Biała porzeczka – właściwości oraz wykorzystanie

Porzeczka jest owocem wyjątkowo popularnym i zarazem pysznym. Posiada kilkadziesiąt odmian, jak chociażby czarną, czerwoną i białą. Jej wysoka zawartość witaminy C sprawia, że jest ona świetnym antyoksydantem. Poznajmy ją lepiej. Porzeczka jest niskim krzewem wywodzącym się z rodziny agrestowatych, który rośnie na całej półkuli północnej – szczególnie lubi klimat umiarkowany. Możemy wyróżnić aż 150 gatunków porzeczki, z czego sześć z nich rośnie w Polsce dziko. Ze względu na owoce uprawiana jest porzeczka zwyczajna, czyli czerwona; porzeczka agrest, którą potocznie nazywamy agrestem, a także porzeczka czarna oraz porzeczka biała.

Wartości odżywcze białych porzeczek

Biała porzeczka jest odmianą porzeczki czerwonej. Jej owoce nie mają jednak tak intensywnego zapachu, jak w przypadku owoców porzeczki czerwonej. Owoce porzeczki białej pozbawione są jakichkolwiek barwników, przez co są one zdecydowanie bezpieczniejsze dla alergików. Białe porzeczki podobnie jak porzeczki czerwone zawierają dużo białka, tłuszczów, węglowodanów, ale i błonnika, pektyny, rutyny, kwasów organicznych czy celulozy.

Owoce białej porzeczki posiadają duże ilości witaminy A i C, a także witaminę B1, B2, B9, E oraz rutynę. Jej kuzynki – porzeczki czarne czy czerwone mają więcej witaminy C w sobie, jednak biała odmiana jest bogatsza w żelazo i potas. Ponadto dostarcza naszym organizmom sód, magnez, fosfor, molibden i kobalt.

Właściwości zdrowotne

Owoce porzeczki białej mają zastosowanie w profilaktyce zawału serca, miażdżycy tętnic czy udaru – głównie przez dużą zawartość witaminy C, magnezu i potasu. Witamina A, która występuje w białej porzeczce wzmacnia układ odpornościowy, stymuluje regeneracje komórek w organizmie i zapobiega starzeniu się ich oraz poprawia ostrość wzroku, a także ochrania przed szkodliwym działaniem dymu tytoniowego.

Występujące w owocach białej porzeczki witaminy z grupy B wzmacniają system nerwowy, korzystnie wpływają na stan naczyń krwionośnych mózgu i poprawę jego pracy, ale i wspomagają pamięć. Witaminy z grupy B biorą aktywny udział w metabolizmie tłuszczów i białek, więc owoce porzeczki białej powinny znaleźć się w diecie osób chcących zrzucić nadmiar kilogramów.

Bogate w rutynę owoce białej porzeczki wpływają korzystnie na stan naczyń krwionośnych, oczyszczając ich ściany ze złogów i wzmacniając je. Białe porzeczki mają pozytywny wpływ na działanie układu pokarmowego. Zwiększają apetyt, usprawniają przemianę materii oraz poprawiają trawienie białek. Uznawane są za łagodny środek przeczyszczający, gdyż zawierają dużo kwasów organicznych, które zwiększają perystaltykę jelit. Pektyna zawarta w dużej ilości w owocach porzeczki wspomaga procesy trawienne i obniża cholesterol.

Wykorzystanie białej porzeczki

Białą porzeczkę wykorzystuje się między innymi do produkcji soku, który ma działanie orzeźwiające oraz wspomaga organizm w czasie choroby. Przy infekcjach górnych dróg oddechowych podaje się sok z białej porzeczki w połączeniu z miodem. Zalecany jest on szczególnie do spożycia osobom zmagającym się z powstawaniem kamieni nerkowych. Białą porzeczkę można wykorzystać również do wytworzenia kompotu, który będzie domowym lekarstwem na gorączkę, miażdżycę i reumatyzm.

Ciekawą propozycją na wykorzystanie owoców porzeczki jest wykonanie nalewki. Aby móc cieszyć się jej smakiem potrzebny jest kilogram porzeczki, 1,5 litra alkoholu 60% oraz 40 dag cukru. Wykonanie nalewki z białej porzeczki wygląda następująco: Umyte owoce umieszczamy w minimum 3 litrowym słoju i zalewamy je owocami. Słój zamykamy szczelnie i odstawiamy do maceracji na 2 tygodnie w miejsce ciepłe i nasłonecznione. Przez okres 14 dni od czasu do czasu mieszamy słojem. Po upływie wymaganego czasu zlewamy  nalew, owoce zasypujemy cukrem i znów odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce na okres 7 dni. Codziennie mieszamy słojem, aby wspomóc całkowite rozpuszczenie się cukru. Po tygodniu zlewamy słodki nalew przez kilka warstw gazy i kolejno odciskamy nalew z owoców. Łączymy wcześniejszy wytrawny nalew z nalewem słodkim. Tak przygotowaną nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy na okres minimum 6 miesięcy w miejsce zacienione i chłodne. Po upływie wymaganego czasu nalewka się sklaruje i konieczne będzie delikatne jej zlanie do czystych butelek. Nalewka z białej porzeczki smakuje najlepiej podawana schłodzona, a najsmaczniejsza jest po minimum roku leżakowania w zacienionym miejscu.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest