Mąka amaratusowa w kuchni – wykorzystanie, walory odżywcze

Jest to produkt, który nie jest zbyt popularny na rynku. Mąka amaratusowa, jest wyrabiania z nasion szkarłatu. Ten produkt pojawił się dość dawno, pod względem składników odżywczych jest bardzo pozytywny. Taka mąka, nie zawiera glutenu i dlatego jest bardzo polecana szczególnie dla osób z nietolerancja glutenu. Ma również skwalen, który opóźnia procesy związane z niszczeniem komórek. Poza tym ważny jest tutaj również błonnik, oraz różnego rodzaju witaminy.

Oprócz tego nienasycone kwasy tłuszczowe, które dobrze działają na cały organizm. Można dodać ją również do ciasta oraz różnych innych rzeczy. Ciekawym pomysłem jest przyrządzenie sosu. Należy kupić masło, cebulę, mąkę amaratusową, curry, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Cebulę należy posiekać , i razem z masłem smażyć na patelni. Mąkę należy wymieszać z mlekiem, dodać przyprawy. Będzie bardzo dobrym połączeniem razem z mięsem.

Ciekawe wykorzystywanie

Amarantus jest również źródłem przyswajalnego żelaza, wapnia oraz magnezu. Również można z niej przygotować wspaniałe , bezglutenowe jedzenie. Jest bardzo dobrym związaniem dla osób, które unikają glutenu. Posiada również białko. Zboże to obejmuje wiele cennych składników mineralnych. Do głównych należy zaliczyć przede wszystkim magnez, wapń i żelazo. W stu gramach amarantusa można znaleźć dwieście pięćdziesiąt miligramów magnezu, sto pięćdziesiąt wapnia i siedem żelaza. Jest również doskonałym źródłem manganu i selenu w diecie. Ilości tych wszystkich minerałów są znacznie wyższe niż w tradycyjnej mące.

Gdzie znajdziemy mąkę amaratusową?

Produkt ten znajdziemy przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością. Można również zrobić zakupy przez sklep internetowy. Mąka amaratusowa, nie jest tania, ale ze względu na jej zalety zakup będzie dobrą opcją. Jest również kilka innych opcji, która pochodzi z aramantusa. Aramantusowe płatki na mleku z bananem , to bardzo ciekawy i dobry przepis dla osób, które chcą zjeść coś lekkiego. Należy tylko ugotować mleko, dodać do niego płatki i pokrojonego banana. Można je również wykorzystać go pieczenia. Kotlety z indyka z aramantusem, łatwo zrobić. Wystarczy do mielonego mięsa dodać jedno jajko, osiem łyżek amarantusa, płatki owsiane i przyprawy, takie które lubimy. Należy wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Piec, w temperaturze dwustu stopni. Są dobrą propozycją dla osób, którym znudziły się tradycyjnie przygotowywane kotlety. Do wad, należy jedynie dość wysoka cena produktu, jednak mimo wszystko warto skorzystać i przekonać się o jego pozytywnych stronach.

Mąka amaratusowa w kuchni – wykorzystanie, walory odżywcze
5 (100%) 1 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *