Mleko owsiane – wartości odżywcze oraz kalorie

Do niedawna, jedynym rodzajem mleka, jakie można było wlać do porannej kawy, było mleko krowie. Obecnie mamy szeroki dostęp do różnych rodzajów mleka roślinnego – migdałowego, sojowego, kokosowego, ryżowego, a także owsianego. Mleko roślinne cieszy się ogromną popularnością, ponieważ coraz więcej konsumentów decyduje się na ograniczenie lub wyeliminowanie z diety produktów zwierzęcych.

Czym jest mleko owsiane?

Mleko owsiane wytwarza się z owsa, dzięki czemu jest ono wegańską alternatywą dla mleka krowiego. Stanowi idealne rozwiązanie dla osób z ograniczeniami żywieniowymi, ponieważ jest naturalnie pozbawione laktozy, soi, orzechów oraz glutenu. Dzięki jego rosnącej popularności, możemy nabyć je w wielu sklepach spożywczych oraz sklepach z żywnością ekologiczną.

Mleko owsiane – wartości odżywcze i kalorie

Mleko owsiane jest źródłem wielu witamin i minerałów, a także błonnika pokarmowego. Jedna szklanka (240 ml) tego napoju ma w przybliżeniu 120 kalorii i zawiera:

  • 3 g białka,
  • 5 g tłuszczu,
  • 16 g węglowodanów,
  • 2 g błonnika.

W porównaniu z innymi rodzajami mleka, mleko owsiane ma na ogół wyższą kaloryczność. Zawiera także więcej węglowodanów i błonnika niż mleko sojowe oraz więcej witamin z grupy B niż mleko migdałowe. Warto zaznaczyć, że ilość białka w porcji napoju to ok 3 g – czyli dużo mniej niż mleko sojowe, ale znacznie więcej niż migdałowe, kokosowe i ryżowe.

W związku z tym, że w mleku owsianym brakuje wielu składników odżywczych, które znajdują się w ziarnach owsa, wzbogaca się je witaminami: B12 (50% GDA), B2 (46% GDA), A (18% GDA*), D (18% GDA), a także minerałami – wapniem (22% GDA), potasem (6% GDA) i żelazem (2% GDA).

Właściwości mleka owsianego

Badania wykazują, że spożycie owsa oraz mleka owsianego niesie wiele korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu. Jakie właściwości ma mleko owsiane?

1. WZMACNIA KOŚCI

Mleko owsiane jest często wzbogacane zarówno wapniem, jak i witaminą D – dwoma ważnymi mikroelementami, które odgrywają kluczową rolę w zdrowiu kości. Wzbogacanie diety o te składniki odżywcze jest zalecane w leczeniu osteoporozy, a ich zbyt niski poziom może prowadzić do osłabienia i złamań kości.

2. OBNIŻA CHOLESTEROL

Owies jest dobrze znany ze swoich korzystnych dla serca właściwości oraz zdolności do kontrolowania poziomu cholesterolu. A to dzięki zawartości rozpuszczalnego błonnika, zwanego beta-glukanem, który ma silne właściwości obniżające poziom cholesterolu.

3. POMAGA ZAPOBIEC ANEMII

Istnieje wiele stanów chorobowych, które mogą prowadzić do anemii, ale często jest ona spowodowana brakiem niezbędnych składników odżywczych – żelaza i witaminy B12 – potrzebnych do syntezy czerwonych krwinek. U osób, które stosują dietę wegetariańską lub wegańską występuje większe ryzyko niedokrwistości, ponieważ produkty roślinne charakteryzują się mniejszą zawartością żelaza i witaminy B12.

4. WZMACNIA ODPORNOŚĆ

Jeśli czujesz, że twoja odporność gwałtownie spada, powinieneś na stałe wprowadzić mleko owsiane do swojej diety. Dlaczego? Jest ono bardzo dobrym źródłem witamin: A i D, które wzmacniają nasz układ odpornościowy. Spadek odporności wiąże się z większym ryzykiem wystąpienia chorób autoimmunologicznych, takich jak cukrzyca typu 1, choroba Leśniowskiego-Crohna i stwardnienie rozsiane.

Mleko owsiane przepis

Przygotowanie domowego mleka owsianego jest naprawdę proste i znacznie tańsze niż kupno gotowego napoju. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mleko owsiane, koniecznie wypróbuj nasz przepis, który składa się z jedynie dwóch składników.

Potrzebujesz:

  • 1 szklanki płatków owsianych (100g),
  • 3-4 szklanki wody (750ml- 1l), w zależności od gęstości jaką chcemy uzyskać.

Wykonanie:

  1. Płatki owsiane wsyp do blendera i zalej wodą. Możesz dodać szczyptę soli,
  2. Mieszaj przez ok. 1 minutę do momentu, aż składniki połączą się ze sobą,
  3. Mieszaninę odcedź na dużej misce przykrytej gazą lub cienką ściereczką,
  4. Powstałe mleko przelej do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce do 7 dni.

* % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej na poziomie 2000 kcal na dobę.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest