Home Archive by category Odżywianie

Odżywianie

Rozsądnie zaplanowany, bogaty w wartościowe składniki jadłospis nie tylko przybliży Cię do osiągnięcia wymarzonej, smukłej sylwetki, ale przede wszystkim zadba o Twoje zdrowie. Wiele razy próbowałeś przejść na dietę – za każdym razem równie nieskutecznie? Zobacz, od czego zacząć wdrażanie dobrych zmian żywieniowych, by wytrwać przy nich na dłużej! Zacznij od małych Czytaj więcej
Oleje roślinne znajdują coraz szersze zastosowanie w naszym życiu. Cieszą się też coraz większą popularnością. Większość z nich stanowi bogactwo substancji odżywczych, które mają korzystny wpływ na organizm. Poszczególne oleje wyróżniają się obecnością różnych, właściwych sobie substancji. Dzisiaj mowa o oleju z ogórecznika – produkcie, którego nie powinno zabraknąć w Czytaj więcej
Czarny orzech to roślina pochodząca z Ameryki. Jej korzystny wpływ na zdrowie już dawno poznali Indianie. Podpowiadamy, jakie substancje odżywcze są obecne w czarnym orzechu, jaki ma wpływ na organizm oraz w jakich preparatach możemy go znaleźć. Czarny orzech – jakie substancje odżywcze w nim znajdziemy? Juglon obecny w czarnym orzechu to substancja wykazująca silne […]Czytaj więcej
Kapusta japońska, znana również jako mizuna, to to warzywo mało znane w Polsce, natomiast bardzo popularne na Dalekim Wschodzie. Co sprawia, że jest tam tak chętnie jedzona? Jakie ma właściwości odżywcze? Jak ją przyrządzić? Dowiedzcie się. Kapusta japońska – co to za warzywo? Mizuna to roślina należąca do rośliny kapustnych. Wbrew temu, na co wskazuje […]Czytaj więcej
Miechunka pomidorowa (inaczej zwana m.in. miechunką skórzastą) to roślina jednoroczna z rodziny psiankowatych (podobnie jak pomidor czy bakłażan). Pochodzi z Meksyku, ale jest popularna także w Salwadorze i Gwatemali. Jej uprawa rozpoczęła się właśnie w tych miejscach, a później rozwinęła w innych krajach o gorącym, tropikalnym klimacie. Co ciekawe, miechunka, mimo że jest Czytaj więcej
Daikon, czyli rzodkiew japońska, to ciekawe warzywo azjatyckiego pochodzenia, które nie zdobyło jeszcze w Polsce dużej popularności. Podpowiadamy zatem czym jest daikon, jakie ma właściwości odżywcze oraz jak można go przyrządzić. Rzodkiew japońska – charakterystyka Rzodkiew japońska (inaczej daikon) to warzywo zaliczane do rodziny kapustowatych. Wbrew temu, co sugeruje Czytaj więcej
Eksperci żywienia zalecają spożywanie ryb 2-3 razy w tygodniu. Jedną z polecanych ryb jest śledź. To popularna i łatwo dostępna ryba. Przybliżamy, jakie ma wartości odżywcze i jakie korzyści zdrowotne płyną z włączenia go do jadłospisu. Śledź – co to za ryba Śledzie to ryby należące do gatunku śledziowatych. Żyją w ławicach i żywią się […]Czytaj więcej
Nie od dziś wiadomo, że cukier wpływa niekorzystnie na zdrowie i z tego powodu powinno się maksymalnie ograniczać jego spożycie. Niemniej jednak, większość ludzi przyzwyczaiła się już do obecności słodkiego smaku i mają trudność z całkowitą rezygnacją z niego. Na szczęście, na rynku istnieje już kilka zamienników sacharozy, które są słodkie, ale nie oddziałują na […]Czytaj więcej
Zapewne każdy z nas został kiedyś pokłuty przez pokrzywę podczas spaceru po lesie, a nawet w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że ten niepozorny, wszędobylski i mało wymagający chwast bogaty jest w witaminy, mikroelementy i minerały, a  jego dobroczynne działanie od wieków wykorzystywane jest w medycynie, w kuchni i kosmetologii. Pokrzywa może być pomocna w […]Czytaj więcej
Zbliżające się lato jest idealnym pretekstem do kulinarnych poszukiwań i zmiany naszej diety na zdrowszą. Ogromny wybór sezonowych warzyw i pysznych owoców zamienia nasze codziennie posiłki w małe uczty, które doceniamy nie tylko za głębię smaku, lecz także wartości odżywcze i niską kaloryczność. Nawet niezdrowe, tuczące słodycze wymieniamy na zdrowe i pełnowartościowe Czytaj więcej
Picie ziół to jedna z najczęściej stosowanych kuracji, wspomagających prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Obok melisy i mięty dosyć popularną rośliną, wykorzystywaną do przygotowywania tego typu naparu jest tatarak. Składnik ten zawiera minerały niezbędne do leczenia różnego rodzaju chorób. Czym cechuje się tatarak i jakie daje korzyści? Tatarak – cechy i pochodzenie Czytaj więcej
Mąka to najczęściej używany składnik, wykorzystywany głównie do domowych wypieków. Z mąki możemy upiec nie tylko świeży chleb, ale różnego rodzaju ciasta. Istnieje kilka rodzajów mąki takie jak: pszenna, tortowa, chlebowa, itp. Coraz bardziej popularnym produktem staje się mąka z samopszy. Jest to jeden z najzdrowszych składników, stosowanych do pieczenia ciast. Czym Czytaj więcej
Mleko kokosowe to nie tylko fantastyczny zamiennik mleka krowiego. Dzięki swojemu specyficznemu smakowi doskonale komponuje się z daniami zwłaszcza pochodzenia azjatyckiego. Ma również szereg cennych wartości odżywczych. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób po nie sięga! Mleko kokosowe jest często mylone z wodą kokosową, która znajduje się w środku orzecha. Nie występuje Czytaj więcej
Nie od dziś wiadomo, że cukier wpływa niekorzystnie na zdrowie i z tego powodu powinno się maksymalnie ograniczać jego spożycie. Niemniej jednak, większość ludzi przyzwyczaiła się już do obecności słodkiego smaku i mają trudność z całkowitą rezygnacją z niego. Na szczęście, na rynku istnieje już kilka zamienników sacharozy, które są słodkie, ale nie oddziałują na […]Czytaj więcej
Azja i Afryka stanowią bogactwo różnorodnej flory. Rośliny występujące na tych kontynentach są eksportowane na wszystkie strony świata. Co ciekawe, duża część z nich nadaje się do uprawy również w mniej gorącym klimacie. Jedną z takich interesujących roślin jest gąbczak walcowaty. Przedstawiamy co to za roślina oraz jak można ją wykorzystać. Gąbczak walcowaty – co […]Czytaj więcej
Ostropest plamisty to roślina z rodziny astrowatych, pochodząca z regionu Morza Śródziemnego. Ziele to jest znane było znane i cenione w medycynie ludowe już od tysiącleci. Obecnie jest uprawiane niemal na całym świecie, a jego właściwości zdrowotne doceniane są nie tylko w ziołolecznictwie. Coraz więcej lekarzy zaleca pacjentom stosowanie preparatów z ostropestem w Czytaj więcej
Kasztanowiec zwyczajny to drzewo dobrze nam znane. Kojarzymy je z jesiennymi spacerami, podczas których dzieci zbierają cenione wśród nich nasiona drzewa- kasztany. Czas kwitnienia przypomina uczniom licealnym o zbliżających się egzaminach maturalnych. Jednak mimo iż to drzewo jest nam tak bliskie, nie występuje ono w Polsce naturalnie. Dopiero w XVI wieku z Półwyspu Czytaj więcej
Szczupak to wyjątkowo smaczna i bardzo chętnie jadana ryba – jej mięso jest białe, delikatne i sprężyste. Ale poza walorami smakowymi wyróżnia szczupaka również szereg cennych właściwości zdrowotnych. Dowiedz się, jakie korzyści niesie ze sobą spożywanie szczupaka i jak wykorzystać go w kuchni. Sprawdź nasze pomysły i inspiracje. Szczupak Szczupak to słodkowodna ryba Czytaj więcej
Niepozorny zielony proszek, a jednocześnie prawdziwa perła na półce z suplementami diety. Spirulina to nieocenione źródło wielu składników odżywczych – zawiera pełnowartościowe białko i mnóstwo życiodajnych witamin, co sprawia że listę korzyści płynących z jej spożywania trudno wyczerpać. Spirulina – królowa suplementów Z powodzeniem była stosowana już w starożytności. I Czytaj więcej
Medycyna naturalna doceniła ją już w starożytności. Uprawiana była w antycznym Rzymie i średniowiecznej Anglii. Znana jako ulubione warzywo Napoleona gościła również na weselnym stole księcia Wiliama i Księżnej Cathrine. W Polsce jednak do dziś jest mało popularna. Tymczasem jej właściwości lecznicze i smakowe są nie do przecenienia. Ale jakie dokładnie właściwości posiada Czytaj więcej