Co się kryje pod skorupką?

Rozszyfruj to jajo!

Oznaczenie na opakowaniu jajek, jak również na skorupce pokazuję, z jakiej hodowli pochodzą kury, które te jajka zniosły. I nie chodzi tu tylko o względy moralne, o to czy nie jest nam zwyczajnie żal kur „trzymanych” w takich a nie innych warunkach. Ekologiczne jajka są po prostu zdrowsze.

[the_ad_placement id=”goraidol”]

  • 0 – to chów ekologiczny – jak u babci na wsi: kura chodzi sobie gdzie chce, jest wolna i szczęśliwa.
  • 1 – kury mają dostęp do ograniczonego wybiegu, a jaja znoszą na grzędzie.
  • 2 – to chów ściółkowy, bez dostępu do wybiegu. Maksymalne zagęszczenie to 25 ptaków na metr kwadratowy.
  • 3 – to chów klatkowy. To forma hodowli kur niosek wzbudzający najwięcej kontrowersji. Warunki, w jakich kury spędzają swoje życie, na szczęście krótkie, bo szybko się „zużywają” , przez przeciwników nazywane są „kurzymi obozami zagłady,” a dowodów na ciasnotę, wzajemną agresję mogą mnożyć i mnożyć. „Ubocznym” produktem hodowli kur niosek są kurczęta płci męskiej. Na fermach jajczarskich nie opłaca się ich trzymać, dlatego są one od razu zagazowywane albo mielone.

Jajo z klasą

food-eggsKlasa oznacza świeżość jaj. Najświeższe jajka są jaja z oznaczeniem A.

  • *A – ekstra. Jeśli uda Ci się je dostać ( a to łatwe nie jest), to masz produkt, który ma nie więcej dni niż 7 dni od dnia pakowania. Większość jak w sklepach ma klasę A i B.
  • *C – to klasa, która nie powinna pojawić się na sklepowych półkach, jaja niesortowane dla przemysłu.

Bez GMO?

Jeśli na opakowaniu wyczytamy, że jajka są wolne od GMO, oznacza to, że jaja pochodzą od kury, których pożywienie nie było modyfikowane genetycznie.

Omega-3

W tym przypadku kury były karmione paszą z dodatkiem zdrowych kwasów tłuszczowych. Takie jajka powinny jednak mieć atest.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest