Morwa biała- właściwości i przeciwwskazania

Roślina, która obecnie wiedzie prym wśród naukowców. Zarówno ona, jak i jej siostra bliźniaczka, morwa czarna, pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Jej owoce są jadalne i były chętnie wykorzystywane w Afganistanie, np. na zbicie wysokiej gorączki. To dzięki niej, larwy jedwabników, są w stanie wyprodukować drogocenny jedwab. Wysokie, 15 metrowe drzewa, pełne owoców przypominających jeżyny, to prawdziwa bomba witamin i wspomagaczy dla diabetyków. Mimo słodkiego smaku i cukrów prostych w składzie, pozwala obniżać poziom glikemii we krwi.

Morwa biała właściwości

Morwa uważana jest za cudowny, naturalny wspomagacz leczenia cukrzycy, insulinooporności czy hiperinsulinemii. Można więc stwierdzić iż jest to produkt obowiązkowy, dla każdego diabetyka. Wszystko to zasługa obecnych glikozydaz, które rozkładają cukry złożone do cukrów prostych. Taki zabieg powoduje iż węglowodany nie są w stanie się wchłonąć, a tym samym, dochodzi do redukcji tkanki tłuszczowej i utrzymania stałego poziomu cukru we krwi. Badania wykazały iż zawarte w liściach składniki mają działanie bliźniaczo podobne do tradycyjnych leków farmakologicznych. Co więcej, aktywne składniki morwy zmniejszają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a więc świetnie zapobiegają miażdżycy czy chorób na tle układu krążenia. Obecna kwercetyna osłania komórki przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Dodatkowo roślina wykazuje działanie przeciwzapalne, a także ochronne dla naszej wątroby. Wszystko to okraszone jest ogromną ilością witamin, takich jak np. B1, B2, PP oraz flawonoidów, które mają działanie antyoksydacyjne. Oznacza to iż morwa opóźnia procesy starzenia całego ciała.

Morwa biała, a działanie nowotworowe?

Ostatnie, najnowsze badania, wykazały iż ekstrakt wydobyty z liści rośliny wykazuje silne działanie antynowotworowe. Frakcje morwy są w stanie zahamować produkcję substancji takich jak tlenek azotu, który wymieniany jest jako winowajca mutacji komórek, a tym samym, nowotworów. Korzeń z morwy świetnie wspomaga chemioterapię podczas białaczki czy raka skóry. Badania i eksperymenty są w ciągłym stadium rozwoju.

Morwa biała – formy stosowania

Spożywanie morwy białej jest dowolne, bowiem producenci dodają ją często to swoich produktów. Znajdziemy ją w formie chipsów, a nawet słodyczy czy innych, zdrowych przekąsek.
Najbardziej popularne formy to:

  • morwa biała tabletki – najłatwiejsza forma dostarczania morwy do organizmu. Spożywa się maksymalnie 6 tabletek w ciągu doby, najczęściej przed posiłkiem. Średnia cena za słoiczek ok 200 tabletek zapłacimy powyżej 20zł.
  • morwa biała suszona – z której przyrządzamy napary, a także jemy jak przekąskę. Swoją formą przypomina jeżyny lub popcorn, więc świetnie nada się jako urozmaicenie codziennej diety, zwłaszcza gdy dopadnie nas głód. Za ok 100 gram, w sklepie internetowym, zapłacimy do 15zł.

Biała morwa a odchudzanie

Morwa to idealny, naturalny wspomagacz walki z nadmiernymi kilogramami. Naukowy, którzy próbowali wykazać korelację morwy ze spadkiem kilogramów, postanowili przetestować ją na zwierzętach. Podając ją myszom przez 32 dni wykazano iż spadek masy ciały był zauważalny i realnie powiązany z suplementacją. Z kolei we Włoszech, badania wykonane na ludziach, wykazały iż po 90 dniach, osoby jedzące morwę i będące na diecie schudły o 9kg więcej niż osoby bez suplementacji tej rośliny.
Podobne badania wykonane w Azji potwierdziły wyniki, popularyzując tym samym herbatę z morwą wśród np. Japończyków czy Chińczyków.

Przepis na herbatę z morwy

Bardzo popularny trunek, który wiedzie prym wśród Azjatek, znanych ze swojej urody i wiecznej młodości. Oczywiście herbatę możemy zrobić za pomocą gotowych torebek ekspresowych, dostępnych w niemal każdej aptece i sklepie zielarskim. Jeśli jednak zdecydujemy się przyrządzić ją własnoręczne niezbędne będą nam, suszone wcześniej, liście. 3 łyżeczki takiej rośliny zalewamy wrzątkiem i przykrywamy spodeczkiem, w celu pełnego zaparzenia. Po ok 10 minutach napar jest gotowy i możemy go pić nawet 3 razy dziennie.

Morwa biała przeciwwskazania

Naukowcy wielokrotnie badają morwę, próbując wydobyć z niej… wszystko to co najgorsze. Dzięki temu udaje im się wykryć skutki uboczne, a co za tym idzie, listę przeciwwskazań. Tak o to morwa biała nie jest wskazana dla kobiet w ciąży. Co prawda, nie wykazano jednoznacznych badań, które wykazały korelację morwy ze skutkami negatywnymi dla płodu. Nie mniej jednak brak 100% pewności o bezpieczeństwie, może sygnalizować niewielkie, możliwe ryzyko. Prawdopodobieństwo jest tym większe, im więcej schorzeń posiada przyszła matka (np. cukrzyca ciążowa czy alergia).

Morwa biała- właściwości i przeciwwskazania
3.7 (73.33%) 3 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *