Nasturcja i jej właściwości odżywcze, zastosowanie

Nasturcje to kwiaty, które ze względu na różne gatunki, mogą rosnąć od 30 centymetrów aż do 3 metrów, w formie płożącej lub pnącej. Rozkwitają od początku lata, w czerwcu, zakrywając tym samym balkony żółtym i pomarańczowym kolorem. Charakteryzuje się pięknymi, okrągłymi liśćmi. Oprócz walorów estetycznych ma również właściwości odżywcze, które stosowane są nie tylko w kuchni, ale i w leczeniu wielu chorób.

Nasturcja jadalna i pnąca czy posiada wartości odżywcze?

Nasturcja jadalna posiada przede wszystkim właściwości lecznicze oraz antyseptyczne. Jest naturalnym antybiotykiem. Jej działanie szczególnie można zauważyć podczas chorób dróg moczowych, a także w walce z chorobami dróg oddechowych, takich jak zapalenie oskrzeli lub gardła.

Dodatkowo nasturcja jest bardzo dobrym lekiem w schorzeniach skóry. Działa grzybobójczo, a nawet eliminuje dokuczliwy łupież. Osobom w wieku młodzieńczym poleca się używanie rośliny w walce z uciążliwym trądzikiem i wypryskami. Liście nasturcji radzą sobie również z ranami i skaleczeniami. Nasturcja jest także wykorzystywana jako środek przeczyszczający. Jej działanie jest skuteczniejsze niż inne lekarstwa, ponieważ w przeciwieństwie do nich, roślina nie szkodzi naszej florze bakteryjnej. Roślina posiada bardzo dużą ilość witaminy C, która ma ogromny wpływ na naszą odporność.

Nasturcja pnąca, nazywana również większą, tak jak i jadalna, jest wykorzystywana w lecznictwie. Robi się z niej ekstrakty oraz syropy, które poprawiają nasze trawienie, a także działają moczopędnie. Herbata z nasturcji rozgrzewa podczas przeziębień, zwalczając wówczas gorączkę u chorego.

Zarówno nasturcja niska, jak i pnąca, mogą być wykorzystywane w kuchni pod postacią przypraw. Są bardzo dobrym uzupełnieniem sałatek, a także dań mięsnych.

Nasturcja i jej zastosowanie

Liście nasturcji pomagają zwalczyć infekcje dróg moczowych. Dodaje się do nich wtedy kilka kropel soku z cytryny oraz oliwę. Liście w sałatce, w której znajdziemy również chrzan i zsiadłe mleko, pomoże w walce z niedokwaśnością żołądka.

Nasturcje wykorzystuje się w przygotowywaniu leczniczego naparu i nalewki. Do wykonania naparu potrzebujemy suszoną roślinę lub jej świeże liście, które zalewamy gorącą wodą. Napar używany jest przede wszystkim w chorobach gardła.

Nalewkę natomiast przygotowuje się z łodyg, liści i kwiatów nasturcji. Powinny być mocno przez nas posiekane, a zaraz potem zalane spirytusem. Wytworzony produkt najlepiej działa na skórę trądzikową, a także skórę głowy, na której widoczny jest łupież. Pomaga również walczyć z dolegliwościami jakie kobiety odczuwają podczas menstruacji.

Same liście rośliny mogą być wykorzystywane do leczenia ran i skaleczeń, poprzez zgniecenie ich i nałożenie mokrych od soku na skórę. Tym samym chronimy zranienie przed zakażeniem.

Nasturcja jadalna jest stosowana również w gastronomii. Oprócz wcześniej wspomnianej witaminy C, roślina ta pełna jest ważnego błonnika. Dodaje potrawom smaku i wyglądu. Charakteryzuje się ostrym aromatem, dlatego wykorzystywana jest jako zamiennik chrzanu, a także i kaparów. Przyprawa wyrobiona z nasturcji ma pieprzny posmak i doskonale nadaje się do marynat mięsnych.

Nasturcja to jedna z najpopularniejszych roślin ozdobnych, jakie wykorzystuje się w Polsce. Oprócz przepięknego wyglądu ma bardzo dużo właściwości odżywczych, które mają doskonały wpływ na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie. Nasturcja może być świetnym zamiennikiem leków aptecznych, nierzadko źle działających na naszą florę bakteryjną. Warto swoją codzienną kuchnię zaopatrzyć w zioła i rośliny, które od wieków polskie matki wykorzystywały, by chronić odporność swoich domowników.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *