Ocet winny – właściwości oraz wykorzystanie w kuchni

Ocet winny jest niezwykle popularnym dodatkiem do potraw, którym nadaje charakterystyczny kwaskowaty posmak. Najczęściej podaje się go tworząc sosy sałatkowe, marynaty mięsne czy gulasze. Oprócz wyjątkowego smaku i aromatu ocet ten posiada wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego jeszcze warto stosować go w kuchni?

Ocet winny powstaje w wyniku procesu fermentacji octowej przy użyciu bakterii z rodziny Acetobacteriace. Do jego produkcji używa się winogron (białych lub czerwonych) lub wina. Za jego właściwości ceniono go już w starożytności. Stosowano go wówczas do przyprawiania żywności, konserwowania mięs, a nawet do gaszenia pragnienia. Dodatkowo pełnił on również funkcję antybiotyku i środka dezynfekującego. Jednak za kolebkę produkcji octu winnego uważa się Francję.

Właściwości octu winnego

Ocet winny przynosi przede wszystkim wiele korzyści zdrowotnych. Po pierwsze przyspiesza on metabolizm oraz hamuje apetyt. Dodatkowo ma działanie bakteriobójcze. Ponadto (dzięki obecności silnego antyoksydantu) czerwony ocet winny spowalnia proces starzenia poprzez hamowanie powstawania zmarszczek, przebarwień oraz plam starczych. Poza tym wspomaga on trawienie, stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz chorób serca. Może pomóc również obniżyć ciśnienie krwi, a także wspomaga spowalnianie wchłaniania glukozy. Zwiększa on również wchłanianie wapnia i magnezu z pożywienia oraz witamin czy składników mineralnych.

Ocet winny posiada też wiele właściwości odżywczych. Oryginalnie sporządzony oraz spożywany w niewielkich ilościach, wspomaga pracę wątroby, oczyszcza organizm z nadmiaru toksyn. Poza tym stymuluje pracę przewodu pokarmowego i go odkaża.

Należy jednak pamiętać o tym, że nadmierne ilości octu winnego w diecie mogą podrażniać błony śluzowe układu pokarmowego, a to może prowadzić do powstawania zgagi, refluksu i nadkwasoty, a w dłuższej perspektywie zwiększa ryzyko pojawienia się choroby wrzodowej. Ponadto nie poleca się stosowania octu przez osoby z chorobą refluksową przełyku, zgagą oraz tym, cierpiącym na choroby żołądka, ponieważ może on nasilać objawy tych schorzeń.

Jak zrobić ocet winny?

Ocet winny jest łatwo dostępny w supermarketach, aptekach czy sklepach ze zdrową żywnością, jednak lepiej jest sporządzić go samodzielnie w domu. Do jego przygotowania wykorzystuje się (jak wspomniano wcześniej) zarówno świeże owoce winogrona oraz wino. Dodaje się do nich także cukier i wodę. Na początku z przegotowanej wody i cukru należy przyrządzić roztwór, którym zalewa się owoce umieszczone wcześniej w szklanym lub ceramicznym naczyniu, które przykryte gazikiem pozostawia się na około 3 tygodnie. Po tym czasie zlewa się ciecz do butelek i szczelnie zamyka.
Ponadto do przygotowania octu winnego z wina niezbędny jest starter octu z bakteriami octowymi tudzież ocet niepasteryzowany. Inaczej ocet nie zostanie uzyskany. Wino miesza się w szklanym lub ceramicznym naczyniu ze starterem octu (zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu) lub z octem niepasteryzowanym, dodając 3 łyżki octu niepasteryzowanego na 1 kubek wina. Mieszaninę pozostawiamy w temperaturze pokojowej przykrytą gazikiem na około 2-3 miesiące. Należy pamiętać, że podczas procesu fermentacji warto obserwować, czy przebiega on prawidłowo, zaś po miesiącu spróbować, jak smakuje. Gdy ocet jest gotowy, trzeba zlać go do butelek i dokładnie zamknąć. Warto jednak wiedzieć, że nie należy mieszać wina czerwonego z białym.

Zastosowanie octu winnego w kuchni

Zastosowanie octu winnego, zależy od jego rodzaju. Biały ocet winny najczęściej stosuje się do przygotowania sosów sałatkowych, np. vinegrette. Natomiast czerwony ocet winny świetnie sprawdza się jako marynata do mięs, głównie wołowiny, cielęciny oraz jagnięciny. Poza tym bardzo dobrze komponuje się z gulaszami i sałatkami z czerwonych warzyw, np. z czerwonej kapusty i buraków. Często dodawany jest również do serów (głównie pleśniowych).

Ponadto ocet winny dobrze sprawdza się jako środek na ból głowy, a słabe stężenie roztworu z octu ma także właściwości pielęgnacyjne, jeżeli chodzi o skórę. Dodatkowo dzięki jego działaniu bakteriobójczemu jest także skutecznym środkiem odkażającym, który z powodzeniem można stosować na rany i skaleczenia.

Warto zatem korzystać z octu winnego w różnoraki sposób, pamiętając jednak przy tym, żeby nie używać go w nadmiernych ilościach.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *