Mleko kokosowe – jakie właściwości posiada?

Mleko kokosowe to nie tylko fantastyczny zamiennik mleka krowiego. Dzięki swojemu specyficznemu smakowi doskonale komponuje się z daniami zwłaszcza pochodzenia azjatyckiego. Ma również szereg cennych wartości odżywczych. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób po nie sięga!

Mleko kokosowe jest często mylone z wodą kokosową, która znajduje się w środku orzecha. Nie występuje naturalnie w przyrodzie, a otrzymuje się je poprzez połączenie miąższu dojrzałego kokosa z wodą. Ma gęstą kremową konsystencję i biały, nieprzejrzysty kolor. Po schłodzeniu zazwyczaj rozwarstwia się na stałą, tłustą część i wodę – to zupełnie normalne zjawisko; by przywrócić mu pierwotną konsystencję, wystarczy wymieszać obie warstwy.

Jego słodko-kokosowy smak doskonale komponuje się zwłaszcza z daniami kuchni azjatyckiej, choć szeroko wykorzystuje się je także na Karaibach i w Ameryce Południowej. Zyskuje także coraz większą popularność w Europie, gdzie stosowany jest między innymi jako zamiennik mleka krowiego.

Właściwości

Podobnie jak inne produkty uzyskiwane z tego orzecha, takie jak olej czy wiórki, mleko kokosowe słynie przede wszystkim z bycia źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych. W zależności od producenta, puszka mleka kokosowego może zawierać od 17 do 24% tłuszczu. Tłuszcze MCT zawarte w mleku kokosowym znacznie różnią się od tłuszczy nasyconych, które znaleźć możemy w smalcu, maśle czy oleju palmowym. Są łatwo spalane przez organizm człowieka i stanowią dla niego szybkie źródło energii. Spowalniają perystaltykę jelit, przez co składniki odżywcze są lepiej wchłaniane. Tłuszcze MCT są szczególnie polecane sportowcom.

Działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne
Mleko kokosowe ma udowodnione działanie wzmacniające odporność organizmu. Łagodzi przewlekłe stany zapalne oraz zmniejsza ryzyko infekcji. Polecany jest zatem osobom cierpiącym na reumatyzm czy inne choroby autoimmunologiczne

Odchudzanie
Co prawda mleko kokosowe, przez wysoką zawartość tłuszczu, jest bardzo kaloryczne – mimo to polecane jest dla osób chcących dbać o linię. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe wpływają korzystnie na metabolizm, a także obniżają apetyt, przez co spożywamy zdecydowanie mniej kalorii. Ponadto mleko kokosowe zapobiega powstawaniu problemów żołądkowych.

Leczenie wrzodów
Mleko kokosowe ma udowodnione działanie ochronne na błonę śluzową żołądka i dwunastnicy, przez co zapobiega owrzodzeniom, a ponadto zmniejsza ból.

Ujędrnianie skóry
Ochrona skóry przed wolnymi rodnikami, to podstawa przeciwzmarszczkowej walki. Dzięki pozytywnemu wpływowi na tkankę łączną, mleko kokosowe sprawia, że skóra jest bardziej elastyczna, sprężysta i jędrna.

Mleko kokosowe – cena
Najczęściej mleko kokosowe sprzedaje się w puszkach bądź kartonach. Cena waha się w zależności od producenta i jakości i wynosi od 6 do 13 złotych. Przy zakupie mleka kokosowego warto kierować się składem i najlepiej wybierać takie, gdzie nie ma żadnych dodatków oprócz kokosa i wody. Niektórzy producenci, by zachować na dłużej płynną konsystencję, dodają do mleka kokosowego emulgatory i stabilizatory. Pamiętajmy, że rozwarstwianie się na stałą, tłustą część i wodę jest naturalnym procesem – by przywrócić mleku kokosowemu płynność, wystarczy puszkę wstrząsnąć bądź wymieszać wszystko po otwarciu. Guma guar i guma ksantanowa to także zupełnie zbędne, choć często spotykane dodatki. Mleko kokosowe dostępne jest w większości sklepów, ale można także – w bardzo łatwy sposób – przygotować je samodzielnie w domu.

Jak zrobić mleko kokosowe?

Przepis na mleko kokosowe jest bardzo łatwy i szybki. Do jego przygotowania będziemy potrzebować wody oraz miąższu kokosowego lub wiórek kokosowych, a także blendera o dużej mocy. Proporcje można dowolnie modyfikować – im więcej kokosa dodamy, tym otrzymamy gęstsze i tłustsze mleko.

  • Szklankę miąższu lub wiórków kokosowych zalej dwoma szklankami wody i pozostaw na noc do namoczenia
  • Podgrzej namoczonego kokosa razem z wodą do 60°C
  • Dokładnie zblenduj
  • By uzyskać aksamitną konsystencję, przecedź mleko przez gazę i dokładnie wyciśnij wiórki. Możesz ponownie zalać je ciepłą wodą, zblendować i odcisnąć uzyskany płyn.
  • Domowe mleko kokosowe przechowuj w słoiku lub szklanej butelce przez 3 do 5 dni w lodówce.

Mleko kokosowe to doskonałe źródło zdrowych tłuszczów, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Polecane jest w szczególności sportowcom, ponieważ stanowi świetne źródło energii. Warto włączyć je do swojej diety nie tylko ze względu na cenne wartości odżywcze, ale także pyszny smak!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest