Lepiej nie obieraj ich ze skóry

Ziemniak

Przygotowując potrawy z ziemniaka obranego ze skórki, tracimy ponad 20% składników odżywczych. Większość witaminy B oraz pierwiastki śladowe zawarte są właśnie w skórce, w niej również znajduje się cały błonnik. Przygotowując potrawy z ziemniaków wystarczy że porządnie je umyjesz przed gotowaniem czy pieczeniem. Pamiętaj, że przekonanie o niekorzystnym wpływie ziemniaków na zdrowie i figurę to mit. Ziemniaki są niskokaloryczne i zawierają bardzo dużo składników odżywczych. 100 g gotowanego ziemniaka z solą to 90kcal. To dodatki w postaci sosów na śmietanie, polewane tłuszczykiem, czy przyrządzone puree z masłem i mlekiem czynią z nich kaloryczną potrawę.

Marchewka

Wszystkie antyoksydanty znajdują się bezpośrednio pod skórką. Wystarczy zafundować jej porządne szorowanie i zajadać się nią bez obaw.

Ogórek

Ciemnozielona skórka ogórka jest pełna antyoksydantów oraz błonnika, który wzmacnia układ pokarmowy i zapobiega zaparciom. Ogórek poza idealnym dodatkiem do surówek i kanapek jest doskonały również do koktajli

Bakłażan

W jego ciemnofioletowej skórce znajdują się fitoskładniki, które pomagają przeciwdziałać uszkodzeniom komórek w wyniku starzenia się i chorób.

Jabłko

Skórka jabłka jest bogata w kwercytynę, witaminę C. Niestety wielu ludzi obiera je ze skórki, która może być dla niektórych ciężkostrawna za sprawą dużej ilości błonnika. Błonnik sprawia że czujemy się najedzeni oraz wspomaga trawienie.

Następnym razem oszczędź sobie trochę czasu i dodaj to swoich posiłków więcej witamin.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest