Miód wielokwiatowy – właściwości oraz cena

Romantycznie nazywany miodem tysiąca kwiatów miód wielokwiatowy jest jednym z najpopularniejszych miodów, jakie spożywamy. Co ciekawe poszczególne słoiczki tego słodkiego specyfiku mogą się od siebie różnić wyglądem, smakiem i właściwościami. Wszystko zależy, w jakich okolicach i z jakich kwiatów został stworzony.

Miód wielokwiatowy o różnych obliczach

Miód wielokwiatowy powstaje z nektaru wielu gatunków kwiatów rosnących zarówno na polach, jak na łąkach, czy w lasach. Z tego względu w zależności od obszaru, w jakim został zebrany, może się nieco różnić składem i właściwościami. To, co dodatkowo wpływa na wygląd i właściwości miodu tysiąca kwiatów to termin jego zbioru. Miód wielokwiatowy wiosenny charakteryzuje się zazwyczaj jaśniejszą barwą i delikatniejszym smakiem niż ten zbierany w lecie, który jest najczęściej ciemniejszy i bardziej intensywny.

Właściwości miodu wielokwiatowego

Jak już wspominaliśmy miody wielokwiatowe będą się od siebie różnić w zależności od roślin, jakie są dostępne w okolicach zbiorów. Jednak można przyjąć, że miody wiosenne mają dużą zawartość cukrów prostych, a miody letnie zawierają większą ilość enzymów i substancji o działaniu przeciwbakteryjnym. Miody wiosenne idealnie nadają się zatem jako źródło energii, zwłaszcza w stanach przemęczenia lub zwiększonego wysiłku fizycznego. Miód letni natomiast pomoże nam w zmaganiu się z przeziębieniami czy infekcją dróg oddechowych. Ponadto miody wielokwiatowe:

  • pomagają przeciwdziałać chorobom serca
  • obniżają ciśnienie
  • wspomagają pracę układu pokarmowego
  • łagodzą objawy kataru siennego i alergiczną postać astmy
  • są źródłem wielu witamin i składników mineralnych

W kosmetyce stosuje się je jako składnik kremów, peelingów czy maseczek. Dzięki swoim właściwością doskonale odżywią naszą skórę. Bywają też używane do masaży wraz z olejkami eterycznymi. Natomiast dodatek miodu w szamponie sprawi, że nasze włosy będą odżywione a końcówki włosów wzmocnione.

Ile kalorii ma miód?

Przyjmuje się, że łyżeczka miodu zawiera około 40kcal, czyli 100 gram to około 324 kcal. Nie jest to najlepsza wiadomość dla osób dbających o wagę. Miód ma również wysoki indeks glikemiczny co znowu nie jest dobrą wiadomością dla cukrzyków. Do spożywania miodu należy zatem podchodzić z umieram. Jednak nadal miód może być zdrowym zastępcą cukru. Możemy nim słodzić herbatę, kawę czy mleko. Natomiast nalewka miodowa doskonale rozgrzeje nas w długie, jesienne wieczory. Co ważne miód traci swoje zdrowotne właściwości w wysokiej temperaturze dlatego, zanim dodamy go do herbaty czy kawy, należy odczekać aż przestygnie.

Prawdziwy czy fałszywy?

Jak wiele produktów na rynku także i miód pada nieraz ofiarą nieuczciwości producentów. Na rynku możemy znaleźć np. miody zmieszane z syropem glukozo-fruktozowym, które nie są pełnowartościowym produktem a do tego syrop glukozo-fruktozowy może powodować cukrzycę, nadciśnienie tętnicze czy choroby serca. Jak możemy poznać czy miód jest dobrej jakości? Na pewno złym znakiem jest, kiedy w zakupionym miodzie po czasie nie zachodzi proces krystalizacji. Krystalizacja jest naturalną konsekwencją właściwości chemicznych miodu. Najszybciej zachodzi w miodach gęstych i najbardziej dojrzałych. Proces krystalizacji zaobserwujemy też szybciej w miodach kwiatowych niż w miodach spadziowych. Kiedy miód pozostaje cały czas w takiej samej, płynnej formie możemy mieć pewność, że na pewno został on sztucznie zmodyfikowany.

Ile kosztuje miód?

Koszt słoiczka miodu wielokwiatowego to zazwyczaj około 20-30 złotych za kilogram. Warto kupować go w sprawdzonych pasiekach, aby mieć pewność, że kupimy produkt najlepszej jakości.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *