Melisa – właściwości zdrowotne, działanie i zastosowanie

Melisa to znane i uprawiane na całym świecie zioło, które znajduje wiele zastosowań w różnych dziedzinach. Melisa lekarska wykazuje właściwości lecznicze, z tego względu, że jest bogata w takie związki jak terpeny, garbniki, flawonoidy, sole mineralne, kwasy fenolowe oraz olejki eteryczne. Ze względu na bogactwo składników, stosowanie melisy może przynieść wiele pozytywnych korzyści.

Właściwości zdrowotne melisy

Melisa wykazuje właściwości uspokajające, a więc znajduje zastosowanie przy wspomaganiu leczenia depresji, nerwicy czy stanów lękowych. Idealnie sprawdza się w stanach zmęczenia, gdyż działa relaksująco i rozluźniająco oraz wspomaga zasypianie, więc z powodzeniem można ją stosować przy problemach z bezsennością.

Kolejną cenną właściwością melisy jest to, że wspomaga trawienie. Zmniejsza dokuczliwe wzdęcia i gazy, a także pomaga w zaburzeniach pracy żołądka oraz przewodu pokarmowego, więc stanowi doskonały środek na niestrawność. Melisa wykazuje właściwości rozkurczające mięśnie jelita grubego oraz cienkiego, zmniejszając ich napięcie, a dodatkowo sprawdza się przy bolesnych miesiączkach, łagodząc uporczywy ból podbrzusza. Jej stosowanie zaleca się także przy bólach głowy, gdyż wpływa na jego eliminację.

Melisa wykazuje również działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, więc sprawdza się przy leczeniu na przykład opryszczki wirusowej lub zapalenia dziąseł. Warto ją stosować przy alergiach, kaszlu i atakach astmy, wykonując inhalacje z użyciem tego zioła. Do innych właściwości leczniczych melisy można zaliczyć jej korzystne działanie na stłuczenia, ukąszenia owadów, ciężko gojące się rany oraz stany zapalne skóry. W tego typu dolegliwościach należy wykonywać kompresy z melisy.

Ze względu na zawartość w melisie kwasów fenolowych i flawonoidów, wykazuje ona działanie antyoksydacyjne, a więc przeciwnowotworowe oraz może być wykorzystywana w prewencji niektórych chorób neurologicznych wywołanych stresem oksydacyjnym. Co ciekawe, olejek z melisy posiada również właściwości hipoglikemiczne, a więc obniżające poziom glukozy we krwi.

Zastosowanie melisy

Zastosowań melisy jest wiele, a do najpopularniejszych należy wytwarzana z jej liści herbata. Z melisy wyrabia się także wszelkiego rodzaju kosmetyki, jak na przykład kremy, maści, balsamy oraz szampony, ponieważ roślina ta wykazuje działanie przeciwłupieżowe i zapobiegające wypadaniu włosów. Znajduje także swoje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym, na przykład w produkcji olejku z melisy lub maści na opryszczkę. Co ciekawe, melisa może być również stosowana w kuchni, do sałatek, czy w formie przyprawy lub dekoracji dań. Cechuje się lekko cytrynowym smakiem, który jest jednak bardzo ulotny, więc warto dodawać ją na sam koniec przygotowywania potraw.

Nie ma wątpliwości, że melisa jest bardzo zdrowa, co potwierdzają jej właściwości oraz szerokie spektrum zastosowań. Nie powinny jej jednak stosować osoby cierpiące na wrzody żołądka i marskość wątroby oraz należy zachować szczególną ostrożność w jej stosowaniu w przypadku prowadzenia pojazdów i wykonywaniu prac na wysokości.

Melisa – właściwości zdrowotne, działanie i zastosowanie
Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *