Celuloza mikrokrystaliczna – opis, działanie oraz właściwości

Dodano: 05.12.2020 20:12
Aktualizowano: 22.11.2020 20:38
Udostępnij

Doczekaliśmy czasów, kiedy to praktycznie każdy z nas miał styczność z suplementami diety, a większość z nich poza podstawowymi związkami aktywnymi biologicznie zawiera również znaczną ilość stabilizatorów, polepszaczy czy emulgatorów. Do grono takowych substancji zaliczamy między innymi celulozę mikrokrystaliczną.

Celuloza – podstawowe informacje

Celuloza jest polisacharydem, który składa się z cząsteczek D-glukozy połączonych specyficznymi wiązaniami beta-1,4-glikozydowymi. Potocznie nazywana jest MCC, to substancja naturalna, wolna od GMO, która otrzymywana jest w warunkach laboratoryjnych, w wyniku przeprowadzenia chemicznej reakcji depolimeryzacji alfa-celulozy. W następstwie zaistniałych procesów i gruntowego oczyszczenia tworzy się bezzapachowy, drobny, bezsmakowy, krystaliczny proszek o zabarwieniu białym bądź lekko szarym i odczynie mieszczącym się w granicach 5-7 pH. W ten sposób przygotowany wypełniacz może zostać użyty podczas produkcji proszkowej bądź kapsułkowej formy suplementów.

Działanie

Celuloza mikrokrystaliczna dodawana do żywności, choćby do dżemów czy pieczywa, stabilizuje i poprawia jej strukturę, zapobiega zbrylaniu się i możliwej krystalizacji. Świetnie przenosi też wodę bądź olej.

Z właściwości jakie daje nam celuloza korzysta również przemysł kosmetyczny, suplementacyjny czy farmaceutyczny. W przypadku tych ostatnich celuloza mikrokrystaliczna używana jest podczas wytwarzania produktów w proszku czy preparatów zamkniętych w specjalnych osłonkach. Nadaje ona specyficzną twardość suplementom, które występują w tabletkach, jednocześnie zwiększając ich objętość i masę, przy tym dzięki swojej minimalnej gęstości rozprowadzając równomiernie pozostałe składniki w obrębie tabletki bądź kapsułki. Sprzyja to jednakowej skuteczności i jakości preparatu.

Główną z cech celulozy mikrokrystalicznej jest to, że dobrze chłonie wilgoć, dzięki czemu pozwala ona przez długi czas zachować przydatność związkom mocno higroskopijnym. Jest ona również bardzo kompresyjna i dobrze współgra z innymi związkami o podobnych funkcjach.
Wszystkie te cechy znacząco zwiększają wydajność produkcji, ale także ułatwiają procesy jej przetwarzania. Zawiesina powstała z wykorzystaniem celulozy mikrokrystalicznej jest silnie żelująca i zagęszczająca. Ma to zastosowanie w preparatach stosowanych głównie przez osoby aktywnie fizycznie.

Celuloza mikrokrystaliczna szkodliwość

Dostarczenie do organizmu celulozy mikrokrystalicznej w standardowej, nieprzesadnej ilości jest w 100% bezpieczne dla naszego życia i zdrowia. Na chwilę obecną nie jest również wyznaczona górna granica jej spożycia.

Jest ona naturalnym źródłem błonnika, nie jest metabolizowana, a więc nie dostarcza energii w formie kilokalorii. Hamuje za to uczucie głodu i ma wpływ na uregulowanie masy ciała. Podobnie do błonnika może mieć niepożądane działania u niektórych osób z nadwrażliwym przewodem pokarmowym, powodując chociażby wzdęcia.

Niektórzy amatorzy fitnessu odmawiają stosowania produktów zawierających celulozę mikrokrystaliczną twierdząc, że hamuje zachodzący anabolizm przez zatrzymywanie przyswajania makro- i mikroskładników. Do dnia dzisiejszego nie mamy jednak żadnych badań potwierdzających tą teorię. Wiadomo jednak, że celuloza mikrokrystaliczna dość sprawnie i szybko ulega rozpadowi biochemicznemu na proste związki pochodzenia nieorganicznego, przez co jest przyjazna dla środowiska.

Perfekcyjna substancja?

Celuloza mikrokrystaliczna jest substancją, której używanie niesie ze sobą wiele korzyści. Pomaga ona zoptymalizować wszelkie podejmowane przez nas działania na etapach produkcji. Staje się ona jedną z podstawowych substancji pomocniczych w trakcie produkcji produktów dietetycznych czy leczniczych. Po analizie wielu środków będących na rynku suplementów można śmiało stwierdzić, że bez celulozy mikrokrystalicznej niemożliwe byłoby wprowadzenie do obiegu wielu produktów zawierających różnego rodzaju wyciągi roślinne czy ekstrakty.

Zostaw komentarz
Odpowiedź na komentarz użytkownika

Zobacz również

Mąka migdałowa

23 października 2021

Mąka migdałowa są to zmielone migdały. Migdały są cennym składnikiem zróżnicowanej diety, w tym także diety bezglutenowej. Orzechy o migdałowym kształcieSpis treściOrzechy o migdałowym kształcieW jakim procesie powstaje mąka migdałowa?Mąka migdałowa...więcej

Jakich wartości odżywczych dostarcza mięso cielęce?

22 września 2021

Mięso cielęce jest uważane za jedno z najchudszych, a zarazem najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest ono doceniane ze względu na swój delikatny smak i niezwykle gładką strukturę. Doskonale nadaje się do przygotowywania różnych potraw mięsnych, a dodatkow...więcej

Rydze – właściwości oraz przygotowanie

10 sierpnia 2021

Jesień, deszczowe dni przeplatają się z ciepłymi i słonecznymi. Liście drzew nieśmiało zmieniają kolory, a lasy oprócz kasztanów pełne są też grzybów. W otoczeniu drzew iglastych, szczególnie sosnowych i świerkowych, na piaszczystej glebie najlepiej...więcej

Makaron kukurydziany – właściwości i kalorie

08 sierpnia 2021

Czy znasz kogoś kto nie lubi makaronu? Wszyscy wiedzą, że jedzenie pasty sprawia, że ludzie są szczęśliwi, a teraz wyobraź sobie, że ta przyjemność jest Ci zabrana. Dowiadujesz się, że chorujesz na celiakię albo masz nieceliakalna nietolerancja glute...więcej