Odżywianie

Figa to owoc pochodzący z drzewa fikus i jest zaliczany do owoców egzotycznych. Charakteryzuje się słodkim smakiem i delikatną, miękką teksturą. Posiada małe, chrupiące nasionka, które nadają się do spożycia. W sklepach najczęściej można spotkać suszone figi, jest to spowodowane zbyt szybkim psuciem się owoców. Znanych jest kilka odmian tej rośliny. Odmiany różnią się Czytaj więcej
Kuchnia włoska to nie tylko spaghetti i pizza, ale także warzywa i duża ilość przypraw. Włosi upodobali sobie pyszne wina i… suszone pomidory. Nie bez powodu, Polacy kochają to warzywo w każdej postaci. Z roku na rok, spożycie pomidorów w Polsce wzrasta. Suszone pomidory zaś, już na stałe zagościły w naszych domowych spaghetti. Warzywa te, […]Czytaj więcej
Delikatny, lekko słodki smak kaszy manny na mleku u wielu osób przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Nic dziwnego- kasza ta jest jednym z pierwszych posiłków podawanych dzieciom. Popularny grysik jest lekkostrawny, smaczny, szybki w przygotowaniu i tani. Sprawdza się jako samodzielny posiłek lub zagęszczacz, czy dodatek do innych dań. Ta niepozorna kasza wydaje się być Czytaj więcej
Choć mniej znane jagody camu camu należą do grupy superfoods, gdyż mają unikalne wartości odżywcze. Są kwaśne w smaku, ale posiadają dużo więcej witaminy C, niż żurawina, czy czarna porzeczka. Ponadto jej właściwości lecznicze wykorzystywane są w bardzo cenionej medycynie naturalnej. Dzięki nim możemy wzmocnić swój organizm, oraz z łatwością dostarczyć mu niezbędnych Czytaj więcej
Przy prowadzeniu aktywnego trybu życia, naprawdę warto zapoznać się z naparami, które wspomogą nasze ciało przy wysiłku oraz pozwolą eksplorować swoją wytrzymałość. Yerba mate to bardzo popularny napar wśród sportowców. Stosują oni klasycznie parzone yerby, albo sproszkowane wersje mate, które dodają np. do koktajli. Innym rozwiązaniem jest choćby przygotowywanie napoju Czytaj więcej
Słonecznik bulwiasty, zwany także karczochem jerozolimskim lub zimną gruszką, jest rośliną uprawną typową dla Ameryki Północnej. Uprawiana już przez pierwotnych mieszkańców tej ziemi, do Polski trafiła w 1730 roku. Właściwości prozdrowotne topinamburu są niekończące. W pierwszej kolejności zaleca się jego stosowanie osobom chorującym na cukrzycę. Inulina jest wielocukrem, Czytaj więcej
Kapary to przyprawa, którą głównie kojarzymy z kuchni śródziemnomorskiej. Jest idealnym dodatkiem do sałatek, który często bywa niedoceniany. Dlaczego warto częściej sięgać po kapary? Kapary i jej właściwości odżywcze Kapary to charakterystyczna roślina, do której wielu osób nie pała sympatią, a które potrafią zmienić smak wielu dań. Kapary, które wykorzystujemy jako Czytaj więcej
Wyglądem przypominają polskie kopytka, choć można dostrzec między nimi różnicę. Gnocchi to tradycyjne włoskie kluski, które najczęściej wykonuje się z warzywnego puree, ziemniaków, sera lub mąki gryczanej. Są pożywne i idealnie nadają się jako dodatek do mięs i warzyw na obiad. Włosi przeważnie spożywają je z sosami typowymi dla makaronów. Jak wykonać włoskie gnocchi Czytaj więcej
Nasiona lnu są znane i cenione na całym świecie. Mają szerokie zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym. Len wykorzystywany jest jako roślina oleista, a olej uzyskiwany z jego nasion ma zastosowanie w kuchni i przemyśle. Najczęściej używany jest w celach leczniczych. Wspaniale sprawdza się jako element dekoracji, ponieważ rozkwita pięknymi, błękitnymi Czytaj więcej
Melasa, czyli gęsty syrop o ciemnobrązowej barwie został już zapomniany przez wielu z nas pomimo swoich cennych właściwości. Wszystko to wskutek popularyzacji innych słodzików takich jak erytrol, ksylitol itd. Syrop ten jest niczym innym niż odpadem powstającym przy produkcji cukru uznawanym za zbyt mało wartościowy, aby nadawał się do dalszego przetwarzania. Można ją z Czytaj więcej
Łosoś to jedna z najszlachetniejszych oraz najbardziej lubianych przez konsumentów ryb. W sprzedaży dostępne są zarówno łososie wywodzące się z hodowli, jak i te dziko pływające, zaś samą rybę można zakupić zarówno surową, jak i wędzoną. Która z tych ryb jest najzdrowsza? Dlaczego warto jeść łososia? Na te pytania, a także na kilka innych, odpowiemy […]Czytaj więcej
Drzewo moringa, zwane również drzewem długowieczności to roślina pochodząca z Indii, która charakteryzuje się niezwykłymi właściwościami. Nie bez powodu zaliczana jest do grona najzdrowszych produktów (tzw. superfoods). Bogata w właściwości odżywcze posiada wiele zastosowań, zarówno w kuchni, jak i w przemyśle kosmetycznym. W niniejszym artykule kilka słów o tym, dlaczego Czytaj więcej
Są jedną z najdroższych przypraw na świecie. Mają wyjątkowe właściwości zdrowotne oraz jedyny w swoim rodzaju, niepowtarzalny smak. Potrafią działać przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, stymulują odporność i działają odmładzająco. Ich wyjątkowe działanie znali już starożytni Grecy i Rzymianie. Mowa tutaj oczywiście o truflach, wyjątkowych grzybach, które rosną pod ziemią. Czytaj więcej
Kumkwat jest owocem, o którym zapewne mało kto wie. Obecnie nie jest on zbyt popularny, ale coraz częściej można go kupić w marketach i osiedlowych sklepikach. Kumkwat to owoc cytrusowy, pochodzący z Chin, uprawiany w gorącym i wilgotnym klimacie. Owoce na pierwszy rzut oka przypominają pomarańcze – dlatego przez wielu nazywane są ,,złotymi pomarańczami”. Są Czytaj więcej
Cebula to idealny dodatek podkreślający smak wielu dań. Warzywo słynie ze swoich zdrowotnych właściwości na całym świecie. Poznajcie jej zastosowania i niezawodne sposoby na infekcje oraz przeziębienie! Cebula – właściwości Cebula jest znana od tysięcy lat, jest naturalnym lekiem stosowanym przez nasze babcie. Wielu ludzi nadal docenia jej zdrowotne właściwości i Czytaj więcej
Szczaw zwyczajny jest rośliną z rodziny rdestowatych. Nazywany jest również łąkowym. Występuje w wielu rejonach na świecie – w Polce na całym jej obszarze, jest u nas bardzo popularny. Spotkamy go na polach, łąkach i przydrożach, lubuje się w glebach bogatych w azot. Kwitnie od maja do czerwca. Znamy jego kilka odmian, takich jak: szczaw […]Czytaj więcej
Czosnek askaloński inaczej nazywany jest cebulą szalotką. Jest niewielki, a mimo to ma dużo niezwykłych właściwości. Uprawia się ją tak jak zwykłą cebulę, a jednak ma ona posmak czosnku. Pochodzi z Izraela i Palestyny, jednak ze względu na to, że najlepiej rośnie w niskich temperaturach, idealnie nadaje się do uprawy w naszym europejskim klimacie. Sprawdź […]Czytaj więcej
Żeń-szeń właściwy, nazywa również ginsengiem lub wszechlekiem, jest gatunkiem reliktowej byliny z rodziny araliowatych. Niegdyś rósł dziko na północy Półwyspu Koreańskiego, w Chinach, Japonii i wschodniej części Rosji. Na przestrzeni lat jednak, naturalny obszar jego występowania skurczył się do terenów Rosji i Chin. W 1975 roku trafił na listę gatunków zagrożonych. Czytaj więcej
To fantastyczne zielone warzywo pochodzi z Meksyku oraz z Ameryki Południowej i należy do rodziny dyniowatych. Do Polski przywędrowała z Włoch jako zucca, czyli dynia. Często też nazywana jest kabaczkiem. W swoich odmianach może być żółta, pasiasta lub ciemnozielona. W uprawie wymaga żyznej i dobrze nawodnionej gleby. Jest dość odporna na szkodniki, więc nie wymaga […]Czytaj więcej
Jest najzdrowszym i najdroższym miodem na ziemi. Zbiera się go tylko raz w roku, przez co uzyskanie nawet niewielkiej ilości jest sporym wyzwaniem. Co więcej, wytwarzające go pszczoły żyją niezwykle krótko, a w ciągu swojego niedługiego życia, jedna pszczoła produkuje tylko jedną łyżeczkę miodu. Dodatkowo, ma on właściwości lecznicze, pomimo, że sam w sobie nie […]Czytaj więcej