ściąganie skóry,
  • właściwości przeciwbakteryjne,
  • normalizowanie wydzielania sebum,
  • tonizowanie skóry,
  • oczyszczanie i odmładzanie skóry.

Dla kogo kosmetyki z czerwoną porzeczką?

Zawartość kosmetyków z dodatkiem czerwonej porzeczki sprawdzi się u osób będących w posiadaniu cery tłustej, mieszanej z problemem trądziku, a także cery dojrzałej(odmłodzi). Kosmetyki z takim składnikiem idealnie oczyszczają skórę i ją odżywiają. Jednakże owoce tak bogate w witaminy i minerały i dlatego są polecane dzieciom w deserach lub innych daniach.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest