Ocet balsamiczny – gdzie stosować? Jakie korzyści zdrowotne posiada?

Ocet balsamiczny to pochodzący z Włoch ocet winny wyprodukowany z gotowanego moszczu winogronowego. Powstały sok przelewany jest do drewnianych beczek, w których następnie zachodzą różnego rodzaju procesy, które nadają mu specyficzny smak i aromat. Na rynku możemy znaleźć wiele rodzajów octu balsamicznego, różniących się zarówno ceną, jak i jakością. Warto więc pamiętać, że tradycyjny ocet to wyrób, który leżakował co najmniej kilkanaście lat.

Jego słodko-ostry smak i łagodna kwasowość sprawiają, że sprawdza się jako doskonała przyprawa do sosów sałatkowych i do marynowania. Jak się okazuje, ocet balsamiczny jest również pożywny. Łyżka octu zawiera jedynie 7 kalorii, śladowe ilości niezbędnych minerałów i ani grama tłuszczu. Dodatkowo dostarcza innych zdrowych substancji, takich jak przeciwutleniacze, które chronią komórki organizmu przed oksydacją i związanymi z nią chorobami.

Ocet balsamiczny – korzyści zdrowotne

1.Wspomaga odchudzanie. Ocet balsamiczny zawiera w sobie pewne ilości wapnia, żelaza, manganu i potasu, które wspierają pracę organizmu i wspomagają utratę wagi. Poza tym, że ma niski poziom kalorii, pomaga także ograniczyć apetyt i zapobiega przejadaniu się, zwiększając czas potrzebny na opróżnienie żołądka.

2.Poprawia krążenie. Przeciwutleniacze znajdujące się w occie balsamicznym zwalczają wolne rodniki wytwarzane przez zużyty przez nasz organizm tlen. Zawarte w nim polifenole i antyoksydanty, chronią organizm przed nowotworami i chorobami serca.

3.Poprawia odporność. Winogrona, z których powstaje ocet balsamiczny, zawierają antyoksydanty, które wstrzymują proces utleniaczy, poprawiają system odpornościowy organizmu i dbają o to, aby płytki krwi się ze sobą nie zlepiały.

4.Reguluje poziom cukru we krwi. Ocet balsamiczny poprawia insulinoodporność u osób z cukrzycą, umożliwiając łatwiejszą regulację stężenia cukru we krwi i zmniejszając nieprzyjemne skutki uboczne cukrzycy.

5.Wspomaga trawienie. Ten ciemnobrązowy ocet zwiększa aktywność pepsyny – enzymu, który rozkłada białko na mniejsze aminokwasy, które mogą być łatwiej wchłaniane przez organizm. Pepsyna również przyspiesza metabolizm organizmu.

Ocet balsamiczny – jak i do czego go używać?

Wiele tracisz, jeśli myślisz o wyciągnięciu octu balsamicznego z kredensu, tylko wtedy, kiedy nadchodzi pora na sałatkę. Istnieje wiele różnych zastosowań dla tej niezwykle aromatycznej, słodko-kwaśnej przyprawy.

1.Zupy i sosy. Powinowactwo octu balsamicznego i dojrzałych letnich pomidorów jest dobrze znane. Od tej prostej, letniej sałatki nietrudno zrobić krok w stronę zup i sosów na bazie pomidorów. Dodanie odrobiny octu balsamicznego pod koniec gotowania wydobędzie z pomidorów ich naturalną kwasowość i doda niesamowitego, wyrazistego smaku.

2.Dania duszone. Dodanie balsamico bliżej końca gotowania nada całej potrawie głębokiego, bogatego, lekko słodkiego smaku. Możesz także użyć octu balsamicznego zamiast wina i dodać go do bulionu, w którym będziesz dusić mięso.

3.Desery. W postaci zredukowanego syropu, ocet balsamiczny sprawdza się nawet jako dodatek do deserów. Lody waniliowe, czy chociażby truskawki, smakują z nim wyśmienicie. Jeśli masz w domu tradycyjny, autentyczny, zagęszczony ocet, redukowanie go nie będzie koniecznie. Natomiast jeżeli akurat takiego nie masz pod ręką, wlej około 250 ml rozcieńczonego octu do małego rondla z odrobiną cukru. Dla aromatu możesz dorzucić laskę cynamonu. Doprowadź płyn do wrzenia, po czym ciągle mieszaj do otrzymania gęstej konsystencji syropu. Odstaw, aby nieco ostygł. Gotowe!

4.Mięso. W towarzystwie szalotki i musztardy ocet balsamiczny doskonale nadaje się jako marynata. Dobrze współgra z wołowiną, czy kurczakiem, ale także z tofu czy pieczarkami w kuchni wegetariańskiej.

5.Napoje gazowane i koktajle. Ocet balsamiczny jest tak wszechstronny, że można go nawet stosować w napojach, zarówno tych bezalkoholowych, jak i tych z alkoholem. Pasuje do owocowych drinków o smakach: truskawkowym, ananasowym, brzoskwiniowym, ale też do drinków wytrawnych na bazie bourbonu czy whiskey.

Nie ograniczaj zastosowania octu balsamicznego tylko do sałatek. Jego specyficzny słodko-kwaśny smak może się okazać rewelacyjnym uzupełnieniem wielu innych potraw. Nie bój się eksperymentować, bo jak widać uniwersalność tego włoskiego specjału nie zna granic.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest