Berberyna – działanie oraz właściwości

Nazwa berberyny pochodzi od rośliny, z której jest pozyskiwana. Mowa o dość powszechnym w naszym kraju Berberysie Zwyczajnym. Ten niewysoki krzew o charakterystycznych małych, podłużnych owocach można spotkać praktycznie w całej Polsce. Berberys kwitnie wiosną, za to jesienią oferuje piękne czerwone jagody, obfitujące w wiele składników zdrowotnych.

Berberyna czym jest?

Berberyna to naturalnie występujący związek, należący do grupy alkaloidów izochinolinowych, który po wyizolowaniu ma żółty kolor i charakterystyczny gorzki smak. Najczęściej wykorzystywanymi surowcami do produkcji czystej berberyny są: berberys zwyczajny, gorzknik kanadyjski, cynowód chiński czy mahonia pospolita. Zawartość tego związku w łodygach i korzeniach wynosi nieco ponad 1%, dlatego też ważne jest, aby wybierać ekstrakty, a nie sproszkowane korzenie tych roślin. Zalicza się ją do najsilniejszych naturalnych suplementów. Nazywana jest magicznym włącznikiem metabolizmu. Korzyści wynikające ze stosowania berberyny są naprawdę imponujące. Stosowana była już w medycynie ludowej, suszone owoce dodawane były do herbaty, sporządzano również odwary.

Właściwości berberyny

Właściwości tej rośliny były znane i cenione już w średniowiecznej Europie, równie chętnie z jej dobrodziejstw korzystali chińscy medycy. Właściwości berberyny zostały potwierdzone przez setki badań klinicznych. Wszelkie badania prowadzone nad tym związkiem udowodniły, że ma bardzo pozytywny wpływ ogólnoustrojowy i działa bardzo pozytywnie na funkcjonowanie wielu mechanizmów naszego ciała. Polecana jest często osobom, które borykają się z nadwagą lub otyłością. Do jej właściwości zalicza się podkręcanie metabolizmu, poprzez aktywowanie enzymu AMPK. Aktywacja znajdującego się wewnątrz komórek różnych narządów enzymu AMPK odgrywa bardzo istotną rolę w regulowaniu metabolizmu. Ponadto znajdziemy informacje, że berberyna jest doskonałym „spalaczem tłuszczu”. Berberyna określana jest jako środek, który przyspiesza tempo spalania tkanki tłuszczowej. Specjaliści podejrzewają, że spadek masy ciała połączony z jej stosowaniem, spowodowany jest poprawą funkcji hormonów regulujących tkankę tłuszczową.

Działanie berberyny

W owocach berberyny występuje zespół składników, które są bioaktywne i wspomagają działanie kwasu askorbowego. Te składniki określane są potocznie terminem „witaminy P”. W tym zespole wyróżnić można kilkanaście związków polifenolowych (antycyjanów i flawonoidów) m.in. rutozydu. W Berberynie znajduje się również barwnik beta karoten, czyli witamina A, która wspomaga procesy widzenia oraz pomaga w leczeniu schorzeń dermatologicznych. Czerwona barwa składnika powstaje w wyniku związków antocyjanowych i luteiny, które w połączeniu z witaminą A wspierają funkcjonowanie narządu wzroku. Ponadto stwierdzono również obecność licznych polifenoli o właściwościach przeciwutleniających, antynowotworowych oraz działających ochronnie na ścianę naczyń. W owocach berberyny potwierdzone zostało występowanie garbników, które wykazują zdolność koagulowania białek na powierzchni błon śluzowych. Daje to w rezultacie efekt ściągający i przeciwzapalny w leczeniu schorzeń dermatologicznych i biegunek.

Berberyna działa poprzez wiele różnych mechanizmów:

  • zmniejsza insulinooporność, dzięki czemu insulina obniżająca poziom cukru we krwi jest bardziej skuteczna,
  • zwiększa glikolizę, pomagając organizmowi rozkładać cukry w komórkach,
  • zmniejsza produkcję cukru w ​​wątrobie,
  • spowalnia rozkład węglowodanów w jelitach,
  • zwiększa liczbę pożytecznych bakterii w jelitach.

Poleca się ją także cukrzykom typu B, ponieważ zmniejsza odporność na insulinę, a także ogranicza produkcję cukru w wątrobie. Badania donoszą także że pomaga namnażać tzw. „dobre bakterie” w układzie pokarmowym, co również jest niezwykle istotne. Wspomaga także rozkład cukru w komórkach. Berberyna bardzo pozytywnie wpływa także na układ krwionośny, skutecznie poprawiając jego pracę. Podnosi także poziom cholesterolu HDL potocznie określanego dobrym cholesterolem. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca. Może obniżać stężenie cholesterolu LDL, potocznie określanego „złym” oraz trójglicerydów we krwi.

Berberyna – opinie

Popularność berberyny jest szeroko uzasadniona w obiecujących wynikach badań oraz ukazanemu spektrum działania tej substancji. Suplementy zawierające berberynę coraz częścią goszczą w stałej suplementacji sportowców oraz osób, którym zależy na wsparciu gospodarki cukrowej oraz lipidowej. Po berberynę sięgają zarówno mężczyźni, jak i kobiety – to pokazuje, że z korzyści wynikających z suplementacji tego związku skorzysta praktycznie każdy.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest