Home Archive by category Odżywianie

Odżywianie

Statystyki nie pozostawiają wątpliwości. Ponad jedna trzecia żywności produkowanej w Unii Europejskiej trafia do… kosza. Dlaczego tak się dzieje? Powód okazuje się dość prozaiczny. Jedzenie po prostu ulega zepsuciu. Nasuwa się pytanie: co zrobić, by uniknąć rzeczonego marnotrawstwa? Wbrew pozorom nie potrzeba do tego żadnych skomplikowanych zabiegów. Wystarczy Czytaj więcej
Suszone daktyle zawierają wiele składników odżywczych. Zawierają cukry proste, które są źródłem energii, dlatego bardzo często owoce te stosowane są przez sportowców. Mogą być wykorzystane jako dodatek do ciast lub przekąska, będą odpowiednim składnikiem dla osób odżywiających się zdrowo. Suszone daktyle – jakie są ich właściwości? Daktyle są źródłem cukrów prostych, Czytaj więcej
Aby każdy rodzaj surowego mięsa zachował trwałość, wymaga dodania soli. Ponadto smak mięsa bez dodatku soli nie byłby zadowalający, tak więc mięso musi być poddane procesowi peklowania. Peklowanie to sposób na utrwalenie mięsa przy użyciu soli. Istnieją pewne różnice między zwykłą solą a solą peklową. Zwykła sól Zwykła sól, zwana również solą kuchenną, to chlorek […]Czytaj więcej
Bywa nazywany „świecą nocy” (ze względu na piękne, żółte kwiaty otwierające się dopiero po zachodzie słońca). Choć równie dobrze do wiesiołka – bo o nim mowa – pasuje inny „przydomek”. A mianowicie – „recepta na zdrowie”. Skąd taki wniosek? Sprawdźcie sami! Olej z wiesiołka właściwości i skład Wspomniana roślina budzi obecnie coraz większe zainteresowanie nie […]Czytaj więcej
W ostatnim czasie można by śmiało stwierdzić, iż wszelkie problemy zdrowotne, pewne dolegliwości są o wiele bardziej zauważalne niż jeszcze kilka lat temu. Być może zjawisko to ujawniło się jako dość srogi efekt mediów społecznościowych i wszechobecnych celebrytów, którzy otwarcie mówią o zmaganiach z chorobami z hormonami, tarczycą i nie tylko… Niemniej jednak Czytaj więcej
Orientalne potrawy cieszą się coraz większą popularnością wśród Polaków. Początkowo, takie dania były serwowane jedynie w restauracjach. Obecnie, co raz częściej azjatyckie posiłki są odwzorowywane w Polskich domach. Nie mniej jednak, najbardziej odtworzony smak oraz klimat kuchni orientalnej możemy odczuć w restauracji, która serwuje takie dania. Zazwyczaj sam wystrój Czytaj więcej
Zsiadłe mleko to produkt, który powstaje jedynie z mleka krowiego. Znajdują się w nim bakterię, które pozytywnie wpływają na nasz cały organizm. Zaczynając od wzmocnienia odporności, aż po pozytywne skutki dla osób odchudzających się. Ten produkt charakteryzuję się niską kalorycznością oraz podobnym indeksem glikemicznym. Z tego powodu jest również spożywany przez Czytaj więcej
Macie ochotę na kawę, dlatego wchodzicie do kawiarni i patrzycie na menu, które pełne jest przeróżnych kaw. Co wybrać? Większość z Was, na pewno wie, na co się zdecydować i ma swój ulubiony rodzaj kawy. Jednak czasami fantastycznie jest spróbować czegoś nowego, nawet jeżeli boimy się, czy na pewno nam zasmakuje. Zanim się zdecydujemy na […]Czytaj więcej
Wiosna i nadchodzące lato to pory roku, w których coraz chętniej wykorzystujemy możliwość spotkań i biesiadowania na świeżym powietrzu. Choć tradycją stały się imprezy przy grillu, coraz częściej szukamy innych rozwiązań, by zaskoczyć gości oryginalnym pomysłem. Ciekawym rozwiązaniem jest wykorzystanie takich przyrządów, jak kociołek myśliwski. Dzięki temu bez problemu Czytaj więcej
Cytrusy kojarzą się nam powszechnie z pięknymi, ciepłymi krajami gdzie znajdziemy cudowne, piaszczyste plaże i niebieską wodę. To bardzo miłe i przyjemne skojarzenia. Cytrusy to również fantastyczne smaki, które wielu z nas uwielbia. Przygotowujemy z nich soki, desery i często dodajemy do różnych innych dań. To nie wszystko! Cytrusy mają bardzo pozytywny wpływ na nasz […]Czytaj więcej
Woda alkaliczna, brzmi jak jakiś kolejny dziwny specyfik. Czym może się różnić, od wody którą pijemy każdego dnia.. Jeżeli jeszcze nie obiła się wam o uszy nazwa woda alkaliczna, to najwyższy czas się z nią zapoznać i wykorzystać jej zalety. Woda alkaliczna – co to? Od zwykłej wody, wodę alkaliczną odróżnia jej pH, które jest […]Czytaj więcej
Wielkimi krokami zbliża się do nas sezon jesienny, w którym bardzo często towarzyszą każdemu z nas infekcje oraz przeziębienia. Dostępność specyfików w aptekach jest bardzo wysoka, ale nie każdy z nich korzysta. Podczas początkowego stadium infekcji warto wybrać naturalne środki. Naturalnymi „antybiotykami” są: czosnek, cebula, imbir oraz chrzan. Chrzan słynie z cennych Czytaj więcej
Salsefia to warzywo, które nie jest w Polsce zbyt popularne. Warto jednak bliżej się mu przyjrzeć, ponieważ ma przyjemny smak oraz stanowi bogactwo składników odżywczych. Podpowiadamy jak przyrządzić salsefię oraz jakie korzyści zdrowotne przynosi wprowadzenie jej do diety. Salsefia – podstawowe informacje Salsefia, inaczej kozibród porolistny, to roślina należąca do Czytaj więcej
Rozsądnie zaplanowany, bogaty w wartościowe składniki jadłospis nie tylko przybliży Cię do osiągnięcia wymarzonej, smukłej sylwetki, ale przede wszystkim zadba o Twoje zdrowie. Wiele razy próbowałeś przejść na dietę – za każdym razem równie nieskutecznie? Zobacz, od czego zacząć wdrażanie dobrych zmian żywieniowych, by wytrwać przy nich na dłużej! Zacznij od małych Czytaj więcej
Oleje roślinne znajdują coraz szersze zastosowanie w naszym życiu. Cieszą się też coraz większą popularnością. Większość z nich stanowi bogactwo substancji odżywczych, które mają korzystny wpływ na organizm. Poszczególne oleje wyróżniają się obecnością różnych, właściwych sobie substancji. Dzisiaj mowa o oleju z ogórecznika – produkcie, którego nie powinno zabraknąć w Czytaj więcej
Czarny orzech to roślina pochodząca z Ameryki. Jej korzystny wpływ na zdrowie już dawno poznali Indianie. Podpowiadamy, jakie substancje odżywcze są obecne w czarnym orzechu, jaki ma wpływ na organizm oraz w jakich preparatach możemy go znaleźć. Czarny orzech – jakie substancje odżywcze w nim znajdziemy? Juglon obecny w czarnym orzechu to substancja wykazująca silne […]Czytaj więcej
Kapusta japońska, znana również jako mizuna, to to warzywo mało znane w Polsce, natomiast bardzo popularne na Dalekim Wschodzie. Co sprawia, że jest tam tak chętnie jedzona? Jakie ma właściwości odżywcze? Jak ją przyrządzić? Dowiedzcie się. Kapusta japońska – co to za warzywo? Mizuna to roślina należąca do rośliny kapustnych. Wbrew temu, na co wskazuje […]Czytaj więcej
Miechunka pomidorowa (inaczej zwana m.in. miechunką skórzastą) to roślina jednoroczna z rodziny psiankowatych (podobnie jak pomidor czy bakłażan). Pochodzi z Meksyku, ale jest popularna także w Salwadorze i Gwatemali. Jej uprawa rozpoczęła się właśnie w tych miejscach, a później rozwinęła w innych krajach o gorącym, tropikalnym klimacie. Co ciekawe, miechunka, mimo że jest Czytaj więcej
Daikon, czyli rzodkiew japońska, to ciekawe warzywo azjatyckiego pochodzenia, które nie zdobyło jeszcze w Polsce dużej popularności. Podpowiadamy zatem czym jest daikon, jakie ma właściwości odżywcze oraz jak można go przyrządzić. Rzodkiew japońska – charakterystyka Rzodkiew japońska (inaczej daikon) to warzywo zaliczane do rodziny kapustowatych. Wbrew temu, co sugeruje Czytaj więcej
Eksperci żywienia zalecają spożywanie ryb 2-3 razy w tygodniu. Jedną z polecanych ryb jest śledź. To popularna i łatwo dostępna ryba. Przybliżamy, jakie ma wartości odżywcze i jakie korzyści zdrowotne płyną z włączenia go do jadłospisu. Śledź – co to za ryba Śledzie to ryby należące do gatunku śledziowatych. Żyją w ławicach i żywią się […]Czytaj więcej