Home Archive by category Odżywianie

Odżywianie

Półki sklepowe uginają się od różnego rodzaju soków czy napojów – nie tylko jest widoczna mnogość smaków i kolorów, ale także firm. Przy tak dużym wyborze, warto zwrócić uwagę zarówno na nasze preferencje smakowe, jak i skład danego trunku – przy tym najlepiej po prostu przeczytać jego etykietę, z której wiele można się dowiedzieć, np. […]Czytaj więcej
Jakie wartości mogą posiadać orzechy włoskie? Jak wiadomo, orzechy mają dużo kalorii, lecz są to zdrowe kalorie. Lepiej zjeść garść takiej przekąski niż pączka oblanego lukrem, pełnego szkodliwego cukru. Są bogate w wiele składników pozytywnie wpływających na nasze ciało. Warto wgłębić się w ten temat trochę bardziej i dowiedzieć się garść cennych informacji. Czym jest Czytaj więcej
Początki pojawienia się migdałów sięgają regionu śródziemnomorskiego. Przypuszcza się, że migdały mają wspólnego przodka z brzoskwinią, pochodzącego z Południowo-Środkowej Azji. Do Europy zawitały w XVII wieku, dzięki Hiszpanom, którzy sprowadzili roślinę z Kalifornii – stąd często można spotkać się z nazwą ,,migdały kalifornijskie”. Owoce migdałowca należą do Czytaj więcej
Na rynku dostępnych jest wiele produktów słodzących. Cukier kryształ, cukier trzcinowy, ksylitol, słodziki. Czym jednak jest cukier dark muscovado, jakie ma właściwości? Poniższy artykuł jest próbą odpowiedzi na przedstawione pytania. Cukier Muscovado – pochodzenie. Cukier pochodzi z Barbadosu oraz FIlipin. Nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa “mascabado”, co Czytaj więcej
Ryż jest jednym z najpopularniejszych zbóż świata. Produkt ten pochodzi z Azji Wschodniej. Ze względu na obecność ważnych witamin i minerałów, jest on najczęściej zalecanym składnikiem przez dietetyków. Ryż zawiera odpowiednią ilość białka oraz witaminy B. Istnieje kilka rodzajów ryżu ze względu na barwę (biały i brązowy) oraz długość ziarna. Wyróżniamy takie rodzaje ryżu Czytaj więcej
Oleje tłoczone na zimno swoje dobroczynne działanie zawdzięczają mechanicznemu procesowi pozyskiwania, pozbawionego rafinacji termochemicznej. Odpowiednia obróbka nasion, pestek, orzechów czy innych części roślin sprawia, że uzyskany tłuszcz dostarcza tylko cennych nienasyconych kwasów i witamin. Sekret olejów tłoczonych na zimno Tajemnicą dobroczynności, z której słyną Czytaj więcej
Zimą jesteśmy szczególnie podatni na infekcje, dlatego że chłód, brak słońca i niedobór witaminy D znacząco osłabiają naszą odporność. W okresie jesienno-zimowym musimy więc zadbać o wzmacnianie systemu immunologicznego. Jednym ze sposobów zwiększania odporności jest dodanie do swojej diety produktów bogatych w witaminy i inne substancje wspomagające organizm w walce z Czytaj więcej
W Polsce kasza jęczmienna przeważa na rynku. Polacy stosują ją nie tylko do produkcji piwa ale też jako paszę dla zwierząt. Często kojarzy się to z produktem niższej jakości niezdatnym do spożycia przez ludzi. A szkoda, dlatego, że ten produkt jest polskim super food. Jego cena jest niska niezależnie od pory roku. Kasza jęczmienna podział […]Czytaj więcej
Targi NATURA FOOD & beECO już w weekend. Serce ekologii zabije w Atlas Arenie. XIII Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej „NATURA FOOD” oraz IX Targi Ekologicznego Stylu Życia „beECO”, czyli najważniejsze wydarzenia branży produktów ekologicznych w Polsce, zadebiutują w Atlas Arenie w Łodzi. Przestrzeń wystawiennicza jednej z największych hal Czytaj więcej
Borówka amerykańska powoli wypiera nasze rodzime leśne jagody. Jest dużo większa, odporniejsza na urazy mechaniczne i dużo łatwiej się ja zbiera. Częściej można ją też spotkać w wielkich supermarketach. Chociaż jej przeciwnicy zgodnie twierdzą, że nie ma aromatu leśnych borówek. Borówka amerykańska ceny sklepowe Borówka amerykańska nawet w sezonie nie należy do najtańszych Czytaj więcej
Yerba mate- tajemniczy napój, spożywany wprost z matero czyli specjalnego naczynka do zaparzania, to wciąż nowość na polskim rynku. Kojarzy nam się głównie z programem telewizyjnym podróżnika Wojciecha Cejrowskiego- „Boso przez świat”, w którym prowadzący ze smakiem popijał ten wartościowy napitek. Ze względu na mnogość korzyści płynących z picia tzw. yerby, warto Czytaj więcej
Pomimo faktu, że miód ten nie dorównuje popularności innym typom miodów zawiera on takie korzyści zdrowotne zbliżone do miodu manuka. Co więcej ten nieco mniej popularny irlandzki miód zawiera mniejszą cenę przy takiej samej zawartości silnych przeciwutleniaczy, które to zapobiegają wystąpieniu infekcji oraz zapobiegają powstawaniu komórek nowotworowych. Tak ważny Czytaj więcej
Roślina ta jest znana ze swoich licznych korzyści płynących dla zdrowia. Słynie zwłaszcza z liści, które to już w dawnych czasach służyły do wytwarzania leków. Słynie z bezpośredniego leczenia różnego rodzaju problemów pojawiających się na skórze. Po położeniu Gwiazdnicy w odpowiednim miejscu możemy oczekiwać wyleczenia m.in. czyraków, świądu, ropni, jak również wrzodów Czytaj więcej
Te słynne liście używano od wielu wieków ze względu na szereg dobroczynnych dla zdrowia właściwości, jakimi są m.in. przeciwgrzybicze, czy przeciwdepresyjne. Przy ogromnej ilości korzystnych dla zdrowia białek, witamin i składników mineralnych, nie jest wiele znanych skutków ubocznych. Mimo wszystko należy pamiętać, aby skonsultować przyjmowanie tego składnika przy Czytaj więcej
Grill elektryczny to bardzo przydatne urządzenie, które umożliwia przygotowywanie pysznych potraw i spędzanie czasu z rodziną i znajomymi na świeżym powietrzu. Zamiast czekać na piękną pogodę, rozkładać duży grill i rozpalać podpałkę, wystarczy zdecydować się na zakup elektrycznego modelu. Czy warto kupić grill elektryczny? Tradycyjny grill do ogródka to symbol majówki Czytaj więcej
Mleka migdałowe to jedne z ulubionych mlek u osób preferujące wersje roślinne. Można je spotkać w praktycznie każdym markecie ze względu na ich ogromną popularność w ostatnim czasie. Istnieje możliwość przyrządzenia ich samemu poprzez zblendowanie migdałów z wodą, a następnie odsączeniu osadu i przelaniu cieczy do butelki. Warto przemyśleć sporządzenie domowego mleka Czytaj więcej
Wbrew groźnie brzmiącej nazwy wężymord czarny korzeń nie zrobi nam nić złego, a wręcz przeciwnie może przynieść naszemu zdrowiu niesamowite korzyści. Roślina ta posiada korzeń spichrzowy, którego smak będą preferować wielbiciele szparagów. Intrygująca nazwa nie pochodzi od zabójczych właściwości, a wręcz przeciwnie . W dawnych czasach była to roślina bardzo ceniona ze Czytaj więcej
Amarantus jest niezwykle dobrym źródłem całej palety niezbędnych dla funkcjonowania całego organizmu cennych mikroelementów. Tych, których pozyskamy najwięcej z tego pokarmu to m.in. mangan, którego zawartość w jednej porcji amarantusa wynosi aż 105%. Taka ilość danego pierwiastka w pożywieniu z pewnością usprawni prace naszego mózgu. Amarantus jest również bogaty w bardzo Czytaj więcej
Druga edycja największych targów dla branży BIO w Polsce odbędzie się w terminie 8 – 10 października 2020 roku w PTAK WARSAW EXPO. Swój udział w Międzynarodowych Targi Żywności i Produktów Ekologicznych BIOEXPO Warsaw potwierdziło blisko 250 wystawców z Polski i zagranicy oferujących szeroką gamę ciekawych produktów i rozwiązań, a wszystko to w jakości BIO, EKO, […]Czytaj więcej
Miód gryczany to produkt najszlachetniejszy wśród miodów. Charakteryzuje go ostry, korzenny smak oraz ciemna barwa. Być może nie każdy z nas pała miłością do pszczelego produktu, ale warto go stosować chociażby sporadycznie z uwagi na jego właściwości. Bardzo dobrze wpływa na funkcjonowanie organizmu, sprawdzi się również idealnie, jako kosmetyk, ale i lek łagodzący Czytaj więcej