Home Archive by category Odżywianie

Odżywianie

Mięso cielęce jest uważane za jedno z najchudszych, a zarazem najzdrowszych rodzajów mięsa. Jest ono doceniane ze względu na swój delikatny smak i niezwykle gładką strukturę. Doskonale nadaje się do przygotowywania różnych potraw mięsnych, a dodatkowo zawiera bardzo dużo witamin. Z poniższego artykułu dowiesz się, jakie wartości odżywcze zawiera cielęcina i dlaczego warto Czytaj więcej
Jesień, deszczowe dni przeplatają się z ciepłymi i słonecznymi. Liście drzew nieśmiało zmieniają kolory, a lasy oprócz kasztanów pełne są też grzybów. W otoczeniu drzew iglastych, szczególnie sosnowych i świerkowych, na piaszczystej glebie najlepiej czuje się rydz. Jeden z najszlachetniejszych grzybów jakie można spotkać w polskich lasach. Jego wybornym smakiem można Czytaj więcej
Czy znasz kogoś kto nie lubi makaronu? Wszyscy wiedzą, że jedzenie pasty sprawia, że ludzie są szczęśliwi, a teraz wyobraź sobie, że ta przyjemność jest Ci zabrana. Dowiadujesz się, że chorujesz na celiakię albo masz nieceliakalna nietolerancja glutenu i musisz wykluczyć makaron ze swojej diety. Masz złamane serce… ale z pomocą przychodzi zboże, które może […]Czytaj więcej
Większość z nas zaraz po przebudzeniu się sięga po kubek z kawą, gdyż ta wydaje się mieć lepsze działanie niż budzik. Jej smak i aromat niejednokrotnie sprawiają, że sięgamy po nią kilka razy w ciągu dnia. Są jednak wśród nas miłośnicy kawy, którzy źle reagują na kofeinę. Czy ratunkiem dla nich jest kawa bezkofeinowa? Czy […]Czytaj więcej
Vegeta to popularna przyprawa, którą zna każdy. Przez ponad pół wieku obecności na rynku, produkt firmy Podravka podbił nie tylko rodzinną Chorwację, oraz całą Jugosławię, lecz niedługo później śmiało zapisał się w świadomości ludzi niemal na całym świecie. W latach osiemdziesiątych, mimo utrudnionego dostępu Vegeta stała się prawdziwym hitem w Polsce. Dziś w dalszym ciągu Czytaj więcej
Plaster miodu (inaczej nazywany również miodem sekcyjnym) to naturalny produkt, który wytwarzają pszczoły. Jest przez nie wykorzystywany, aby przechowywać w nim miód, pyłek lub larwy. Jego ogromną zaletą jest to, że jest naturalny i posiada wiele właściwości leczniczych. Plaster pszczeli to szereg trójkątów zrobiony z wosku pszczelego, który powstaje w specjalnych Czytaj więcej
Kard, zwany także karczochem hiszpańskim lub ostowym należy do rodziny astrowatych. Roślina ta pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, a więc z okolic Cypru, Turcji, Wysp Kanaryjskich i Afryki Północnej. Wzmianki o uprawie tego warzywa pochodzą już ze starożytnego Egiptu i od tamtego czasu kard gości na stołach mieszkańców terenów śródziemnomorskich. Popularny we Włoszech i Czytaj więcej
Poszukujesz nowych smaków do swojej kuchni? A może zastanawiasz się nad urozmaiceniem oferty w swojej kawiarni lub barze? Dobrze trafiłeś! W dzisiejszym artykule pokażemy Ci, jak wiele pysznych napojów możesz uzyskać, kupując jeden z syropów barmańskich. Kiedy mogą się przydać? Jakie są ich rodzaje? Podejmij świadomą decyzję zakupową, a wybrane syropy z pewnością staną się Czytaj więcej
Galangal, z języka arabskiego łagodny imbir, to kłączowa roślina rosnąca pod ziemią, która wywodzi się z rodziny alpinii – imbirowatych bylin pochodzących z Tajlandii i południowych Chin, jednak współcześnie jest uprawiana również w Japonii, Indiach i na Antylach . Z korzenia galangalu wytwarza się przede wszystkim aromatyczną przyprawę podobną do imbiru o gorzkawym Czytaj więcej
Wina bezalkoholowe, jak inne trunki bez procentów, powstały z naturalnej potrzeby zaproponowania czegoś osobom, które z różnych przyczyn po alkohol sięgać nie chcą bądź nie mogą. Będą to najczęściej osoby w ciąży lub karmiące piersią, osoby chore, z alergiami czy abstynenci. Dla nich właśnie do kolacji świetną alternatywą jest wino bezalkoholowe, które w niczym nie […]Czytaj więcej
Pyłek kwiatowy jest naturalnym źródłem wielu cennych składników. Ma wiele leczniczych właściwości jako oraz doceniany jest również w dziedzinie medycyny naturalnej. Wspomaga naszą koncentrację i wzbudza chęci do życia. Warto się zastanowić czy pyłek kwiatowy nie jest właśnie dla nas, aby poprawić codzienną jakość naszego życia. Czym jest pyłek kwiatowy? Pyłek kwiatowy to Czytaj więcej
Jajo strusie jest dość rzadko spotykane na polskich stołach, a szkoda, ponieważ jest ono bardzo wartościowym i smacznym produktem. Waży około półtorej kilograma i jest największym jajem, jakie można spotkać w przyrodzie, stąd trudność w jego całkowitym zużyciu – 1 jajko strusie odpowiada nawet 30 kurzym! Gdzie i za ile kupimy strusie jaja? Jaja strusie […]Czytaj więcej
Ryby i owoce morza to niezwykle smaczne składniki oraz bazy dla dań czy też przekąsek. Słyną one z niezwykle bogatej zawartości składników odżywczych, białka, witamin oraz dobroczynnych tłuszczy, dzięki czemu niezwykle warto włączyć je do swojej diety. Ryby i owoce morza – dlaczego warto po nie sięgnąć? Ryby i owoce morza poza swoimi niezaprzeczalnymi walorami […]Czytaj więcej
Flądra nie jest częstym wyborem, gdy decydujemy się na rybną ucztę. Ale właściwie dlaczego nie? Jestem pewna, że jej właściwości są kuszące tak samo jak jej smak. Sprawdźmy czym może nas przekonać! Czym jest flądra? Właściwości flądry są niebywałe, lecz najpierw kilka faktów o niej samej. Jest bardzo charakterystyczną rybą, która na pierwszy rzut może […]Czytaj więcej
Rokrocznie odnotowywany wzrost spożycia kawy w Polsce nie jest niczym dziwnym biorąc pod uwagę to, że żyjemy coraz szybciej i to niezależnie od tego, czy jesteśmy w pracy czy nawet w trakcie… wypoczynku. Niemal zewsząd i stale rośnie presja, by w życiu zawodowym i prywatnym pozostawać aktywnym. I trudno się dziwić, że dla podtrzymania ciągłej […]Czytaj więcej
Olej tsubaki był jednym z sekretów urody azjatyckich kobiet. O jego wykorzystaniu w kosmetyce wzmiankowano już w VIII wieku! Dziś, dzięki badaniom naukowym, wszelkie tajemnice związane z jego dobroczynnym wpływem na skórę i włosy zostały odkryte, a z korzyści płynących ze stosowania tego cennego oleju, mogą czerpać także Europejki. Czym jest olej tsubaki? Ten uznany […]Czytaj więcej
Bawełna większości z nas kojarzy się z miękką tkaniną, które powstaje właśnie dzięki tej roślinie. Natomiast ma ona jeszcze wiele innych i przeróżnych zastosowań. Jednym z nich jest olej z nasion bawełny – niezwykle uniwersalny produkt pielęgnacyjny, dzięki któremu możemy zadbać nie tylko o naszą cerę, ale również o włosy. Olej z nasion bawełny – […]Czytaj więcej
Mozgę kanaryjską możemy spotkać w różnych częściach świata. W Europie, Afryce, Ameryce lub na Argentynie. W Polsce jednakże nie jest ona tak powszechnie znana, a nawet większość ludzi o czymś takim nigdy nie słyszała. To wszystko przez to, że w naszym kraju jest ona uprawiana w bardzo małych ilościach. Zazwyczaj kojarzy się ona jedynie z […]Czytaj więcej
Wiosną na łąkach czy w ogródkach, na krzaku bądź drzewie zakwitają mirabelki. Wspomniane owoce są oczywiście wytworem śliwy mirabelki, będącą odmianą śliwy domowej, która z biegiem lat stała się jedną z najbardziej niedocenianych i zapomnianych owoców, pomimo jej naturalnego prozdrowotnego bogactwa. W Polsce możemy spotkać dwie odmiany mirabelek: starsza, francuska odmiana Czytaj więcej