Odżywianie

Panga jest tropikalną rybą słodkowodną. To bardzo rozpowszechniony w Polsce gatunek, który znajdziemy zarówno na sklepowych półkach, jak i w restauracyjnych jadłospisach. Panga jest rybą, która nie posiada ości i nie ma charakterystycznego zapachu oraz smaku. Dlaczego więc jest tak chętnie podawana na polskich stołach? Ile ma kalorii i jakie właściwości odżywcze ją Czytaj więcej
Szczaw jest to zioło znane na całym świcie. Istnieje wiele odmian rośliny, w zależności od miejsca oraz sposobu uprawy występuje między innymi szczaw polny, szczaw kędzierzawy czy szczaw zwyczajny. Ten ostatni najczęściej jest uprawiany w Polsce i jest przeznaczony do spożycia. Szczaw jest znany także jako dok szpinakowy, ponieważ jego liście z wyglądu są bardzo […]Czytaj więcej
Śliwki słyną przede wszystkim z tego, że mają właściwości przeczyszczające, ponieważ są bardzo bogate w błonnik. To jest ich kluczowy składnik, który sprawia, że ​​pojawiają się w zdrowych dietach osób, dbających o linię. Chociaż suszone śliwki mają stosunkowo wysoką kaloryczność, pojawiają się często w dietach odchudzających. Dodają do diety potężną dawkę błonnika i Czytaj więcej
Znienawidzona przez wiele osób brukselka zazwyczaj kojarzy nam się z czasami dzieciństwa. Jej charakterystyczny zapach i gorzki smak sprawiają, że znaczna część osób nie potrafi się do niej przekonać. Jest to warzywo, które swoim wyglądem przypomina miniaturową kapustę, natomiast pomimo swojej wielkości zawiera wiele cennych elementów, dlatego też powinna się ona znaleźć w Czytaj więcej
Słodki owoc tropikalny, o którym mówi się, że został pobłogosławiony przez samego Buddę. Mangostan właściwy – słodkość mająca wiele właściwości prozdrowotnych, odżywczych oraz leczniczych. Mangostan właściwy i jego wartości odżywcze Mangostan właściwy to owoc wielkością zbliżony do mandarynki. Jego biały miąższ otoczony jest grubą ciemnofioletową skórą. Owoc prócz Czytaj więcej
Kto z nas jako dziecko uwielbiał warzywa? Prawie nikt. Przed wieloma produktami broniliśmy się przysłowiowymi rękami i nogami. Woleliśmy słodycze i inne niezdrowe przekąski. Nie myśleliśmy wówczas jak wiele korzyści może nam przynieść spożywanie takich produktów jak n.p. brokuły, marchewka, buraki czy czerwona kapusta. Dziś bierzemy pod rozważania naszą czerwoną Czytaj więcej
Chociaż dieta wyklucza produkty pszenne spotyka się często z jednym wyjątkiem , którym jest kasza bulgur. Najbardziej upowszechniona jest w Turcji, gdzie stanowi podstawę kuchni. Uzyskuje się ją z ziaren pszenicy durum, które kolejno gotuje się, suszy, a na końcu rozgniata. W Polsce jej popularność wzrosła głównie za sprawą dietetyków, oraz fanów zdrowego żywienia. Wiadomo Czytaj więcej
Szczególnie uznawanym składnikiem wśród zwolenników zdrowego żywienia są bakalie. Oprócz tego, że używane są jako cenne źródło zdrowych tłuszczów, posiadają również szeroki wachlarz minerałów. Pomocne są w procesie odchudzania, gdyż rodzynki zastąpią nam słodycze, a orzechy zminimalizują chęć podjadania tłustych produktów, jak na przykład chipsy. Bakalie są również Czytaj więcej
Wydawałoby się, że większość często spotykanych roślin nie ma żadnego wykorzystania w przemyśle. Nic bardziej mylnego. Za przykład może posłużyć głóg, który jest zdecydowanie jedną z najmniej docenianych roślin. Dzieje się tak, gdyż mało z nas wie o szerokim wachlarzu jego właściwości, które mogą posłużyć każdemu. Nie ma dużych wymagań jeśli chodzi o glebę, dlatego […]Czytaj więcej
Jest jednym z najbardziej uniwersalnych i zróżnicowanych warzyw. Występuje w wielu odmianach, świetnie sprawdza się zarówno świeża, a także jako przyprawa. Poza wspaniałym smakiem i świetnym dodatkiem do każdego dania, jest również wspaniałym źródłem wielu witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowej pracy ludzkiego organizmu. Papryka, bo o niej mowa, pojawiła ię w Czytaj więcej
Olej rzepakowy jest najpowszechniej używanym olejem w polskich domach, jednak jego właściwości często nie są doceniane przez Polaków. Czy olej rzepakowy jest dobry dla zdrowia? Jaki olej rzepakowy wybrać? Olej rzepakowy a kwas erukowy Olej rzepakowy to olej, który w wielu krajach europejskich możemy nazwać olejem podstawowym – z łatwością znajdziemy go na sklepowych Czytaj więcej
Brukiew to jedna z roślin, które kilkadziesiąt lat temu zostały wygnane z polskich domów. Powszechnie kojarzy się z głodem i wojną. Może właśnie dlatego przez wiele lat używana była jedynie jak pasza dla zwierząt. Brukiew pastewna przez kilkadziesiąt lat była uważana za roślinę bezużyteczną kulinarnie. W ostatnich latach status brukwi powoli zaczął się zmieniać. Brukiew Czytaj więcej
Sezon na owoce leśne w Polsce trwa w najlepsze. Warto w tym czasie włączyć do swojej diety skarby, które ma dla nas do zaoferowania las lub inspirowane nim rośliny uprawne. Jeżyny należą właśnie do tej grupy owoców, a jednocześnie są jednymi z najstarszych owoców na świecie. Znaleziono je w wykopaliskach pochodzących jeszcze z czasów prehistorycznych. […]Czytaj więcej
Widok pięknie kwitnących wiosną wiśniowych drzew w Polsce nie jest rzadkością. Jest rośliną należącą do różowatych (Rosacae), do tej samej rodziny, co gruszka, czy znane i powszechnie uprawiane róże. Wiśnie występują w wielu gatunkach, główniej we Wschodniej Azji. W Polsce, choć bardzo popularne i lubiane, znane są tylko w dwóch: prawnie chronionej wiśni karłowatej oraz Czytaj więcej
Czerwona jarzębina, podobnie jak kasztany, nie należy do owoców, które w pierwszej chwili kojarzą nam się z przemysłem spożywczym. Nie oznacza to wcale, że jest ona niejadalna. Wprawdzie nie wolno spożywać surowej jarzębiny, jednak po odpowiedniej obróbce termicznej, tj. przemrożeniu lub upieczeniu owoców, jak najbardziej nadaje się do spożycia. W niniejszym artykule nieco Czytaj więcej
Suszone owoce powszechnie uchodzą za jeden z najzdrowszych słodkich przysmaków. Ciężko im odmówić przepysznego smaku oraz przewagi nad zwykłymi słodyczami – poza ich wysoką wartością energetyczną, suszone owoce są dla nas źródłem witamin i minerałów, których nie dają nam inne słodkości takie jak na przykład czekolada mleczna czy żelki. Warto jednak mieć na uwadze, że są Czytaj więcej
Niepozorna pieczarka zyskała popularność na całym świecie, ze względu na łatwą uprawę, smak oraz nagromadzone w niej składniki potrzebnych zasobów. Już wiele lat temu, został obalony mit, iż jestem grzybem pozbawionych wartości odżywczych. Rozróżniamy dwie odmiany grzyba – pieczarkę łąkową oraz polną. Oba rodzaje stały się dość popularne, jednak pieczarka polna, zyskała Czytaj więcej
Te zioła zdecydowanie kojarzymy z południową Francją, a mówiąc ściślej z piękną, Prowansją. To właśnie tam znajdziemy całe bogactwa, które składają się na skład, ziół prowansalskich. Zioła prowansalskie skład Każde z występujących ziół zostało idealnie skomponowane z resztą, a są to: rozmaryn, tymianek, bazylia, mięta pieprzowa, szałwia lekarska, cząber ogrodowy, majeranek Czytaj więcej
Owoce kojarzą nam się z czymś smacznym, zdrowym i najczęściej słodkim. Produkty te posiadają mnóstwo witamin i wartości odżywczych, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Dodatkowo są zdrową alternatywą dla słodyczy, które są uwielbiane zwłaszcza przez dzieci. Wśród owoców dostępnych na rynku można znaleźć te bardziej słodkie i te bardziej Czytaj więcej
Jedni go uwielbiają, drudzy uważają za tłustą i słoną wodę. Jedni wolą ten z makaronem, innym bardziej smakuje z ziemniakami. Bez względu na kulinarne upodobania jesteśmy jednak zgodni co do jednego – rosół z kurczaka to jedno z dań, które najczęściej pojawia się na polskich stołach. Czy wiesz, dlaczego warto go jeść? Z czego składa […]Czytaj więcej