Home Archive by category Odżywianie

Odżywianie

Chociaż niektórzy koneserzy uznają picie tego alkoholu w sposób inny niż solo za nietakt, drinki z whisky cieszą się coraz większą popularnością wśród miłośników wyrazistych koktajli. W niniejszym artykule dzielimy się zatem przepisami na drinki z whisky, dzięki którym będziesz w stanie poznać ten szlachetny trunek z nieco innej strony i zachwycić przyjaciół swoją Czytaj więcej
Można jeść go prosto z puszki albo rozmrozić, jednak najlepszy jest ten świeży. Groszek zielony ma wiele witamin i składników odżywczych. Często stanowi dodatek do obiadu. Jednak może być też jego podstawowym składnikiem, gdyż nie jest kaloryczny. Za co jeszcze powinniśmy go docenić? Groszek zielony znany jest na całym świecie od ponad dziesięciu tysięcy lat. […]Czytaj więcej
Pesto jest zieloną pastą, która stała się jednym z symboli włoskiej kuchni. Tradycyjne pesto powstaje na bazie bazylii, która pozytywnie oddziałuje na organizm człowieka. Pasta ta pełna jest aromatów i witamin. Można dodawać ją do makaronów, ryżu, mięs i sałatek. Poniżej odpowiedź na pytanie, czym dokładnie jest pesto oraz przepisy na tę pastę. Pesto – […]Czytaj więcej
Kardamon jest bardzo popularną, znaną od wieków przyprawą. Pomaga w leczeniu różnych dolegliwości zdrowotnych oraz nadaje potrawom wyjątkowego smaku. Jakie właściwości ma kardamon i gdzie jest stosowany? Kardamon malabarski zalicza się do rodziny imbirowatych. Rośnie na terenach Półwyspu Indyjskiego, Indonezji i Chin. Może osiągnąć ok. 2-3 metry wysokości. Posiada szerokie Czytaj więcej
Anchois jest określeniem pochodzącym z języka francuskiego. Nazywane są tak przetwory z ryby – sardeli europejskiej. Anchois jest cennym składnikiem w kuchni, bogatym w składniki odżywcze. Bez obaw mogą je jeść kobiety w ciąży. Anchois – najważniejsze informacje Sardela europejska jest tłustą rybą o niewielkich rozmiarach (12-15 cm) i ościstej strukturze. Ma ostry, Czytaj więcej
Amoniak jest związkiem odkrytym już w czasach starożytnych. Ma wszechstronne zastosowanie. Wykorzystuje się go do nawożenia pół, ale i pieczenia ciast. Jest szkodliwą substancją. Warto poznać jego właściwości i zastosowanie. Amoniak – czym dokładnie jest? Amoniak to nieorganiczny związek zbudowany z azotu i wodoru. Jego pełna nazwa brzmi wodorowęglan amonu. Znali go już Czytaj więcej
Pasternak to warzywo korzeniowe, powiązane z takimi roślinami, jak marchew, czy pietruszka. Posiada ono słodkawy, a zarazem przyjemny, orzechowy smak. To warzywo korzeniowe pochodzące z Eurazji cieszy się tam sławą ze względu na zastosowanie w medycynie, jak również pełnienie funkcji afrodyzjaku od czasów starożytnych. Pasternak, a pietruszka – różnice Ze względu na liczne Czytaj więcej
Kwas oleinowy zwany również olejowym jest jednonienasyconym kwasem tłuszczowym typu omega 9. Kwasy tego typu charakteryzują się występowaniem podwójnego wiązania przy dziewiątym od końca atomie węgla łańcucha węglowego. W postaci acylogliceroli wchodzą w skład tłuszczów. Oprócz kwasu oleinowego do grupy kwasów omega 9 należą m.in kwas erukowy, kwas nerwonowy, kwas Czytaj więcej
Jajo strusie jest dość rzadko spotykane na polskich stołach, a szkoda, ponieważ jest ono bardzo wartościowym i smacznym produktem. Waży około półtorej kilograma i jest największym jajem, jakie można spotkać w przyrodzie, stąd trudność w jego całkowitym zużyciu – 1 jajko strusie odpowiada nawet 30 kurzym! Gdzie i za ile kupimy strusie jaja? Jaja strusie […]Czytaj więcej
Zdrowie to dar z natury, dlatego dbajmy o nie naturalnie. Przedstawiamy ranking 5 herbat, których prozdrowotne moce cenione są od pokoleń. Warto bliżej poznać te skarby przyrody, by lepiej zadbać o zdrowie. Ranking najzdrowszych herbat 1. Dziurawiec Dziurawiec to roślina wieloletnia od stuleci obecna w medycynie naturalnej, uważana za zioło magiczne. Występuje niemal na Czytaj więcej
Komosa piżmowa (znana również jako komosa meksykańska, lub herbata jezuicka) to jednoroczna roślina zaliczana do rodziny komosowatych lub szarłatowatych. Gatunek ten pochodzi z Meksyku, gdzie znany był już Majom, którzy stosowali go często w swojej kuchni. Jednak ta wiatropylna roślina została zawleczona na inne kontynenty i dziś występuje sztucznie niemal na całym Czytaj więcej
Wśród niezliczonych bogactw natury wiele jest takich, które od lat wykorzystywały nasze mamy i babcie. W ludowej medycynie popularny jest sok z czarnego bzu. Ze względu na swoje właściwości jest pomocny w zwalczaniu przeziębienia i grypy, a także pozytywnie wpływa na odporność. Jak najlepiej wykorzystać czarny bez? Czarny bez – niezwykła roślina Czarny bez jest […]Czytaj więcej
Czasami masz ochotę coś ugotować, szukasz przepisu, wszystko pasuje. Przyprawy masz, podstawowe składniki masz, a potem widzisz, że w przepisie jest szalotka. Szalotka? Zwykła cebula przecież nie zrobi różnicy, nic bardziej mylnego. Co to jest szalotka? Szalotka, fachowo zwana czosnkiem askalońskim, co prawda jest rodzajem cebuli, ale różni się od niej. Szalotka łączy w Czytaj więcej
Rambutan, którego pełna nazwa to jagodzian rambutan, zarówno brzmi jak i wygląda dla nas bardzo egzotycznie. Ta intrygująca roślina rośnie głównie w Chinach, Indonezji i Malezji, zobaczymy ją w całej tropikalnej części Azji. Owoce wydaje drzewo wieczniezielone, które może dorastać nawet do 30 metrów wysokości, z wyglądu przypominają liczi, jednak mają dużo bardzo Czytaj więcej
Każdy z nas zapewne kojarzy roślinę zwaną mniszkiem lekarskim. Znajdziemy ją praktycznie wszędzie, a w uprawach uważana jest za chwast. Jednak taka opinia o mniszku lekarskim jest krzywdząca. Jest to roślina, która posiada wiele cennych dla zdrowia właściwości. Mniszek lekarski – jakie są jego zalety? Mniszek lekarski jest potocznie nazywany dmuchawcem albo błędnie Czytaj więcej
Mleko kozie należy do składników, które człowiek wykorzystywał w swojej diecie od dawien dawna. Dzisiaj, kiedy staramy się jeść bardziej zdrowo i świadomie, zainteresowanie kozim mlekiem ponownie wzrasta. Skoro coraz więcej osób, włącza je do swojej codziennej diety, warto dowiedzieć się, czy kozie mleko faktycznie jest takie zdrowe oraz jakie są jego właściwości. Kozie Czytaj więcej
Coraz częściej poszukujemy bezglutenowych, wegańskich lub po prostu zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych produktów stosowanych w kuchni. Maranta trzcinowa nie tylko spełnia wszystkie powyższe wymagania, ale także nie wpływa negatywnie na smak potraw. To superfood, który doskonale zastąpi typowe zagęszczacze! Arrowroot Maranta trzcinowa, zwana także arrowroot, to wiecznie Czytaj więcej
Pieprzyca siewna potocznie zwana rzeżuchą siewną jest gatunkiem rośliny jednorocznej z rodziny kapustowatych. Pochodzi z Azji, znana także w Etiopii i Egipcie. Od najdawniejszych czasu uprawiana jako warzywo. Występuje najczęściej w klimacie umiarkowanym. Pieprzyca siewna jest bogata w substancje odżywcze. Zawiera min. witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K – Czytaj więcej
Porzeczka jest owocem wyjątkowo popularnym i zarazem pysznym. Posiada kilkadziesiąt odmian, jak chociażby czarną, czerwoną i białą. Jej wysoka zawartość witaminy C sprawia, że jest ona świetnym antyoksydantem. Poznajmy ją lepiej. Porzeczka jest niskim krzewem wywodzącym się z rodziny agrestowatych, który rośnie na całej półkuli północnej – szczególnie lubi klimat Czytaj więcej
Naturalne oleje, tłoczone na zimno, niefiltrowane i bez konserwantów, są jednymi z najzdrowszych dodatków do posiłków, jakie można dostać. Gwarantują dostarczenie do organizmu wielu składniki odżywczych, dzięki czemu pozytywnie wpływają na stan całego organizmu. Jednym z nich jest olej rydzowy, który dawniej był bardzo popularny a obecnie wraca do łask. Warto to zmienić i Czytaj więcej