Liofilizowane owoce – czym są i co warto o nich wiedzieć?

Żywność liofilizowana – nazwę ma trudną i ciężką w wymowie, co wzbudza w nas niepokój. Jednak jest ona coraz bardziej popularna wśród osób dbających o zdrowy tryb życia. Czym tak naprawdę jest i w jaki sposób powstaje?

Czym jest liofilizacja?

Liofilizacja to proces technologiczny w trakcie, którego z zamrożonego produktu usuwana jest woda, z pominięciem etapu skraplania. Liofilizacja, mimo iż wydaje się być świeżym pojęciem, istnieje już od lat 50. XX wieku. Wówczas to amerykański rząd zlecił użycie takiej metody konserwacji żywności, która polegałaby na zmniejszeniu objętości produktów wraz z ich wagą przy maksymalnym zachowaniu ich wartości odżywczych. Początkowo tak przygotowaną żywność spożywali wojskowi i astronauci NASA. Pierwszym produktem, który został poddany procesowi liofilizacji była kawa.

Jakie produkty można poddać liofilizacji?

W gruncie rzeczy liofilizować możemy wszystkie produkty żywnościowe, które w swoim składzie zawierają wodę i składniki zaliczane do tzw. Suchej substancji, czyli białka, węglowodany i tłuszcz. Najczęściej spotykamy się z liofilizowanymi owocami, warzywami czy grzybami. W farmacji liofilizuje się też szczepionki, leki, a także probiotyki. Liofilizaty utrzymują około 6-10% swojej pierwotnej masy, dlatego też są wygodne w transporcie. Żywność taka, nie tylko owoce, należy do kategorii droższych produktów, ze względu na koszty produkcji.

Jakie zalety ma żywność liofilizowana?

Liofilizacja jest na chwilę obecną najlepszą metodą do utrwalania żywności. Nie tylko zabezpiecza produkty, przed zepsuciem, ale także zachowuje się ich wartość odżywczą. Liofilizowane owoce zachowują makroskładniki, a więc białko, tłuszcze, węglowodany i składniki mineralne. Odznaczają się one także niewielkim ubytkiem witamin w porównaniu do produktów konwencjonalnie mrożonych czy suszonych. Ponadto, dzięki zredukowaniu w produktach zawartości wody (wilgotność na poziomie 1-2%), zapobiega się rozwojowi niepożądanych drobnoustrojów. Dzięki temu owoce liofilizowane nie są narażone na rozwój bakterii czy grzybów. Jeśli produkty liofilizowane będę chronione przed wilgocią, możemy je magazynować aż 25 lat!

Proces liofilizacji wolny jest od stosowania konserwantów. Warto wspomnieć, że technologia ta pozwala na zachowanie w pełni smaku i aromatu produktów, natomiast kształt nawet w 90%. Tym sposobem nie tracą one walorów estetycznych, a jak wiemy, jemy również oczami.

Wady liofilizacji

Cały proces ma w gruncie rzeczy jedną wadę. Mimo, że technologia jest inspirowana naturą, stosowanie jej na skale przemysłową jest wyjątkowo energochłonne. Produkty zamrażane są pod ciśnieniem atmosferycznym w temperaturze do -40 stopni. Następnie przeprowadza się próżniową sublimację lodu i kolejno dosusza materiał. Wszystko to generuje wysokie zużycie energii.
Nowoczesna technologia naszych czasów

Warto jednak wiedzieć, że po taką żywność sięga się zazwyczaj w szczególnych sytuacjach bądź warunkach, a nie na co dzień. Na dzień dzisiejszy liofilizacja uznawana jest za jedną z najnowocześniejszych, ale i najdoskonalszych technologii konserwacji żywności.
Z żywności liofilizowanej korzysta obecnie wielu sportowców, a także osób prowadzących sportowy tryb życia. Produkty takie, nie obciążają bagażu i są wygodne w użyciu. Dostarczają wszelkich potrzebnych wartości odżywczych czy energii. Pomimo zmienionej formy produktu składniki te są doskonale przyswajane przez organizm i stanowią element dobrze zbilansowanej diety.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest