Odżywianie

Łosoś to jedna z najszlachetniejszych oraz najbardziej lubianych przez konsumentów ryb. W sprzedaży dostępne są zarówno łososie wywodzące się z hodowli, jak i te dziko pływające, zaś samą rybę można zakupić zarówno surową, jak i wędzoną. Która z tych ryb jest najzdrowsza? Dlaczego warto jeść łososia? Na te pytania, a także na kilka innych, odpowiemy […]Czytaj więcej
Drzewo moringa, zwane również drzewem długowieczności to roślina pochodząca z Indii, która charakteryzuje się niezwykłymi właściwościami. Nie bez powodu zaliczana jest do grona najzdrowszych produktów (tzw. superfoods). Bogata w właściwości odżywcze posiada wiele zastosowań, zarówno w kuchni, jak i w przemyśle kosmetycznym. W niniejszym artykule kilka słów o tym, dlaczego Czytaj więcej
Są jedną z najdroższych przypraw na świecie. Mają wyjątkowe właściwości zdrowotne oraz jedyny w swoim rodzaju, niepowtarzalny smak. Potrafią działać przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, stymulują odporność i działają odmładzająco. Ich wyjątkowe działanie znali już starożytni Grecy i Rzymianie. Mowa tutaj oczywiście o truflach, wyjątkowych grzybach, które rosną pod ziemią. Czytaj więcej
Kumkwat jest owocem, o którym zapewne mało kto wie. Obecnie nie jest on zbyt popularny, ale coraz częściej można go kupić w marketach i osiedlowych sklepikach. Kumkwat to owoc cytrusowy, pochodzący z Chin, uprawiany w gorącym i wilgotnym klimacie. Owoce na pierwszy rzut oka przypominają pomarańcze – dlatego przez wielu nazywane są ,,złotymi pomarańczami”. Są Czytaj więcej
Cebula to idealny dodatek podkreślający smak wielu dań. Warzywo słynie ze swoich zdrowotnych właściwości na całym świecie. Poznajcie jej zastosowania i niezawodne sposoby na infekcje oraz przeziębienie! Cebula – właściwości Cebula jest znana od tysięcy lat, jest naturalnym lekiem stosowanym przez nasze babcie. Wielu ludzi nadal docenia jej zdrowotne właściwości i Czytaj więcej
Szczaw zwyczajny jest rośliną z rodziny rdestowatych. Nazywany jest również łąkowym. Występuje w wielu rejonach na świecie – w Polce na całym jej obszarze, jest u nas bardzo popularny. Spotkamy go na polach, łąkach i przydrożach, lubuje się w glebach bogatych w azot. Kwitnie od maja do czerwca. Znamy jego kilka odmian, takich jak: szczaw […]Czytaj więcej
Czosnek askaloński inaczej nazywany jest cebulą szalotką. Jest niewielki, a mimo to ma dużo niezwykłych właściwości. Uprawia się ją tak jak zwykłą cebulę, a jednak ma ona posmak czosnku. Pochodzi z Izraela i Palestyny, jednak ze względu na to, że najlepiej rośnie w niskich temperaturach, idealnie nadaje się do uprawy w naszym europejskim klimacie. Sprawdź […]Czytaj więcej
Żeń-szeń właściwy, nazywa również ginsengiem lub wszechlekiem, jest gatunkiem reliktowej byliny z rodziny araliowatych. Niegdyś rósł dziko na północy Półwyspu Koreańskiego, w Chinach, Japonii i wschodniej części Rosji. Na przestrzeni lat jednak, naturalny obszar jego występowania skurczył się do terenów Rosji i Chin. W 1975 roku trafił na listę gatunków zagrożonych. Czytaj więcej
To fantastyczne zielone warzywo pochodzi z Meksyku oraz z Ameryki Południowej i należy do rodziny dyniowatych. Do Polski przywędrowała z Włoch jako zucca, czyli dynia. Często też nazywana jest kabaczkiem. W swoich odmianach może być żółta, pasiasta lub ciemnozielona. W uprawie wymaga żyznej i dobrze nawodnionej gleby. Jest dość odporna na szkodniki, więc nie wymaga […]Czytaj więcej
Jest najzdrowszym i najdroższym miodem na ziemi. Zbiera się go tylko raz w roku, przez co uzyskanie nawet niewielkiej ilości jest sporym wyzwaniem. Co więcej, wytwarzające go pszczoły żyją niezwykle krótko, a w ciągu swojego niedługiego życia, jedna pszczoła produkuje tylko jedną łyżeczkę miodu. Dodatkowo, ma on właściwości lecznicze, pomimo, że sam w sobie nie […]Czytaj więcej
Persymona znana jako kaki czy hurma posiada wiele wartości zdrowotnych. Od wieków znana jest w Chinach i Japonii. Jakie właściwości i zastosowanie ma owoc kaki? Odpowiedzi poniżej. Hurma czym jest? Hurma wschodnia (Diospyros kaki) jest gatunkiem drzewa z rodziny hebankowatych i uprawiana jest w Chinach. Drzewo to osiąga 12 m wysokości. Ma okrągłą lub wyciągniętą […]Czytaj więcej
Lato przynosi nam bogactwo plonów w postaci słodkich i nie tylko owoców oraz warzyw. Każdy owoc zerwany w tym okresie to bogactwo witamin i minerałów. Jest to okres kiedy można niemal bezkarnie objadać się owocami. Jakie wartości czerwonej porzeczki są szczególnie doceniane? Czerwona porzeczka to źródło takich substancji jak: witaminy A, C, E, żelazo, potas, […]Czytaj więcej
Monotonne posiłki mogą stać się zmorą każdej pani domu. Z drugiej strony przygotowanie potrawy zdrowej, smacznej a do tego niecodziennej nie stanowi łatwego zadania. Czasem warto sięgnąć po znane i pozornie „nieciekawe” produkty, aby odkryć ich nowe możliwości. Jednym z ciągle niedocenianych artykułów jest mąka jaglana. Mąka jaglana – podstawowe informacje, właściwości Czytaj więcej
W ostatnim czasie w Polsce dość popularna stała się uprawa drzewek oliwnych. Bardzo często jednak nie przetrwają one nawet jednego sezonu, a to oczywiście z powodu złej pielęgnacji. Warto więc zainteresować się odpowiednią uprawą tej rośliny, gdyż przynosi ona wiele korzyści dla naszego zdrowia. Co to jest w ogóle oliwka europejska? Oliwka europejska (inaczej: drzewo […]Czytaj więcej
Portulaka warzywna – inaczej pospolita – jest rośliną, która występuje niemalże na całym świecie. Dzięki swoim właściwościom leczniczym, znalazła zastosowanie w kosmetyce i ziołolecznictwie, a dzięki nietuzinkowemu smakowi – również w kuchni. Portulaka warzywna – co to? Do Polski portulaka warzywna najprawdopodobniej przywędrowała z Azji. Jej wygląd jest raczej niepozorny Czytaj więcej
Groch zwyczajny jest uprawiany w różnych rejonach świata. Posiada wiele właściwości zdrowotnych. Ma też szerokie zastosowanie w kuchni. Co powinniśmy jeszcze wiedzieć o grochu zwyczajnym? Groch zwyczajny (łac. Pisum sativum L.) jest rośliną pnącą jednoroczną. W sprzyjających warunkach osiąga wysokość do 2 m. Należy do rodziny roślin bobowatych. Istnieje kilkanaście odmian Czytaj więcej
Sezon na rabarbar rozpoczyna się pod koniec kwietnia i trwa do końca czerwca. Oficjalnie jest uznawany za warzywo, jednak kojarzy się bardziej z owocem (za sprawą słodkich kompotów i ciast). Zwany jest też rzewieniem. Rabarbar – uprawa rośliny Rabarbar od wieków uprawiany był w Azji Środkowej i w południowej części Syberii w celach wyłącznie leczniczych. […]Czytaj więcej
Buraki są znane i lubiane już od czasów starożytnych. Kiszone buraki są cennym źródłem witamin oraz mikro- i makroelementów. Mają więcej przydatnych dla zdrowia składników odżywczych niż te surowe. Są także mniej kaloryczne. Poniżej niezwykłe właściwości kiszonych buraków i przepis na ich wykonanie. Kiszone buraki – właściwości lecznicze Lekarze i specjaliści od żywienia Czytaj więcej
Mleko ryżowe jest bardzo proste w przygotowaniu, w smaku przypomina zwykłe mleko, przy czym nie zawiera laktozy i zawiera mało kalorii. W tym artykule poznasz jego właściwości, a także sposób na przygotowanie takiego mleka oraz korzyści jakie możesz mieć z dodania tego produktu do swojej diety. Skład mleka ryżowego i jego wpływ na zdrowie Mleko […]Czytaj więcej
Sezam to roślina oleista, uprawiana przez człowieka już od starożytności. Jej nasiona stanowią przysmak wielu z nas. Warto jednak wiedzieć, że sezam to świetny dodatek nie tylko do słonych wypieków takich jak obwarzanki czy paluszki. Z powodzeniem można wdrożyć go w codzienną dietę. Dlaczego? O tym kilka słów w poniższym artykule. Sezam i jego właściwości […]Czytaj więcej