Acerola – właściwości, wpływ na zdrowie i urodę

Acerola jest bogatym źródłem witaminy C. Dzięki temu, włączenie jej do swojej diety prowadzi do wzmocnienia odporności, a także dzięki właściwościom antyoksydacyjnym – opóźnia proces starzenia się.

Acerola jest krzewem pochodzącym z Wysp Karaibskich. Występuje naturalnie na terenie Meksyku, Teksasu, Ameryki Środkowej oraz w północnej części Ameryki Południowej. Owoce cechują się jasnym, czerwonym kolorem. Środek kryje trzy pestki, które są zanurzone w soczystym i bardzo kwaśnym miąższu. Właśnie ten miąższ jest potężnym źródłem witaminy C, ale również A, witamin z grupy B, fosforu, wapnia, magnezu, potasu, niacyny, pirydoksyny i żelaza. Porównując do innych owoców, kryje w sobie bardzo dużo witaminy C. W aceroli znajduje się dużo przeciwutleniaczy takich jak karotenoidy i antocyjany. Acerola jest owocem, który bardzo dobrze sprawdzi się okresu podwyższonego ryzyka przeziębień, a także chłodnych, zimowo-jesiennych wieczorów.

Właściwości aceroli

Inna nazwa aceroli to wiśnia z Barbados. Porównując z innymi owocami, zawiera w sobie najwięcej witaminy C. Według szacunków, jeden owoc ważący średnio 4,5 gramów, zawiera tyle witaminy C, ile kilogram cytryn. Jeżeli masz problemy z ciągłym osłabieniem organizmu, szybko się męczysz, cierpisz na bóle mięśni i stawów, koniecznie uzupełnij niedobory witamin. Organizm nie zawsze potrafi zmagazynować ich wystarczające zapasy. Wszystko zależy od formy, w której magazynuje składnik. W przypadku witaminy C, nadmiar jest od razu wydany. Z tego powodu, tak ważne jest przyjmowanie w regularnych dawkach witamin. Jedną z największych zalet aceroli jest łatwa przyswajalność zawartej w niej witaminy C, dlatego warto poszukać preparatów z jej ekstraktem, aby skutecznie ochronić organizm przed chorobami.

Działanie owocu

Acerola to wyjątkowo bogaty w składniki odżywcze owoc. Nie jest kaloryczny, ale zawiera bogactwo niezbędnych mikro oraz makroelementów, a także witamin. Dawno udowodniono, że witamina C ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Z tego powodu, aceroli są przypisywane szczególne właściwości pomagające zwalczać przeziębienia, a nawet leczyć anemię. Działanie aceroli neutralizuje wolne rodniki, zwiększa produkcję przeciwciał i chroni przed infekcjami. To nie wszystko. Wysoka zawartość witaminy C w aceroli dodatkowo wspiera produkcję kolagenu, zapobiega udarowi mózgu, obniża ciśnienia, a także, poprawia kondycję naczyń krwionośnych, uszczelnia je i przeciwdziała odkładaniu się złogów cholesterolowych w tętnicach. Do właściwości witaminy C, należy również zapobieganie powstawaniu zmarszczek, zwiększanie lepkość mazi stawowej, które zapobiega przedwczesnym chorobom zwyrodnieniowym, a także ogólna poprawa kondycji stawów i kości. Acerola zawiera także cenne białka, tłuszcze i węglowodany, które są podstawowymi elementami budulcowymi oraz energetycznymi organizmu.

Zastosowanie oraz dostępność aceroli

Owoce aceroli, można najczęściej dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Istnieje również szansa, że trafimy na nie na stoisku ze zdrową żywnością w hipermarketach. W Polsce, występuje pewna trudność z dostępnością tych owoców, ponieważ ich świeżość po zerwaniu jest bardzo krótka. Bez wprowadzenia odpowiednich metod przemysłu spożywczego, owoce bardzo szybko się psują. Z tego też powodu, ich eksport jest ograniczony. Na rynku znajduje się jednak dużo preparatów, które mogą zastępować świeże owoce. W Polsce, acerola jest sprzedawana najczęściej w proszku, kapsułek i tabletek. Warto również zerknąć na jej mniej syntetyczne odpowiedniki, w formie konfitur, soków i napojów.

Częstym zastosowaniem aceroli jest przemysł kosmetyczny. Ekstrakty są popularnym składnikiem maseczek i kremów do twarzy. Dodatkowo, w Ameryce, sok z aceroli jest dodatkiem odżywek witaminowych dla niemowląt i małych dzieci. W przemyśle farmaceutycznym najczęściej używa się jej do preparatów witaminowych.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest