Home Archive by category Odżywianie

Odżywianie

W ostatnim czasie Polacy coraz częściej zaczęli sięgać po dania śródziemnomorskie. Popularne „frutti di mare” można kochać lub nienawidzić. Wiele przysmaków straszy swoim wyglądem, skutecznie zniechęcając do ich próbowania. Jednym z bardziej oryginalnych, jeśli chodzi o kształt, morskich dodatków kulinarnych jest ośmiornica. To głównie na jej walorach smakowych i Czytaj więcej
Działają zbawiennie na włosy, niwelują trądzik i zawierają ogromne ilości witamin z grupy B. O czym mowa? O drożdżach! Drożdże – zastosowanie Większości z nas drożdże kojarzą się z przemysłem spożywczym i wszelkiej maści wypiekami, są one jednak użyteczne również w wielu innych dziedzinach. W zależności od ich przeznaczenia możemy podzielić je na kilka grup: […]Czytaj więcej
Ser halloumi – ten cypryjski przysmak znany jest na całym świecie. W Polsce również można kupić go bez większych problemów. Jest smaczną alternatywą popularnych serów, często wykorzystywany do dań dietetycznych i wegetariańskich. Czym jest ser halloumi i czy warto go jeść? Czym jest ser halloumi? Ser halloumi wytwarza się z mleka owczego lub mieszanki mleka […]Czytaj więcej
Warzywo krzyżowe, które ze względu podobieństwo do należących do tej samej rodziny brukselki, czy jarmużu ma liczne właściwości. Rukola jest warzywem odpornym na przymrozki. Po 4 tygodniach od wsiania możemy zbierać jej plony. Warzywo to jest odporne na ciężkie warunki, aczkolwiek najbardziej preferowaną glebą będzie ta bogata w próchnicę. Sadzić ją najlepiej późnym latem. Czytaj więcej
Miłośników grzybów jest bardzo wielu. Kto z nas nie lubi dobrze przyrządzonego mięsa z pysznym sosem kurkowym? Zjedzenia takiego dania z pewnością nie odmówimy. Część osób również nie przepada za grzybami i nie zje ich pod żadnym pozorem. Zazwyczaj, to problem wynikający z niewiedzy oraz obawy, że wszystkie grzyby są trujące. Jak wobec tego podejść […]Czytaj więcej
Romantycznie nazywany miodem tysiąca kwiatów miód wielokwiatowy jest jednym z najpopularniejszych miodów, jakie spożywamy. Co ciekawe poszczególne słoiczki tego słodkiego specyfiku mogą się od siebie różnić wyglądem, smakiem i właściwościami. Wszystko zależy, w jakich okolicach i z jakich kwiatów został stworzony. Miód wielokwiatowy o różnych obliczach Miód wielokwiatowy Czytaj więcej
Dorsz, czyli jedna z popularniejszych ryb w Polsce. Chętnie po nią sięgamy, obok łososia czy pstrąga. Jest to bardzo dobry wybór, biorąc pod uwagę wartości odżywcze oraz zdrowotne. Ryba w walce z głodem W przeszłości dorsz był rybą tanią, łatwo dostępną. Ratował ludzi przed widmem głodu, zwłaszcza, że jego przechowywanie było stosunkowo łatwe – solone […]Czytaj więcej
Problemy zdrowotne i ból dotykają każdego z nas, dlatego często szukamy czegoś, co przyniosłoby ukojenie. Bywa również, że leki zażywamy na zapas, a to z kolei sprawia, że znajdujemy się w czołówce narodów najczęściej sięgających po farmaceutyki. Jeśli naprawdę źle się czujesz, nie musisz od razu po nie sięgać. Możesz wykorzystać olejek z oregano – […]Czytaj więcej
W Polsce możemy odnaleźć wiele gatunków róż, które należą do grupy użytkowej. Rosa canina, czyli właśnie dzika róża, jest gatunkiem powszechnym. Krzak dzikiej róży możemy spotkać w wielu miejscach, przy lasach, w zaroślach. Chociaż jest tak pospolita, warto zwrócić uwagę na jej niezwykle cenne właściwości, zwłaszcza, że jej popularność powraca. Dzika róża – co Czytaj więcej
Karp to gatunek ryby szczególnie popularny w okresie świąt Bożego Narodzenia. Wielu konsumentów sięga po karpia tylko w tym szczególnym czasie, gdyż stanowi on jeden z tradycyjnych posiłków uroczystej Wigilii, a mógłby przecież gościć na stołach znacznie częściej… Czy posiada jakieś właściwości zdrowotne? Sprawdzamy! Symbolika karpia Choć na co dzień, żyjąc w Czytaj więcej
Ze względu na swój smak chrzan przez większość osób traktowany jest jako przyprawa. Chrzan tarty stanowi dodatek do dań mięsnych, a podczas świąt wielkanocnych w wielu domach podawany jest chrzan z jajkiem. Jednakże poza walorami smakowymi posiada on także niebagatelne właściwości zdrowotne oraz odżywcze. Właściwości zdrowotne chrzanu Chrzan pospolity – bo z takim Czytaj więcej
Ogórki małosolne to tak naprawdę bardzo myląca nazwa. Powinny raczej nazywać się ogórkami krótko kiszonymi. Powszechnie do przygotowania ogórków małosolnych używa się dużej ilości soli tak samo, jak w przypadku ogórków kiszonych. Te dwa typy ogórków różni jedynie długość kiszenia oraz smak. Ogórki małosolne są uwielbiane przez większość osób właśnie za ich intensywny Czytaj więcej
Jedni ostrygi zachwalają, drudzy czują się na wskroś obrzydzeni i nie zamierzają ich nawet próbować. Ich przesławna renoma jednego z czołowych afrodyzjaków nie ulega wątpliwości. Nie ulega wątpliwości również ich cena, która przypięła im łatkę towaru luksusowego. Zapoznaj się z fenomenem kulinarnym ostryg. Może i ty dasz się w końcu skusić! Światowa historia pełna ostryg Czytaj więcej
Kmin rzymski, nazywany również kuminem, to przyprawa znana głównie ze swojego zastosowania w kuchni. Tymczasem okazuje się, że – oprócz walorów smakowych – posiada również zbawienne właściwości dla naszego organizmu! Kmin rzymski (czy też kumin) pochodzi głównie z wybrzeża Morza Śródziemnomorskiego oraz z terenów Azji. Swoją genezę ma prawdopodobnie w Egipcie, Czytaj więcej
Ostatnio zapadła moda na kosmetyki naturalne, ekologiczne, bez zbędnych konserwantów i chemii. I dobrze, bo takie najlepiej działają na naszą skórę i włosy, a niestety skład większości kosmetyków jest bardzo długi i znajdziemy w nich głównie chemię. Jednym z naturalnych pielęgnacyjnych hitów jest olej tamanu. Co to właściwie jest i jak go stosować? Olej tamanu […]Czytaj więcej
Gwiazdnica pospolita powszechnie uznawana jest za chwast, choć w rzeczywistości to roślina o niesamowitych prozdrowotnych właściwościach. Stosuje się ją na zmiany skórne, bóle reumatyczne, dolegliwości układu pokarmowego, przy odchudzaniu, zapaleniach i chorobach układu oddechowego. Sprawdź, jakie ma właściwości i jak ją wykorzystać! Czym jest gwiazdnica pospolita? Czytaj więcej
Doskonale wpływa na dotlenienie komórek i chroni je przed działaniem wolnych rodników, a co najważniejsze jest substancją potrzebną do działania każdej komórki ciała. Mowa właśnie o koenzymie q10! Co to jest i jak działa? Jakie ma właściwości i gdzie można go znaleźć? Koenzym Q10, znany również pod nazwą ubichinon, to substancja, która jest potrzebna do prawidłowego […]Czytaj więcej
Czy jedzenie składające się w 75% z tłuszczu może być dobre dla zdrowia? Odpowiedź brzmi tak! Nie ma drugiego tak wysokotłuszczowego orzecha na Ziemi jak makadamia. Nie bez powodu jego cena jest tak wysoka, albowiem wraz ze spożyciem wiążą się niezwykłe korzyści prozdrowotne. Krótka historia orzechów makadamia Osoby na diecie paleo nie mogą w ogóle […]Czytaj więcej
Barwinek pospolity to roślina, która rośnie dziko w Europie. Kwiecień i maj to miesiące, w których rozkwita. Jest rośliną ozdobną, jednak posiada także właściwości lecznicze. Często wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Barwinek pospolity – właściwości Właściwości lecznicze barwinka pospolitego spowodowane są alkaloidami, które zawiera roślina. Najwięcej Czytaj więcej
W ramach podjętej współpracy z wydawnictwem Vital przedstawiamy kolejną pozycję literacką – Naturalne wody owocowe, Jak prawidłowo wykonać energetyzujące, oczyszczające i antyoksydacyjne izotoniki – Susan Margue. Jeśli czujesz, że nie możesz żyć bez słodkich napojów – ta książka jest dla Ciebie! Zapewne wiesz, że napoje z dużą ilością cukru negatywnie wpływają Czytaj więcej