Cydr – francuski napój alkoholowy, znany w Polsce pod nazwą „jabłecznik” spotyka się z coraz większą popularnością. Świetnie gasi pragnienie, posiada właściwości antyoksydacyjne, zawiera do 7% alkoholu a przede wszystkim świetnie smakuje. Możemy nabyć go w sklepie, jak i zrobić samemu w domu. Nie wymaga to dużo pracy a za to daje dużo satysfakcji! Czas by poznać na niego przepis!
Spis treści
Co warto wiedzieć o cydrze jabłkowym?
Cydr jest napojem z przefermentowanego soku jabłkowego. Możemy się spotkać z cydrem niegazowanym i musującym. Jest niskokaloryczny (w 100 ml ok 35 do 43 kcal). W skórce jabłek jest wiele związków antyoksydacyjnych, czyli przeciwutleniających usuwających z organizmu nadmiar wolnych rodników, które wpływają na procesy starzenia i rozwoju wielu chorób.
Jeśli zaczynamy naszą przygodę z produkcją domowego alkoholu, musimy zainwestować w sprzęt. Potrzebne nam będzie
- sokowirówka lub prasa do tłoczenia soku
- balon w którym robi się wino
- rurka fermentacyjna i korek
- rurka którą spuścimy cydr do butelek
- butelki z zamknięciem patentowym
Ale… najważniejsze są oczywiście jabłka! Wybieraj dojrzałe, unikaj poobijanych.
Cydr jabłkowy – przepis
Z 2 kg jabłek powstaje 1 l cydru. Jabłek nie obieramy! Oprócz nich będziemy potrzebować drożdży specjalistycznych i pożywki dla drożdży. Kroimy je i wyciskamy w sokowirówce. Wyciśnięty sok oddzielamy od resztek jabłek i piany. W tym momencie najlepiej odstawić sok na kilka godzin do chłodnego miejsca by niewyłapane wcześniej resztki owoców wypłynęły na górę by znów je oddzielić. Następnie wlewamy do balonu i dodajemy wcześniej przygotowane drożdże i pożywkę. Fermentacja będzie zachodzić w temperaturze 20-24 st. Celsjusza. Po ok. 2 tygodniach zlewamy alkohol znad osadu i pozostawiamy na kolejne 2 tygodnie, po tym czasie możemy przelać go do butelek.
Aby stworzyć cydr musujący, fermentacja powinna trwać ok.7-10 dni. Po tym czasie cydr zlewamy do butelek i na butelkę (0,5 l) dodajemy 3-5 g cukru (mała, płaska łyżeczka). Powinniśmy odczekać 2-3 tygodnie a napój podawać schłodzony.
Cydr jabłkowy – cena
Ceny sklepowych cydrów zaczynają się od 2,50 zł za butelkę 330 ml, za 1l powinniśmy spodziewać się kwoty ok. 10 zł. Oczywiście, w koszty robienia cydru należy wliczyć cały sprzęt. Sokowirówka może nas wynieść od 100 do 200 zł. Balon to koszt około 70 zł. Za rurkę i korek zapłacimy do 10 zł. Butelki z zamknięciem patentowym możemy dostać w każdym markecie za około 4 zł/sztuka. Wkład pieniężny w robienie cydru, jest oczywiście na początku większy ale sprzęt na pewno, posłuży nam długo.
Robienie cydru jest proste, może sprawić wiele radości i przyjemności. Szczególnie powinien być przez nas doceniany w okresie wakacyjnym, kiedy upały dają o sobie znać. Nie ma nic przyjemniejszego niż butelka zimnego cydru! Zaletą tego alkoholowego napoju jest to, że to my wpływamy na jego smak poprzez wybieranie jabłek. To od nas będzie zależało czy będzie on kwaśniejszy czy słodszy. Jak widzisz, nie potrzeba na jego produkcję dużo miejsca ani skomplikowanego sprzętu. Wystarczą czas i chęci a na pewno będzie przepyszny!