Odkwaszanie organizmu – objawy, przyczyny, zapobieganie

Skala pH może przydać się Wam również w dorosłym „fit-życiu”. W wielkim skrócie – dla tych z Was które lekcje chemii napawały raczej strachem niż optymizmem – obejmuje ona wartości od 0 do 14. Magiczna 7 jest odczynem obojętnym, poniżej obserwujemy kwaśny odczyn, powyżej zasadowy. Optymalne pH organizmu wynosi 7,35-7,45, jest więc minimalnie zasadowe. Twoje ciało może prawidłowo funkcjonować, kiedy ta wartość waha się od 6,8 do maksymalnie 7,8.

Odkwaszanie organizmu – jak sprawdzić, czy problem Cię dotyczy?

Papierek lakmusowy jest powszechnie dostępny – kupisz go w niemal każdej aptece. Rano, przy pierwszej wizycie w toalecie, zbadaj odczyn swojego moczu oddając go bezpośrednio na pasek testowy. Po zmianie koloru paska, porównaj go ze wzorem na opakowaniu i zapisz pH. W ten prosty sposób, dowiesz się, czy Twój organizm jest w równowadze kwasowo-zasadowej, potrzebuje odkwaszenia, a może uległ alkalizacji. Łatwo to przeoczyć lub zbagatelizować.

Objawy zakwaszenia organizmu:

  1. ciemne kręgi pod oczami, osłabienie fizyczne( żartobliwie mówiąc – przypominacie wtedy Pandę w trybie funkcjonowania „zombie”)
  2. pryszcze, krosty, obłożony język;
  3. gorzki lub kwaśny posmak w ustach;
  4. bóle głowy, mroczki przed oczami, niestrawność, częste uderzenia krwi do głowy, częste zaziębienia;
  5. nudności, mdłości, zawroty głowy;
  6. niemożliwość zrzucenia wagi.

Długotrwałe zakwaszenie może skutkować :

  • nadciśnieniem, miażdżycą, cukrzycą;
  • osteoporozą, zmianami zwyrodnienieniowymi stawów;
  • zaburzeniami snu i koncentracji;
  • nadwagą i otyłością;
  • ogólnym zmęczeniem, napięciami nerwowymi, depresją;
  • częstymi infekcjami, zaparciami;
  • łamliwością paznokci i włosów;
  • szybkim starzeniem, zmarszczkami;
  • bólami mięśni;
  • rozwojem nowotworów,
  • śmiercią np. przez denaturację białek ( tych które przewodzą O2 i CO2) w nieprawidłowym środowisku.


Jak zapobiec zakwaszeniu organizmu?

Groźne zachwiania harmonii powodowane są głównie nierozsądnym odżywianiem. To, co może pomóc Ci w powrocie do stanu równowagi.

  1. Duża ilość płynów – wypłukuj toksyny.
  2. Ogranicz kawę i herbatę, zastąp je ciepłą wodą z cytryną i imbirem oraz ziołami. Dla odważnych lub zdeterminowanych – pierwszą szklankę wody, tuż po obudzeniu, możecie wypić z odrobiną octu jabłkowego.
  3. Jedz mniej cukru, nabiału, glutenu, soli oraz przetworzonej żywności. Postaw na naturę. Spożywaj dużo zielonych warzyw – cholofil jest Twoim sprzymierzeńcem. Jedz też owoce.
  4. Uważaj na soję. Zwykle jest mocno modyfikowana.
  5. Wybieraj nierafinowane, roślinne tłuszcze.
  6. Unikaj stresu – kortyzol sprawia, że organizm zaczyna pracować w trybie wojny, na niej trudno o ład.
  7. Ruszaj się, ale nie przetrenowuj się – zbyt intensywne treningi powodują zakwasy, zbieranie się w nich kwasu mlekowego przez niedotlenienie mięśni.
  8. Dokładnie przeżuwaj każdy kęs.

Produkty zakwaszające organizm, które warto wyeliminować:

  • kawa,
  • kakao
  • sery żółte
  • czarna herbata
  • ryż biały
  • białe pieczywo

Produkty alkalizujące, czyli bogate w sód, potas i wapń – wskazane podczas odkwaszania organizmu:

  • warzywa
  • owoce
  • kasza jaglana
  • woda
  • herbatki ziołowe
  • dziki ryż
  • jarmuż

Musisz też pamiętać, że Twój organizm potrzebuje RÓWNOWAGI. Nie przesadź też w drugą stronę. Zbytnia alkalizacja doprowadza do przenikania wapnia z kości do krwi i tworzenia złogów wapniowych, szczególnie w nerkach, których praca będzie coraz gorsza. Uważaj na następujące objawy – zatwardzenie, częstomocz, suchość w ustach. To alarmy do ponownego sprawdzenia pH. Znajdź swój złoty środek.

Odkwaszanie organizmu – objawy, przyczyny, zapobieganie
3.7 (73.33%) 3 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *