Home Archive by category Odżywianie

Odżywianie

Acerola jest bogatym źródłem witaminy C. Dzięki temu, włączenie jej do swojej diety prowadzi do wzmocnienia odporności, a także dzięki właściwościom antyoksydacyjnym – opóźnia proces starzenia się. Acerola jest krzewem pochodzącym z Wysp Karaibskich. Występuje naturalnie na terenie Meksyku, Teksasu, Ameryki Środkowej oraz w północnej części Ameryki Południowej. Owoce Czytaj więcej
Pak choi, pak choy, bok choy, pakczoj – to wszystko nazwy kapusty, ale nie zwykłej, która tak często gości na polskich stołach. Pak choi to kapusta chińska, która pochodzi z Azji Wschodniej. Coraz częściej możemy znaleźć ją w polskich sklepach, a więc może warto zapoznać się z jej właściwościami i wypróbować w naszej kuchni. Pak […]Czytaj więcej
Ten „wynalazek” zna chyba każdy. Przynajmniej ze słyszenia albo szklanego ekranu. W końcu to „bohater” wielu filmów, a także seriali. Pojawia się między innymi w „Imigrancie” i „Człowieku ze złotym pistoletem”. Ale czym tak naprawdę jest? Jakie ma właściwości i zastosowania? Sprawdź! Sos tabasco, czyli wielka moc trzech składników Sos tabasco – bo o nim […]Czytaj więcej
Jest aromatyczny, słodki i delikatny. Świetnie sprawdza się jako dodatek do jogurtu czy owsianki. Wiele osób ceni miód rzepakowy nie tylko ze względu na jego walory smakowe, ale również niezwykłe, wręcz drogocenne właściwości. Jakie? Sprawdźcie sami! Co ma w swoim składzie miód rzepakowy? Miód rzepakowy dostarcza wielu ważnych dla zdrowia mikroelementów i cukrów. Czytaj więcej
Wiecznie zielone drzewa grejpfrutowe osiągają wysokość od 6 do 15 metrów, charakteryzują się skórzastymi liśćmi i białymi kwiatami, dają kuliste owoce osiągające średnicę około 15 centymetrów. Owoce charakteryzują się słodko – kwaśno – lekko gorzkim smakiem. Miąższ spożywany jest na surowo lub w postaci soków. Dodajemy je także do ciast, ciasteczek, deserów na Czytaj więcej
Jasnota biała jest rośliną, którą często uważamy za chwast, jednak wykazuje ona wiele właściwości leczniczych. Występuje w Europie oraz w Azji, w Polsce cieszy się dość dużą popularnością. Jej inne nazwy to „pokrzywa biała” oraz „głucha pokrzywa”. Posiada dużo właściwości oraz bardzo szerokie zastosowanie, nie tylko w medycynie. Jasnota biała – właściwości lecznicze Czytaj więcej
Węgorz europejski stanowi bogate źródło witamin oraz białka. Jednak węgorz należy do ryb tłustych, zawiera duże ilości cholesterolu oraz kwasów tłuszczowych. Najwięcej tłuszczu zawiera węgorz wędzony. Węgorz przeciwdziała powstawaniu niektórych chorób, takich jak miażdżyca. Cena węgorza jest dosyć wysoka, jednak jego smak jest bardzo wyrazisty, warto więc wypróbować Czytaj więcej
W dni, kiedy pogoda za oknem nas nie rozpieszcza i zimne temperatury dają w kość, grzane piwo jest jednym z najlepszych i najszybszych sposobów na rozgrzanie i poprawę nastroju. Wystarczy jedynie butelka ulubionego trunku, parę przypraw oraz rondelek lub mikrofala, i już możemy zatopić się w kojącym cieple! Grzańce są tak popularne w sezonie jesienno-zimowym, […]Czytaj więcej
Roślina ta była znana i uprawiana już w starożytnych Chinach, gdzie zawędrowała z Indii. Prawdopodobnie pochodzi z Afryki oraz Bliskiego Wschodu skąd trafiła do Europy. Mowa o psiance podłużnej, powszechnie zwanej bakłażanem lub oberżyną. Bakłażan – nieco informacji o roślinie Psianka podłużna należy do tej samej rodziny co dobrze nam znany pomidor i ziemniak – […]Czytaj więcej
Wczesna jesień to niezaprzeczalnie okres grzybiarzy. To czas, kiedy lasy obfitują w różnego rodzaju grzyby m.in. borowiki czy podgrzybki. Jeśli chcesz, żeby zachowały dłużej smak, możesz je ususzyć, a do tego użyć suszarki do grzybów. Sprawdźmy, co kryje w sobie to niewielkie urządzenie. Czym jest suszarka do grzybów? Suszarka do grzybów to niewielkie urządzenie, zazwyczaj Czytaj więcej
Skrzyp polny to roślina o szerokim zastosowaniu leczniczym. W Polsce występuje na terenie całego kraju i często jest traktowana jak nieprzydatny chwast- jednak całkowicie niesłusznie ponieważ może być ona wykorzystywana jako lekarstwo na różne uciążliwe dolegliwości lub jako kosmetyk poprawiający wygląd. Skrzyp polny ma różnorakie korzystne dla naszego organizm właściwości Czytaj więcej
Jałowiec to roślina iglasta, wiecznie zielona, która znana jest przede wszystkim ze względu na swoje walory smakowe. Można go dodawać do różnych potraw, aby wzbogacić ich smak. Ze względu na swoje właściwości świetnie nadaje się m.in. jako dodatek do ciężkostrawnych potraw, kiszonek czy marynat. Nie wszyscy jednak wiedzą, że jałowiec wykazuje wiele właściwości leczniczych, Czytaj więcej
Sezon na gruszki trwa w pełni, jednak owoce te nie zawsze są tak cenione jak jabłka czy inne sezonowe owoce. Zazwyczaj zjadane na surowo owoce gruszki mają nie tylko wspaniałe właściwości ale również zastosowanie. Gruszka właściwości odżywcze Niewinna gruszka, której wartości zazwyczaj nie doceniamy to źródło wielu witamin i minerałów. Gruszka to wspaniałe źródło potasu, Czytaj więcej
Grzybek tybetański nazywany inaczej grzybkiem kefirowym lub ziarnami kefirowymi to kultury bakterii używane w procesie fermentacji mleka, której produktem końcowym jest kefir. Ziarna kefirowe znane są od wieków ze swoich drogocennych właściwości, należy jednak pamiętać, że dla niektórych grzybek może okazać się szkodliwy i wywoływać nieprzyjemne skutki uboczne. Grzybek Czytaj więcej
Goździki to niezastąpiony egzemplarz wśród przypraw korzennych. Stosowano je już w czasach starożytnych, zarówno w Azji, jak i w Europie. Pączki kwiatowe zrywane są zanim dojrzeją, w takiej postaci poddawane są suszeniu i odymianiu. Aromatyczne pączki zbierane są z drzewa goździkowca wonnego, które żyje około 150 lat. Goździki nazywane są eliksirem młodości – mają Czytaj więcej
Mało znany w Polsce kuzyn fasolki szparagowej fasolnik chiński to bardzo wartościowe, ale przede wszystkim smaczne warzywo. Jakie posiada właściwości? Gdzie znajduje zastosowanie? Sprawdźmy! Fasolnik chiński nazywany też wspięgą chińską bądź fasolnikiem wężowym należy do rodziny bobowatych. Jego owoce wyglądem przypominają dobrze nam znaną fasolkę szparagową, ale są od Czytaj więcej
W ostatnim czasie Polacy coraz częściej zaczęli sięgać po dania śródziemnomorskie. Popularne „frutti di mare” można kochać lub nienawidzić. Wiele przysmaków straszy swoim wyglądem, skutecznie zniechęcając do ich próbowania. Jednym z bardziej oryginalnych, jeśli chodzi o kształt, morskich dodatków kulinarnych jest ośmiornica. To głównie na jej walorach smakowych i Czytaj więcej
Działają zbawiennie na włosy, niwelują trądzik i zawierają ogromne ilości witamin z grupy B. O czym mowa? O drożdżach! Drożdże – zastosowanie Większości z nas drożdże kojarzą się z przemysłem spożywczym i wszelkiej maści wypiekami, są one jednak użyteczne również w wielu innych dziedzinach. W zależności od ich przeznaczenia możemy podzielić je na kilka grup: […]Czytaj więcej
Ser halloumi – ten cypryjski przysmak znany jest na całym świecie. W Polsce również można kupić go bez większych problemów. Jest smaczną alternatywą popularnych serów, często wykorzystywany do dań dietetycznych i wegetariańskich. Czym jest ser halloumi i czy warto go jeść? Czym jest ser halloumi? Ser halloumi wytwarza się z mleka owczego lub mieszanki mleka […]Czytaj więcej
Warzywo krzyżowe, które ze względu podobieństwo do należących do tej samej rodziny brukselki, czy jarmużu ma liczne właściwości. Rukola jest warzywem odpornym na przymrozki. Po 4 tygodniach od wsiania możemy zbierać jej plony. Warzywo to jest odporne na ciężkie warunki, aczkolwiek najbardziej preferowaną glebą będzie ta bogata w próchnicę. Sadzić ją najlepiej późnym latem. Czytaj więcej