Mąka gryczana – zastosowanie i właściwości

W dzisiejszym świecie panuje moda na zdrowe, świadome odżywanie, kupowanie i przyrządzanie
potraw z produktów zdrowych i jak najmniej przetworzonych. W ten trend z pewnością wpisuje się zastąpienie tradycyjnej mąki mąką gryczaną. Jakie są jej jednak jej właściwości i jak możemy wykorzystać ją w codziennym gotowaniu?

Mąka gryczana jest otrzymywana ze zmielonych ziaren gryki. Możemy ją kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie w domu – wystarczy w tym celu zblendować nieprażoną kaszę gryczaną. Mąka ta ma, oprócz wzbogacania smaku potraw, wiele dobroczynnych właściwości.

Właściwości mąki gryczanej

Mąka gryczana jest niezwykle bogata w składniki odżywcze – zawiera bardzo dużo białka roślinnego oraz aminokwasów, które w znacznym stopniu przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Co więcej, ziarna gryki, z których produkowany jest ten rodzaj mąki nie zawierają glutenu – jest więc bezpieczny dla osób przestrzegających restrykcyjnej diety. Oprócz tego mąka gryczana jest bogatym źródłem błonnika (100 gram mąki gryczanej stanowi aż 26 proceny dziennego zapotrzebowania organizmu na błonnik).

Jak wprowadzić mąkę gryczaną do naszej kuchni?

Mąki gryczanej możemy użyć właściwie wszędzie tam, gdzie na co dzień używamy mąki pszennej, czyli do pieczenia ciast, naleśników i makaronów. Jej dodatek przyczynia się do wzmocnienia smaku tych dań oraz do zwiększenia ich wartości odżywczych.

Przepis na danie z mąką gryczaną!

Oto prosty przepis na naleśniki z dodatkiem mąki gryczanej. Potrzebujemy półtorej szklanki mąki gryczanej, trzy łyżki oliwy z oliwek, pół szklanki proszku do pieczenia, szklankę wody, półtorej szklanki mleka i jedno jajko. Dalsze przygotowanie naleśników nie różni się od tradycyjnego sposobu – mieszamy składniki, wylewamy masę na patelnię i smażymy, ciesząc się nowym, intensywniejszym smakiem naleśników i innych potraw.

Mąka gryczana – zastosowanie i właściwości
Ocen ten wpis