Majonez – wszystko na jego temat! Czy jest zdrowy?

Majonez – znany dodatek do potraw, jest jednym z najbardziej kalorycznych sosów. Dietetycy dyskutują, czy jest zdrowy i radzą by ograniczać jego spożycie. Jaka jest różnica pomiędzy majonezem kupionym w sklepie a robionym przez nas samych? Czy może to wpływać na nasze zdrowie? Sprawdźcie sami!

Co powinniśmy wiedzieć o majonezie?

Zależnie od składu majonezu, 100 g tego sosu dostarcza ok. 680 kcal, z czego białko to 1 gram i 70 g tłuszczu. Majonez składa się głównie z jajek które zawierają witaminę A, D, E oraz składniki mineralne (cynk, siarka, fosfor, wapń, żelazo, potas. Dostarczają organizmowi aminokwasów oraz cholesterolu. Kolejnym składnikiem są oleje roślinne które jeśli są z dobrej jakości oleju, mogą pozytywnie wpływać na nasz organizm poprzez nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witamin A, E, K. Które wspomagają układ krwionośny, regulują ciśnienie, temperaturę ciała oraz pomagają nam dbać o skórę. Olej jest również przyczyną tak wielu kalorii w majonezie. Dodawany jest również ocet lub sok z cytryny oraz musztarda.

Co jest w majonezie sklepowym?

Producenci próbując zaoszczędzić na produkcji, dodając do sosów konserwanty, substancje zagęszczające, gumę ksantową, gumę guar, jajka w proszku, barwniki. Substancje te mogą występować zarówno w majonezach tradycyjnych, jak i tych określanych jako „light”. Kupując majonez powinniśmy sprawdzać jego zawartość na etykiecie. Niektóre składniki mogą prowadzić do różnych problemów gastrycznych, jak i alergii. Dietetycy doradzają, by ograniczyć się do jednej łyżeczki sosu dziennie. Sugerują, że często możemy go zastąpić różnymi dipami, które mają mniejszą zawartość cholesterolu oraz dostarczają nam mniejszą ilość kalorii.

Majonez – przepis

Jak zrobić majonez? Odpowiedź na to pytanie jest prosta – szybko i łatwo! Majonez domowy jest świetnym sposobem na uniknięcie konserwantów i szeregu substancji ulepszających. Jego składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowanie takiego majonezu powinno nam zająć około 10 minut.

Do jego wykonania będziemy potrzebować:

  • 200 ml oleju (lub oliwy z oliwek)
  • 1 żółtko jaja
  • szczypta soli, szczypta pieprzu
  • łyżeczka octu (najlepiej jabłkowego który pomaga przy spalaniu tkanki tłuszczowej) lub soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy

Przygotowanie:

Mieszamy żółtko z octem, solą i pieprzem. Nie przestając mieszać, powoli, cienką strużką dolewamy olej. Sos, w miarę mieszania powinien gęstnieć i chłonąć cały olej aż o uzyskania kremowej konsystencji majonezu. Na koniec dodajemy musztardę która nadaje całości smaku.

Do mieszania możemy użyć również blendera. Należy wtedy pilnować konsystencji, by nie zgęstniał zbyt bardzo. Gotowy majonez należy umieścić w lodówce i zjeść go szybko, brak konserwantów sprawia że nasz majonez zepsuje się szybciej niż ten ze sklepu, dlatego warto robić go mniej a częściej. W lodówce należy go przechowywać do około 4 dni.

Jeśli chcemy majonez niskokaloryczny wystarczy zamienić 200 ml oleju na opakowanie serka wiejskiego (ok.250 g). W przepisie zmienia się jeszcze to, że jajko gotujemy na twardo. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, aksamitnej masy. Taki majonez dostarcza nam dużo mniej kalorii niż tradycyjny (około 100 – 120 kcal mniej na jednej łyżeczce).

Majonez – wszystko na jego temat! Czy jest zdrowy?
4.5 (90%) 4 głosów

Related Posts

  1. Najważniejszą zasadą jest TEMPERATURA produktów, która musi być co najmniej pokojowa. Ja wybijam żółtko na miskę, dodaję musztardę, sól i pieprz (używam białego) i tę miskę wkładam na garnek wypełniony bardzo ciepłą wodą.Do drugiego garnka z bardzo ciepłą wodą wkładam butelkę z olejem – używam słonecznikowego. Wystarczy 15-20 minut grzania i można zacząć robić majonez. Robię to zwykłą łyżką do zupy, mieszam żółtko z musztardą i dolewam partiami olej, nie ważne czy powoli się miesza czy szybko, nie ważne w którą stronę. Na 1 żółtko i 1-2 łyżki musztardy wychodzi około 250-300 ml oleju. Na koniec dodaję 1-2 łyżki soku z cytryny , mieszając aż kolor zrobi się jaśniejszy. Jeśli majonez wyszedł za bardzo gęsty dodaję trochę jogurtu ogrzanego w taki sposób jak reszta produktów.NAJWAŻNIEJSZA jest temperatura, zawsze się majonez uda.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *