Odżywianie

Sezam to roślina oleista, uprawiana przez człowieka już od starożytności. Jej nasiona stanowią przysmak wielu z nas. Warto jednak wiedzieć, że sezam to świetny dodatek nie tylko do słonych wypieków takich jak obwarzanki czy paluszki. Z powodzeniem można wdrożyć go w codzienną dietę. Dlaczego? O tym kilka słów w poniższym artykule. Sezam i jego właściwości […]Czytaj więcej
Mąka kasztanowa to przede wszystkim doskonały zamiennik zwykłej mąki pszennej. Wyróżnia się wyjątkowymi wartościami odżywczymi. Przede wszystkim, w porównaniu z innymi mąkami pozyskiwanymi z orzechów, charakteryzuje się bardzo niską zawartością tłuszczu, a wysoką cennego dla utrzymania zdrowego organizmu białka i złożonych węglowodanów. Mąka kasztanowa jest bogatym źródłem Czytaj więcej
W Chinach kapusta uznawana jest za warzywo na każdą okazję. Dzięki niej można stworzyć zarówno proste, codzienne posiłki, jak i wyrafinowane dania, którymi uraczymy swoich gości. Chińska kapusta nadaje się do różnego rodzaju dań warzywnych, zup i sałatek. Oprócz swojego uniwersalnego zastosowania ma również korzystny wpływ na zdrowie – wykazuje właściwości Czytaj więcej
Produkt zbierany i przetwarzany przez pszczoły ma w sobie tyle atrybutów, że staje się coraz bardziej ceniony również przez człowieka. Jest to jeden z najlepiej działających na nasz organizm produktów pszczelich, posiadający dużo witamin, tłuszczy, białek i składników odżywczych. Jest uznawany za ważniejszy składnik suplementów diety. Jakie są jego inne właściwości? Czytaj więcej
Szeregi alergików rosną z roku na rok. Obok predyspozycji genetycznych, decydują o tym m.in. zmiany klimatu i narastające zanieczyszczenie powietrza, także w rejonach upraw lub hodowli. W rezultacie obserwujemy pogarszającą się jakość żywności, zwłaszcza produktów wysoko przetworzonych. To wszystko powoduje spadek odporności immunologicznej, nie tylko wśród populacji Czytaj więcej
Pomarańcza olbrzymia, czyli pomelo, to największy owoc z rodziny cytrusów. Jednak przede wszystkim, oprócz imponujących rozmiarów, wyróżnia się bogactwem wartości odżywczych. Zawarte w nim witaminy, w szczególności tak ważna dla ludzkiego organizmu witamina C, sprawiają, że jest najzdrowszym owocem cytrusowym. Pomelo właściwości odżywcze i witaminy Ze względu na dużą Czytaj więcej
Płatki drożdżowe są dobrze znane osobom na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej. Płatki drożdżowe nieaktywne, to jak sama nazwa głosi nieaktywna forma drożdży, która jest bezpieczna w spożyciu na surowo, a która jest coraz częściej chętnie wykorzystywana w kuchni. Do czego służą płatki drożdżowe i dlaczego warto po nie sięgnąć podczas zakupów? Płatki drożdżowe skład Jak Czytaj więcej
Lato to czas, w którym chętnie wybieramy orzeźwiające napoje i owocowe dania. To również idealny sezon na przygotowanie domowych kompotów czy nalewek. Cytrynówka to nalewka po która chętnie sięgamy w ciepłe jak i zimne dni, świetnie sprawdza się do domowych deserów i drinków. Jednak proces tworzenia cytrynówki uważa się za pracochłonny. Jak szybko i prosto […]Czytaj więcej
Spożywanie produktów, których głównym składnikiem jest kokos, jak na przykład: olej kokosowy, woda kokosowa lub mleko kokosowe stało się ostatnio bardzo modne. To dobra wiadomość, ponieważ produkty te są bardzo zdrowe i mogą dostarczyć naszemu organizmowi wielu składników odżywczych. Przy okazji coraz częściej można usłyszeć o cukrze kokosowym, który stał się ulubionym Czytaj więcej
Hibiskus w naturalnym środowisku występuje w miejscach nasłonecznionych i jednocześnie wilgotnych. Zachwyca swoją barwą i wyglądem, a w jego skład wchodzi wiele pożytecznych składników. Jest więc rośliną od lat wykorzystywaną w medycynie ludowej. Jakie ma właściwości i gdzie jest wykorzystywany? Hibiskus – podstawowe informacje Napar z tej rośliny doceniany był już w Czytaj więcej
Muchomor sromotnikowy jest jednym z tych grzybów, którego przypadkowe spożycie może skończyć się tragicznie. Śmiertelność wśród osób zatrutych, dochodzi bowiem aż do 50%, a grzyb jest bardzo pospolity. Dlaczego muchomor sromotnikowy jest tak niebezpieczny? Muchomory sromotnikowe zawierają w sobie toksyczną substancję zwaną amanityną, po której spożyciu dochodzi do Czytaj więcej
Na pewno podczas zakupów, nie jeden raz rzuciły Ci się w oczy orzechy brazylijskie. Pochodzą one z Ameryki Południowej, są zbierane z drzew orzesznicy wyniosłej, która rośnie wyłącznie w dzikich lasach tropikalnych. Charakteryzują się delikatnym i łagodnym smakiem, podobnym do migdałów. Są bardzo zdrowe, są źródłem selenu i zawierają dużo cennych witamin. Orzechy Czytaj więcej
Cykoria podróżnik to roślina znana od starożytności. Przypuszcza się, że już Egipcjanie poznali jej niezwykłe lecznicze właściwości. W swoich dziełach opisywał ją Avicenna a Horacy przyznał, że jest obecna w jego diecie. Czym zatem ta bylina zasłużyła sobie na uwagę? Cykoria podróżnik – charakterystyka roślin, tradycyjne zastosowanie, właściwości Cykoria podróżnik Czytaj więcej
Jest dopiero październik, ale już teraz warto pomyśleć o przygotowaniach do Świąt Bożego Narodzenia. Jest parę potraw, które można przygotować dużo wcześniej, zanim rozpocznie się szał zakupów i przygotowań świątecznych. Sklepy i galerie handlowe powoli zmieniają dekoracje w witrynach, a my w domowym zaciszu spokojnie możemy rozpocząć przygotowania do świąt. Warto Czytaj więcej
Powoli wracamy do naturalnych metod leczenia i pielęgnacji. Zdobywaną na przestrzeni wieków wiedzę o wykorzystaniu ziół i składników mineralnych wciąż wykorzystuje się do tworzenia lekarstw, ale również kosmetyków i preparatów służących do walki z różnymi przypadłościami. Szczególnie często spotykamy się z roślinami, których właściwości dopiero zaczęliśmy doceniać. Czytaj więcej
Parmezan to jeden z najbardziej popularnych włoskich serów. Udało mu się odnieść sukces niemal na całym świecie. Ser parmezan ma szerokie zastosowanie w kuchni i jest dodawany do wielu dań i posiłków. To składnik, który wyróżnia się zawartością wielu witamin oraz składników mineralnych. Warto włączyć go do codziennej diety. Jego wyrazisty smak na pewno przypadnie […]Czytaj więcej
Owoc kaki zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia substancji. Bez problemu można spotkać go na półkach polskich sklepów. Jego właściwości nie mają już przed naukowcami tajemnic. Wyglądem przypomina niewielkie żółto-pomarańczowe pomidory, a smakiem słodkie śliwki. Nazywany jest także jabłkiem orientu, hurmą, persymoną czy sharoną. Wzmacnia odporność, odmładza, poprawia Czytaj więcej
Panga jest tropikalną rybą słodkowodną. To bardzo rozpowszechniony w Polsce gatunek, który znajdziemy zarówno na sklepowych półkach, jak i w restauracyjnych jadłospisach. Panga jest rybą, która nie posiada ości i nie ma charakterystycznego zapachu oraz smaku. Dlaczego więc jest tak chętnie podawana na polskich stołach? Ile ma kalorii i jakie właściwości odżywcze ją Czytaj więcej