Cytryniec chiński – właściwości odżywcze i zdrowotne, zastosowanie

Medycyna naturalna już od kilkudziesięciu lat wykorzystuje różne rośliny o leczniczych właściwościach. Często medycyna Dalekiego Wschodu jest pionierska w zakresie wykorzystywania roślin w celach leczniczych.

Lecznicze mogą się okazać takie części roślin jak:

  • korzenie,
  • łodygi,
  • liście czy
  • kwiatostany.

Do roślin o właściwościach leczniczych zalicza się takie gatunki jak dziurawiec, ogórecznik lekarski, lulek czarny, melisa, mięta, ostropest plamisty i wiele innych. Z roślin tych w medycynie naturalnej, do leczenia wielu chorób stosuje się ekstrakty, herbatki czy wyciągi z tych roślin.

Czym jest cytryniec chiński?

W przypadku takiej rośliny jak cytryniec chiński uprawa traktuje ją jak drzewo owocowe i występuje zwykle w górskich lasach i dolinach rzek(rejony Chin i Rosji, czyli Dalekiego Wschodu). Jest to gatunek rośliny jadalny, a jako leczniczy surowiec traktowane są owoce i nasiona.

Właściwości cytryńca chińskiego

W roślinie tej odkryto substancję o nazwie lignany, dzięki której można chronić wątrobę poprzez zapobieganie jej uszkodzeniom oraz przyśpieszenie jej regeneracji. Dodatkowo lignany mają zdolność niszczenia substancji chemicznych, które powodują stany zapalne w organizmie i z tego powodu w Chinach wyciąg z tej rośliny stosuje się do leczenia wirusowych zapaleń wątroby. Ponadto właściwości cytryńca chińskiego pomagają w stanach osłabienia, rozdrażnienia czy zmęczenia fizycznego i psychicznego. Dzięki zaletom cytryńca możliwe jest zbudowanie siły i wytrzymałości mięśniowej, a u sportowców poniesienie wydolności organizmu. Właściwości cytryńca są wykorzystywane także do leczenia problemów zdrowotnych z sercem, regulacji poziomu cukru czy obniżenia zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Cytryniec wykazuje również działanie przeciwalergiczne, przeciwkrwotoczne, a nawet zatrzymuje rozwój bakterii. Wyciąg z cytryńca posiada także cechy afrodyzjaku, gdyż wspomaga aktywność seksualną zarówno u mężczyzn jak i u kobiet.

Zastosowanie cytryńca chińskiego

Jako surowiec zielarski z cytryńca są pozyskiwane owoce i nasiona, gdyż to właśnie w nich znajdują się kwasy organiczne, cukry oraz witaminy. Spożywanie owoców może przynieść takie efekty jak:

  • większa zdolność do pracy umysłowej i fizycznej,
  • usunięcie zmęczenia czy
  • poprawa widzenia w ciemności.

Owoce cytryńca chińskiego zazwyczaj zjada się po ich ususzeniu, ale wykonuje się z nich też dżemy, nalewki i soki. Z kolei olejek pozyskiwany z cytryńca znalazł zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym. Sam wyciąg z cytryńca posiada właściwości:

  • ujędrniające,
  • przeciwzapalne,
  • regeneracyjne,
  • zmiękczające naskórek,

co sprawia, że na bazie wyciągu z tej rośliny wytwarza się kremy.

Jakie istnieją przeciwwskazania do stosowania cytryńca chińskiego?

Jak niemal każdy wyciąg roślinny cytryniec chiński jest bezpieczny i dobrze tolerowany przez spożywających go ludzi. Jednakże należy zwrócić uwagę, że nie jest on wskazany osobom nadpobudliwym, walczącym z bezsennością, nadciśnieniem tętniczym czy z zaburzeniami pracy serca. Nie zbadano także wpływu cytryńca na ciążę.

Jak uprawiać cytryńca chińskiego?

Cytryniec chiński dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom staje się coraz bardziej popularną rośliną, na co ma wpływ także wpływ wygląd rośliny(bardzo ozdobna). Owoce zdobią cytryńca późnym latem i jesienią, dlatego też warto zaopatrzyć się w sadzonki. Natomiast ze względu na właściwości lecznicze takiej rośliny jak cytryniec chiński cena nie jest zbyt niska, a i tak cieszy się sporym powodzeniem. Sadzonki cytryńca są dostępne prawie przez cały okres wegetacyjny, a powinny być sprzedawane w pojemnikach, pokryte intensywnie wybarwionymi liśćmi. Warto zaznaczyć, że już jedno pnącze może dostarczyć nawet do 5 kilogramów owoców. Wystarczy tylko zapewnić roślinie takie warunki jak wilgotne podłoże(jednocześnie przepuszczalne i odpowiednio zdrenowane), a ziemia wokół tej rośliny powinna być wyściółkowana. Należy również uzbroić się w cierpliwość, gdyż przez początkowe trzy lata uprawa nie przynosi owoców. Dopiero w kolejnym sezonie powinno się roślinę palikować(przywiązując do kratki, siatki lub pergoli najdłuższy pęd).

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest