Lawenda w kuchni – właściwości, przykładowe zastosowania

Lawenda to niezwykle efektownie wyglądająca roślina, którą zna każdy z nas. Można znaleźć ją w polskich ogrodach, kwiaciarniach, sklepach ogrodniczych, a nawet na parapetach okien w naszych domach. Jej drobne fioletowe, purpurowe lub niebieskawe kwiatki przyciągają wzrok. Jednak swoim atrakcyjnym wyglądem cieszy ona nie tylko nasze oczy. Spośród innych roślin wyróżnia ją również niesamowity, wonny zapach, którego nie można zapomnieć. Jej walory smakowe i zapachowe są jej najmocniejszą stroną. Jednak jakie inne właściwości posiada lawenda? Poznaj je oraz dowiedz się jakie są przykładowe zastosowania tej rośliny, z którymi na dobrą sprawę możesz spotkać się w codziennym życiu.

Jakie właściwości ma lawenda w ogrodzie i nie tylko?

Właściwości lawendy jest wiele, poznaj najważniejsze z nich:

  • jej piękny zapach ma działania odświeżające i uspokajające
  • zapach lawendy ma szczególne znaczenie dla osób cierpiących na bezsenność, ponieważ zdecydowanie poprawia jakość snu
  • ma właściwości odkażające
  • to jeden z najpopularniejszych środków w ziołolecznictwie
  • duże znaczenie odgrywa w aromaterapii
  • ma intensywny aromat, dzięki czemu może być używana w kuchni jako przyprawa
  • odgrywa dużą rolę w kosmetyce

Jakie znaczenie w kuchni ma lawenda?

Najczęściej gości ona w kuchniach: włoskiej, hiszpańskiej i francuskiej. Jednak również polscy kucharze i kucharki coraz częściej z niej korzystają. Lawenda w kuchni sprawdzi się jako przyprawa, która ubogaci smak mięsnych potraw i dać z grilla oraz interesujący element dekoracyjny do tradycyjnych dań. Jest również wiele innych potraw, które można zrobić z dodatkiem lawendy – przykładem są chociażby różnego rodzaju ciasteczka i babeczki. Samemu można również przyrządzić lawendową oliwę, wystarczy do butelki z tradycyjną oliwą dodać kilka gałązek tej rośliny. Jedno jest pewne – dodanie lawendy w trakcie gotowania daje murowany efekt, który zaskoczy wszystkich.

Poznaj inne przykładowe zastosowania lawendy

Istnieje kilkadziesiąt gatunków lawendy. Wszystkie mają one bardzo szerokie zastosowanie w wielu aspektach życia. Przede wszystkim znane jest wykorzystywanie lawendy w kosmetyce, szczególnie ze względu na jej niesamowity zapach i wytwarzane z niej pachnące olejki eteryczne. Bardzo relaksująca jest również kąpiel w wannie z wodą, do której dodane zostaną suszone kwiaty lawendy. Ponadto lawenda ma również zastosowanie w gospodarstwie domowym. Włożenie woreczka z lawendą do szafy skutecznie odstrasza mole odzieżowe. A przy okazji gwarantuje ona piękny i odświeżający zapach, który oczyści powietrze. Często jest też dobrym elementem wystroju – ciekawie komponuje się w bukietach w towarzystwie innych roślin. Natomiast lawenda w ogrodzie nie dość, że pięknie wygląda to jeszcze wzbudza zainteresowanie swoim zapachem. Jednak ma ona również działanie lecznicze, które cenione jest już od lat. Można przygotować z niej chociażby nalewki lub napary herbaciane, które działają uspokajająco. Sprawdza się ona również w przypadku leczenia różnego rodzaju schorzeń, na przykład takich jak: zaburzenia trawienne i miesiączkowania, bezsenność, wzdęcia, skurcze oraz bóle mięśniowe, neurologiczne i reumatyczne.

Wieloma swoimi zaletami, wyjątkowymi właściwościami i ciekawymi zastosowaniami zachwyca lawenda cena, której również jest bardzo zachęcająca. Pojedyncze sadzonki kosztują już dosłownie kilka złotych. A jeśli wsadzisz ją w ziemię lawenda w ogrodzie zagości na dłuższy czas. A swym zapachem będzie umilała Ci wypoczynek na świeżym powietrzu. Musisz mieć ją także Ty.

Lawenda w kuchni – właściwości, przykładowe zastosowania
5 (100%) 2 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *