Lato to czas, w którym chętnie wybieramy orzeźwiające napoje i owocowe dania. To również idealny sezon na przygotowanie domowych kompotów czy nalewek. Cytrynówka to nalewka po która chętnie sięgamy w ciepłe jak i zimne dni, świetnie sprawdza się do domowych deserów i drinków. Jednak proces tworzenia cytrynówki uważa się za pracochłonny. Jak szybko i prosto przygotować cytrynówkę?
Spis treści
Limoncello, Kitron czy Cytrynówka?
Włosi mają swoje Limoncello, Grecy – Kitron, a Polacy? Cytrynówkę. Przygotowywanie napojów na bazie spirytusu i cytryny jest popularne na całym świecie, jednak tradycja przygotowywania trunków na bazie cytryny i ich smak różni się w zależności od miejsca. Również sposób ich przygotowania jest inny. Limoncello – zwane również Lemoncello – to trunek typowy dla regionu Campania w południowych Włoszech. O tym jak powstało Limoncello pojawia się wiele legend jednak ta najpopularniejsza mówi, że za stworzeniem Limoncello stoi Maria Antonia Farace – kobieta, która posiadała ogromy ogród pełen cytryn i pomarańczy. Przepis na ten włoski trunek przechodził z pokolenia na pokolenie jednak to dopiero Massimo Canale, uważany za prawnuczka Marii zarejestrował Limoncello jako znak towarowy. Warto dodać, że Limoncello to trunek, który podaje się na poprawę trawienia. Grecki Kitron natomiast charakteryzuje się tym, że do jego produkcji używa się nie tylko owoce, ale również i liście z cytrusów uzbieranych w Naksos. A jak długa jest historia naszej polskiej cytrynówki? Podobno tak długa jak historia cytryn w Polsce.
Cytrynówka przepis
A więc z czego składa się cytrynówka? Przepisów na cytrynówkę istnieje wiele jednak skupmy się na najbardziej podstawowej wersji cytrynówki. Aby przygotować cytrynówkę zaopatrzmy się w cztery podstawowe składniki – litr spirytusu, ok. 2 szklanki wody, 12 cytryn oraz 3,5 szklanki cukru. W pierwszej kolejności pamiętajmy o umyciu cytryn i oddzieleniu skórek z owoców np. poprzez starcie skórki z cytryny lub obranie cytryny. Startą skórkę możemy dodać do cytrynówki jeżeli zależy nam na lekko gorzkawej nucie w smaku. Soczysty owoc możemy wycisnąć na wyciskarce – przyśpieszy to proces przygotowywania nalewki, pamiętajmy aby zachować miąższ. W tym samym czasie przegotujmy wodę z cytryną i ostudźmy ją tak, aby była ciepła ale nie wrząca. Cytrynowy miąższ zalewamy przygotowanym syropem z wody i cukru. Miksturę odstawiamy na przynajmniej noc, jeżeli mamy więcej czasu – poczekajmy 24 godziny, aby mieć pewność, że przyrządzona przez nas cytrynówka będzie mieć wspaniały cytrusowy smak. Kolejnym krokiem jest przecedzenie cytrynówki przez sitko i zalanie cytryn spirytusem. Napój z czasem będzie nabierał coraz to lepszego smaku, jednak już na następny dzień powinien być idealny w smaku.
Cytrynówka z miodem
Jeżeli zwykła cytrynówka nie sprawia na nas wrażenia, spróbujmy wersji z miodem. Wersja ta sprawdzi się idealnie do ciast czy na zimne dni. Przepis możemy oprzeć na przepisie na prostą cytrynówkę jednak w tym przypadku do gotującej się wody dodajmy 1/2 szklanki miodu.
Cytrynówka z imbirem
Wersja z dodatkiem imbiru będzie idealna na zimę, ze względu na rozgrzewające właściwości imbiru. Niewielką ilość imbiru – 100 gram, obieramy łyżeczką ze skórki. Obieranie korzenia łyżeczką może brzmi zabawnie jednak jest to najlepszy sposób dzięki któremu imbir nie zostanie zmarnowany jak przy obieraniu nożem. Następnie kroimy w plasterki i dodajemy do cytryn zalanych wodą z cukrem lub wodą z cukrem i miodem.
Cytrynówka z miętą
Jeżeli potrzebujemy orzeźwienia latem sięgnijmy po cytrynówkę z miodem. Przepis bazowy ciągle pozostaje taki sam, jednak w tym przypadku myjemy miętę świeżą lub suszoną i dodajemy ją do owoców.
Jak spożywać cytrynówkę?
Cytrynówka to nie tylko nalewka czy dodatek do drinka, ale również ciekawy składnik domowych deserów takich jak ciasta z cytrynowymi nutami czy dodatek do lodów. Cytrynówka to wspaniała nalewka, którą możemy spożywać cały rok, a której przygotowanie nie musi być takie ciężkie.