Jak odpowiednio przyrządzić ryż ? Jego właściwości kaloryczne.

Ryż stanowi idealne dopełnienie każdej zbilansowanej diety. Jest także pokarmem znanym na całym świecie i docenianym w różnych kręgach kulturowych. Posiada wiele odmian, które wymagają różnego przygotowania i które dostarczają organizmowi innych wartości odżywczych.

Jak zatem należy gotować dany rodzaj ryżu i jakie właściwości zdrowotne posiadają poszczególne jego typy?

Poniżej przedstawiamy kilka najpopularniejszych odmian ryżu wraz z ich krótką charakterystyką.

Podstawowa kwalifikacja ryżu dotyczy długości jego ziaren. Wyróżnia się ryż długoziarnisty (ponad 6 mm długości), średnioziarnisty (od 5,2 do 6 mm długości) oraz krótkoziarnisty (5 – 5,2 mm długości).

Ryż długoziarnisty smakuje delikatnie, jest sypki i ma puszystą strukturę. Ryż średnioziarnisty także charakteryzuje się łagodnym smakiem, natomiast jest bardziej wilgotny i kleisty w swojej formie. Z kolei ryż krótkoziarnisty doskonale chłonie wodę, dzięki czemu po ugotowaniu przypomina bardzo kleistą substancję, którą z łatwością można formować w dowolne kształty.

Inny podział dotyczy już konkretnych odmian ryżu. Jednym z najpopularniejszych rodzajów ryżu jest ryż biały, dostępny w praktycznie każdym sklepie z artykułami spożywczymi. Konsumenci chętnie po niego sięgają ze względu na szybkość jego przygotowania i niską cenę. Wystarczy 10-20 minut we wrzącej wodzie i jest gotowy do spożycia. Niestety, jest to odmiana ryżu, która posiada najmniej wartości odżywczych. Podczas procesu produkcyjnego jest pozbawiany wierzchnich warstw ziaren, w których znajdują się cenne minerały, witaminy oraz błonnik. Na 100 gram nieugotowanego produktu, ryż biały ma około 365 kalorii. Zawiera 7,13 gram błonnika, 79,95 gram węglowodanów i 0,66 gram tłuszczów, przy czym najwięcej z nich to kwasy tłuszczowe jednonienasycone (0,206 g).

Kolejną odmianą ryżu jest ryż brązowy, nazywany także ryżem naturalnym. Wymaga nieco więcej czasu przygotowania, ponieważ należy gotować go we wrzącej wodzie około 30 – 35 minut. Posiada bardziej intensywny smak, niż ryż biały i bardziej charakterystyczny aromat. 100 gram nieugotowanego ryżu brązowego to 370 kalorii. Zawiera 7,94 gram białka, 77,24 gram węglowodanów oraz 2,92 gram tłuszczów, gdzie 1,044 gramy to kwasy tłuszczowe wielonienasycone.

Ryż parboiled zachowuje część swoich właściwości odżywczych dzięki działaniu pary wodnej, której jest poddawany. Jego smak jest delikatny, przygotowuje się go w około 15 minut. Stanowi idealny zamiennik produktów skrobiowych w posiłku i sprawdza się jako dodatek do sałatki. Ryż parboiled zawiera 374 kalorie. W 100 gramach produktu znajduje się 7,51 gram białka, 80,89 węglowodanów i 1,03 gram tłuszczów, przy czym najwięcej z nich stanowią kwasy tłuszczowe wielonienasycone (ok. 0,322 g).

Ryż basmati jest charakterystyczną odmianą ryżu pochodzącą z Indii. Jest lekkostrawny, bardzo aromatyczny i zachowuje sypką strukturę po ugotowaniu. Ryż basmati jest bardziej wymagający w przygotowaniu od swoich poprzedników. Zaleca się wcześniejsze zamoczenie go w zimnej wodzie przez około 20 minut. Później należy przepłukać go pod bieżącą wodą i odsączyć. W międzyczasie warto rozgrzać olej w wysokim garnku. Na gorący tłuszcz wysypujemy ryż i podgrzewamy na małym ogniu, aż ziarna zaczną robić się przeźroczyste. Później zalewamy ryż zimną wodą i po tym, jak zacznie wrzeć, przykrywamy garnek i gotując go na małym ogniu, czekamy aż wsiąknie wodę. Później zaleca się włożenie garnka z ryżem na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, ale wystarczy, jak po prostu pozostawimy go w gorącym garnku na 10-15 minut. Ryż basmati w 100 gramach zawiera 344 kalorie. Posiada 6,50 gram białka, 78 gram węglowodanów i 0,60 gram tłuszczów.

Ryż jaśminowy wykorzystywany jest przede wszystkim przy deserach ze względu na swój delikatny smak i aromat. Poleca się łączyć go z mlekiem kokosowym i owocami. Ryż jaśminowy wsypuje się do zimnej i nieosolonej wody i gotuje się przez około 15-20 minut po wrzeniu, aż ryż wchłonie wodę. Jedną szklankę ryżu jaśminowego gotuje się w 1,5 – 2 szklankach wody. W 100 jego gramach jest około 374 kalorii. Posiada 7,70 gram białka, 76,00 gram węglowodanów i około 0,70 gram tłuszczów.

Jak odpowiednio przyrządzić ryż ? Jego właściwości kaloryczne.
5 (100%) 1 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *