Cebula i jej niesamowite właściwości zdrowotne

Cebula to idealny dodatek podkreślający smak wielu dań. Warzywo słynie ze swoich zdrowotnych właściwości na całym świecie. Poznajcie jej zastosowania i niezawodne sposoby na infekcje oraz przeziębienie!

Cebula – właściwości

Cebula jest znana od tysięcy lat, jest naturalnym lekiem stosowanym przez nasze babcie. Wielu ludzi nadal docenia jej zdrowotne właściwości i przeziębienie leczy wyłącznie cebulą, unikając leków. Nie dzieje się tak bez powodu, podobnie jak czosnek – cebula to naturalny antybiotyk. Jest źródłem witaminy C, zawiera wiele pierwiastków jak na przykład: cynk, potas, magnez, wapń oraz sód. Jest naturalny lekarstwem. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C jest antyoksydantem – hamuje powstawanie wolnych rodników. Ma to wpływ na zdecydowanie spowolniony proces starzenia oraz chroni przed powstaniem nowotworów.

Częste jedzenie cebuli jest polecane osobom borykającym się z chorobami nerek. Warzywo ma moczopędne działanie, dzięki czemu wspomaga filtrowanie nerek, oczyszczając je. Najlepsze efekty można uzyskać jedząc cebulę na surowo – dodając do sałatek bądź robiąc z niej sok.

Cebula – czy szkodzi?

Wiele cennych pierwiastków oraz minerałów dostarczy cebula po obróbce termicznej. Jednak pod wpływem temperatury będzie ona pozbawiona witaminy C. Dlatego w okresie przeziębienia i infekcji zaleca się spożywanie jej na surowo. Nie ma również wątpliwości, że ugotowana lub smażona cebulka będzie ciężkostrawna dla układu pokarmowego. Osoby skarżące się na bóle jelit, wątroby bądź żołądka zdecydowanie powinny unikać tej formy spożywania cebuli.

Cebula – jak wybrać?

Warzywo można kupić w sklepach oraz na targach, w przeróżnych odmianach: cebula dymka, szalotka itd. Czym kierować się przy jej wyborze? Najlepiej sięgać po te z twardymi lecz cienkimi liśćmi.
Cebulę najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, zdecydowanie poza lodówką. Warto pamiętać, aby nie zostawiać jej na słońcu, cebula lubi suche, zacienione miejsce – w ten sposób poleży dłużej i będzie świeża.

Cebula – dlaczego powoduje płacz?

Większość osób podczas krojenia cebuli skarży się na łzawiące oczy. Dlaczego tak się dzieję? Podczas siekania warzywa zostaje uszkodzona struktura, a z przerwanych komórek wydobywają się enzymy. To one mają taki wpływ na podrażnienie oczu. Aby szybko pozbyć się ,,płaczu” najlepiej otworzyć okno lub wyjść na świeże powietrze.

Cebula idealna na przeziębienie

Dzięki zawartości cennych witamin w cebuli, może ona wspomagać przy leczeniu przeziębienia, a nawet grypy. Aby wspomagać osłabiony organizm przy infekcji idealnie sprawdzi się syrop na bazie cebuli.

Syrop z cebuli – przepis

Sposób przygotowania jest bardzo prosty i szybki. Wystarczy pokroić cebulkę w małą kostkę, a następnie dodać do niej dwie duże łyżki cukru. Składniki przełożyć do szklanego naczynia (np. słoika), zabezpieczyć gazą i odstawić na 24 godziny. Pod wpływem cukru, cebula puści sok. Po odczekanym czasie pozbyć się kawałków cebuli, a otrzymany napój na bazie warzywa suplementować w czasie choroby. Taki syrop można przyjmować nawet codziennie w okresie jesienno-zimowym. Dzięki swojemu bakteriobójczemu działaniu zmniejszy objawy przeziębienia, a także zniweluje kaszel suchy oraz mokry.

Cebula – kaloryczność

Mimo swoich zdrowotnych właściwości, cebula nie należy do mało kalorycznych warzyw. Jedna szalotka ma około 60 kcal, w tym zawiera 15g węglowodanów, 7g cukru i tylko 3g błonnika oraz 2 g białka. Jednak cebula jest wolna od cholesterolu.

Cebula – zastosowanie

Najczęściej cebula jest wykorzystywana w kuchni. Idealnie podkreśla smak dań wytrawnych na przykład na bazie mięs. Bardzo często jest składnikiem kiszonek oraz marynowanych produktów w słoikach. Cebula świetnie wkomponuje się w dania także surowe na przykład w surówkach i sałatkach.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest