Home Archive by category Odżywianie

Odżywianie

Pomimo faktu, że miód ten nie dorównuje popularności innym typom miodów zawiera on takie korzyści zdrowotne zbliżone do miodu manuka. Co więcej ten nieco mniej popularny irlandzki miód zawiera mniejszą cenę przy takiej samej zawartości silnych przeciwutleniaczy, które to zapobiegają wystąpieniu infekcji oraz zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych. Tak ważny Czytaj więcej
Roślina ta jest znana ze swoich licznych korzyści płynących dla zdrowia. Słynie zwłaszcza z liści, które to już w dawnych czasach służyły do wytwarzania leków. Słynie z bezpośredniego leczenia różnego rodzaju problemów pojawiających się na skórze. Po położeniu Gwiazdnicy w odpowiednim miejscu możemy oczekiwać wyleczenia m.in. czyraków, świądu, ropni, jak również wrzodów Czytaj więcej
Te słynne liście używano od wielu wieków ze względu na szereg dobroczynnych dla zdrowia właściwości, jakimi są m.in. przeciwgrzybicze, czy przeciwdepresyjne. Przy ogromnej ilości korzystnych dla zdrowia białek, witamin i składników mineralnych, nie jest wiele znanych skutków ubocznych. Mimo wszystko należy pamiętać, aby skonsultować przyjmowanie tego składnika przy Czytaj więcej
Grill elektryczny to bardzo przydatne urządzenie, które umożliwia przygotowywanie pysznych potraw i spędzanie czasu z rodziną i znajomymi na świeżym powietrzu. Zamiast czekać na piękną pogodę, rozkładać duży grill i rozpalać podpałkę, wystarczy zdecydować się na zakup elektrycznego modelu. Czy warto kupić grill elektryczny? Tradycyjny grill do ogródka to symbol majówki Czytaj więcej
Mleka migdałowe to jedne z ulubionych mlek u osób preferujące wersje roślinne. Można je spotkać w praktycznie każdym markecie ze względu na ich ogromną popularność w ostatnim czasie. Istnieje możliwość przyrządzenia ich samemu poprzez zblendowanie migdałów z wodą, a następnie odsączeniu osadu i przelaniu cieczy do butelki. Warto przemyśleć sporządzenie domowego mleka Czytaj więcej
Wbrew groźnie brzmiącej nazwy wężymord czarny korzeń nie zrobi nam nić złego, a wręcz przeciwnie może przynieść naszemu zdrowiu niesamowite korzyści. Roślina ta posiada korzeń spichrzowy, którego smak będą preferować wielbiciele szparagów. Intrygująca nazwa nie pochodzi od zabójczych właściwości, a wręcz przeciwnie . W dawnych czasach była to roślina bardzo ceniona ze Czytaj więcej
Amarantus jest niezwykle dobrym źródłem całej palety niezbędnych dla funkcjonowania całego organizmu cennych mikroelementów. Tych, których pozyskamy najwięcej z tego pokarmu to m.in. mangan, którego zawartość w jednej porcji amarantusa wynosi aż 105%. Taka ilość danego pierwiastka w pożywieniu z pewnością usprawni prace naszego mózgu. Amarantus jest również bogaty w bardzo Czytaj więcej
Druga edycja największych targów dla branży BIO w Polsce odbędzie się w terminie 8 – 10 października 2020 roku w PTAK WARSAW EXPO. Swój udział w Międzynarodowych Targi Żywności i Produktów Ekologicznych BIOEXPO Warsaw potwierdziło blisko 250 wystawców z Polski i zagranicy oferujących szeroką gamę ciekawych produktów i rozwiązań, a wszystko to w jakości BIO, EKO, […]Czytaj więcej
Miód gryczany to produkt najszlachetniejszy wśród miodów. Charakteryzuje go ostry, korzenny smak oraz ciemna barwa. Być może nie każdy z nas pała miłością do pszczelego produktu, ale warto go stosować chociażby sporadycznie z uwagi na jego właściwości. Bardzo dobrze wpływa na funkcjonowanie organizmu, sprawdzi się również idealnie, jako kosmetyk, ale i lek łagodzący Czytaj więcej
Olej palmowy w ostatnich latach zdominował przemysł spożywczy. Jest składnikiem wielu produktów, które kupujemy każdego dnia. Zazwyczaj tłuszcz przedstawiano w pozytywnym świetle, podkreślając, że nie stanowi zagrożenia dla naszego zdrowia. Ostatnimi czasy pojawiło się wiele negatywnych opinii pod adresem oleju palmowego. Dodatkowo część producentów wykorzystała ten fakt Czytaj więcej
Lato się kończy i wielkimi krokami zbliża się jesień a wraz z nią gorsze samopoczucie spowodowane mniejszą ilością słońca, mniejsza odporność. Jesień to dobry czas, by pomyśleć o wzmocnieniu naszego organizmu i zabezpieczeniu go przed infekcjami. Dzisiaj spróbujemy sobie odpowiedzieć na pytanie, jakie właściwości zdrowotne ma krzem i czy warto przyjmować go jesienią. Krzem Czytaj więcej
Mąka kokosowa brzmi egzotycznie i kojarzy się z wakacjami na rajskich wyspach i słusznie, bo jednym z największych producentów mąki kokosowej są Filipiny. Czym charakteryzuje się mąka kokosowa i czemu warto ją mieć w swojej kuchni? Mąka kokosowa – charakterystyka Mąka kokosowa powstaje w procesie, w którym pozyskuje się również a w zasadzie przede wszystkim […]Czytaj więcej
Cukierki mleczne, karmelki, krówki, ciasta, kremy, lody, polewy – karmel a szczególnie słony karmel jest prawdziwym rarytasem dla miłośników słodyczy. Czemu zawdzięcza swój fenomen i jak jego spożywanie wpływa na nasz organizm? Czym jest karmel? Karmel powstaje w procesie karmelizacji, podczas której cukier spożywczy poddawany jest działaniu wysokiej temperatury w wyniku Czytaj więcej
Pieprz cayenne jest zapewne znany wszystkim miłośnikom pikantnej kuchni. Ta ostra przyprawa może być dodawana do wielu dań i bardzo dobrze – posiada bowiem wiele właściwości prozdrowotnych, a nawet może pomóc podczas odchudzania. Cayenne – pieprz czy papryka? Co ciekawe, przyprawa ta nie ma nic wspólnego z pieprzem. Jest to wysuszona i w całości zmielona […]Czytaj więcej
Ważne uroczystości rodzinne, awanse, kupno nowego domu, impreza sylwestrowa – te wszystkie szczęśliwe okazje kojarzą nam się ze składaniem życzeń/gratulacji oraz wznoszeniem toastów. Toasty natomiast najlepiej wznosić specjalnym trunkiem alkoholowym z musującymi bąbelkami – skoro okazja jest wyjątkowa – warto ją odpowiednio celebrować i przygotować do niej odpowiedni Czytaj więcej
Trybula ogrodowa jest rośliną obecnie dosyć zapomnianą, mimo że występuje w Azji, Europie, Australii oraz Ameryce. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, a w Europie była uprawiana już w starożytności. Trybula ogrodowa ma wiele właściwości i zastosowań, dlatego warto rozważyć dołączenie tego zioła do swojej codziennej diety. Informacje ogólne Trybula jest rośliną jednoroczną z Czytaj więcej
Historia chleba sięga odległych czasów starożytności. Na przestrzeni wieków, wygląd pieczywa i sposób jego wytwarzania ewoluował, jednak chleb zawsze stanowił podstawowy składnik diety. Dziś jadamy go równie chętnie, a wypiekany z ciasta na bazie zakwasu i mąki orkiszowej – jest nie tylko smaczny, ale posiada też niesamowite właściwości. Czy znasz je wszystkie? Orkisz i Czytaj więcej
Makaron sojowy to przysmak wywodzący się z krajów azjatyckich (Tajlandii, Korei, Chin, Wietnamu i nie tylko). Produkt posiada znaczenie symboliczne we wspomnianych krajach, bowiem długość nitek oznacza długowieczność i nieskończoność. Makaron sojowy mimo swojej nazwy, która może nas lekko wyprowadzić na manowce, wbrew pozorom nie jest wytwarzany z soi. Nitki produkowane są Czytaj więcej
Sandacz pospolity pochodzi z rodziny okoniowatych i występuje od dorzecza Renu i Rodanu po Morze Kaspijskie oraz południową Anglię. Preferuje głębokie, mętne wody o twardym, piaszczystym, żwirowatym bądź gliniastym dnie. Znajdziemy go w jeziorach, zbiornikach zaporowych, średnich i dużych nizinnych rzekach, wyrobiskach, ale także, ze względu na akceptację niskiego Czytaj więcej
Sos sojowy, to przyprawa, która przywędrowała na nasze stoły prosto z Azji i szybko zyskała popularność. Niemalże w każdym domu powinniśmy znaleźć sos sojowy. Czy faktycznie jest taki zdrowy, że zasługuje na swoją popularność? Skąd pochodzi sos sojowy i jak się go produkuje? Jak z pewnością każdy z nas się domyśla, miejscem pochodzenia sosu sojowego […]Czytaj więcej