Miód manuka – sprawdzamy właściwości, cenę i opinię

Jest najzdrowszym i najdroższym miodem na ziemi. Zbiera się go tylko raz w roku, przez co uzyskanie nawet niewielkiej ilości jest sporym wyzwaniem. Co więcej, wytwarzające go pszczoły żyją niezwykle krótko, a w ciągu swojego niedługiego życia, jedna pszczoła produkuje tylko jedną łyżeczkę miodu. Dodatkowo, ma on właściwości lecznicze, pomimo, że sam w sobie nie jest lekiem. Miód manuka to bardzo wyjątkowy i cenny miód. Wartości odżywcze, które zawiera, swoim działaniem znacząco wspomagają i poprawiają działanie ludzkiego organizmu. Czy miód manuka naprawdę jest taki dobry?

Właściwości miodu manuka

Panuje powszechna opinia, że miód manuka jest dobry na każdą dolegliwość. Prawdą jest, że ma bardzo dużo dobrych właściwości, a przy regularnym stosowaniu miodu właściwości też się zmienią. Miód zacznie działać bowiem jak precyzyjnie dobrany lek, a nawet jak antybiotyk. Właściwości miodu manuka to:

  • niezwykle silne działanie przeciwbakteryjne
  • zapobieganie i likwidowanie stanów zapalnych
  • podnoszenie odporności organizmu
  • łagodzenie bólu gardła i kataru
  • łagodzenie problemów z jelitami i trzewiami
  • poprawianie jakości i wyglądu cery i skóry
  • eliminuje problemy skórne
  • wspomaga gojenie trudno gojących się ran

Oczywiście to tylko niewielka część wielu właściwości miodu manuka. Z łatwością można znaleźć inne, równie wyjątkowe właściwości. Jak dobrze widać, są one bardzo wszechstronne i uniwersalne, co czyni miód manuka wyjątkowym produktem.

Cena za miód manuka

Ceny miodu manuka, niestety, są bardzo wysokie w porównaniu ze zwykłym miodem. Jest to spowodowane wieloma czynnikami. W pierwszej kolejności wpływa na to bardzo mała produkcja tego wyjątkowego miodu. W ciągu roku pszczoły są w stanie wyprodukować tylko niewielką ilość miodu, a jak już wiadomo, jest on bardzo poszukiwanym towarem w wielu dziedzinach. Co więcej, krzew, z którego pobiera się miód, występuje tylko w jednym miejscu na świecie (Nowa Zelandia), a przez utworzoną oficjalną grupę do sprawdzania i kontrolowania produkcji miodu manuka, certyfikat może być wydany tylko dla miodu, który został wyprodukowany właśnie w Nowej Zelandii. Ostatnią rzeczą mającą znaczący wpływ na cenę są ule. Ich specjalistyczna budowa powoduje bardzo wysokie koszta, przez co ule są bardzo drogie.

W sklepach różnicę odczujemy głównie przez wielkość słoiczka i zawartość methyloglyoxalu. Im wyższe stężenie tej substancji, tym wyższe i lepsze miód ma właściwości. Przykładowe ceny dla słoiczka o wadze 250g:

  • stężenie 30+ – 50zł
  • stężenie 100+, do 250+ – 100zł-150zł
  • stężenie 400+, do 550+ – 170zł-220zł

Jako wyznacznik jakości miodu powinniśmy traktować stężenie MGO (methyloglyoxalu). To on wpływa na właściwości i skład miodu. Warto zapłacić troszkę więcej, żeby miód był zdrowszy i lepiej nam pomógł.

Miód manuka – opinie

W przypadku opinii na temat miodu manuka sprzeczne głosy są tylko i wyłącznie na temat jego smaku, ponieważ miód ten nie smakuje jak typowy, dobrze wszystkim znany miód. Jest on przede wszystkim gorzki, a smak dodatkowo może być delikatnie ziemisty. Co ciekawe, fakt ten powodował, że nawet rodowici mieszkańcy nie mieli chęci, ani ochoty, by jeść miód manuka!

W przypadku właściwości miodu manuka opinie są jednoznaczne – jest on bardzo zdrowy. Duża zawartość MGO ma bardzo dobry wpływ na ludzki organizm. Warto wiedzieć, że już słoiczek z najmniejszym stężeniem MGO ma dużo więcej właściwości leczniczych, niż zwykły miód, np.: lipowy.

Czynnikiem, który może działać na niekorzyść miodu jest jego cena. W przypadku zwykłego, „tradycyjnego” miodu cena jest kilkukrotnie niższa. Jednak patrząc na proces produkcji i wymagania dotyczące miodu bardzo łatwo znaleźć uzasadnienie.

Miód manuka to bardzo zdrowy i jednocześnie unikalny, jedyny w swoim rodzaju miód. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom jest bardzo pożądany na całym świecie i to nie tylko przy leczeniu – w kosmetologii również jest on używany. Warto pamiętać, że miód manuka jest dobry praktycznie na wszystko. W przypadku kiedy miód manuka jemy regularnie i systematycznie możemy spodziewać się zwiększonej odporności organizmu, poprawy pracy jelit oraz ulgi przy chorobach jamy brzusznej, lepszej i bardziej gładkiej skóry oraz działania przeciwbakteryjnego. Jak zatem widać, miód manuka to bardzo pomocny miód. Warto o nim pamiętać.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *