Koperek jakie posiada właściwości? Zastosowanie w kuchni i nie tylko!

Ciężko pomylić jego charakterystyczny smak i zapach. Zwykle sypiemy nim hojnie ziemniaki, ale koperek jest wdzięcznym składnikiem sałatek, dodatkiem do zup czy sosów. Mało tego, bo ta niepozorna roślina ma niebywałe właściwości prozdrowotne, co sprawia, że stosuje się go z powodzeniem jako naturalne lekarstwo. Jest ponadto dostępny w każdym sklepie spożywczym i na każdym bazarku, ale również jego samodzielny wysiew nie sprawia większych problemów. Bo uprawa koperku z całą pewnością nie jest zarezerwowana dla doświadczonych ogrodników, dlatego z powodzeniem poradzi sobie z nią twój przydomowy ogródek.Ale jakie dokładnie właściwości posiada koperek i dlaczego warto go stosować?

Koperek – garść informacji

Koperek to w istocie młode pędy kopru ogrodowego (łac. Anethum graveolens), który jest rośliną należącą do rodziny selerowatych. Jego uprawa sięga czasów starożytnych, a pochodzi prawdopodobnie z Azji. Koper jest rośliną jednoroczną. Warunki jego uprawy nie należą do zbyt wymagających – potrzebuje jedynie nasłonecznionego miejsca i żyznej gleby. Pamiętaj jedynie, by ziemia nie była zbytnio wilgotno – koper nie lubi nadmiaru wody.

Koperek i jego właściwości

Niepozorny koperek jest niewątpliwie wspaniałym i aromatycznym zwieńczeniem przygotowanych dań. Ale zapewnia nie tylko doznania smakowe, bo stanowi przy tym prawdziwą kopalnię witamin i składników mineralnych. Pełnię korzyści uzyskasz, używając świeżego koperku, ale dość często stosuje się w kuchni również koper mrożony i suszony. Koperek to przede wszystkim skarbnica witamin z grupy B, ale hojnie dostarcza ci również witamin A i C. Ponadto otwiera przed tobą całą długą listę cennych składników mineralnych – jest bogaty w żelazo, fosfor, cynk, sód, wapń, mangan i miedź. Nie sposób przecenić również roli zawartych w nim olejków eterycznych.

Regularne spożywanie koperku wpływa przede wszystkim na proces trawienia, znacznie go usprawniając. Ma działanie rozkurczowe – jest więc skutecznym środkiem na kolki, wzdęcia i refluks. Zwalcza uciążliwe dolegliwości żołądkowe, rozluźniając mięśnie gładkie, co ma istotny wpływ na pracę jelit. Już nasze babcie używały tej cennej rośliny, a herbatka koperkowa od dawien dawna stanowi skuteczne remedium na kolki niemowlęce. Jest przy tym także jest środkiem pobudzającym laktację. Poza tym pomaga regulować poziom ciśnienia krwi (obniża jego poziom) i wzmocnić odporność organizmu. Trudno nie docenić również jego działania antybakteryjnego.

Koperek w kuchni

Koperek sprawdza się przede wszystkim jako świeża przyprawa do zup, warzyw i sałatek. Młode ziemniaki posypane koperkiem to przecież najlepszy przysmak w sezonie wiosenno-letnim. Ale może być również przyprawą, które zdecyduje o smaku całego dania, czego przykładem mogą być pulpety w sosie koperkowym. Taki sos przygotować możesz na bazie wywaru warzywnego lub mięsnego, który uszlachetnisz przez dodanie śmietanki, a zagęścisz mąką. Drobno pokrojony koperek dodajesz na końcu. W takim sosie wspaniale odnajdzie się również ryba czy gotowane warzywa.

Pędy kopru wraz z baldachami (kwiatostan) to powszechnie stosowany (i bardzo ważny!) składnik do kiszenia ogórków. Ale nadaje się również do innych, tych mniej znanych kiszonek, jak np. rzodkiewka, sałata, pomidory. Zwykle można go kupić w tzw. zestawach do kiszenia, w których skład wchodzi również chrzan, czosnek, liście wiśni lub porzeczki. Warto pamiętać, żeby koperek dodawać zawsze na samym końcu przygotowania potrawy, bo obróbka termiczna może powodować utratę jego smaku i dobroczynnych właściwości.

Koperek – inne zastosowanie

Cenne właściwości koperku sprawiają, że roślina ta znajduje swoje zastosowanie również w medycynie naturalnej. Jej dobroczynne działanie pozwala bowiem uporać się z wieloma uciążliwymi schorzeniami. Napary z kopru są skutecznym środkiem na dolegliwości układu pokarmowego, a wspomniana wyżej herbatka koperkowa to środek często stosowany jako remedium na niemowlęce kolki. Koperek ponadto wspomaga laktację i jest pomocny przy obniżeniu ciśnienia krwi. Jego antybakteryjne działanie sprawia z kolei, że można go stosować na stany zapalne skóry. Napój przygotowuje się z rozdrobnionych nasion kopru, który następnie zalewa się wrzątkiem. W każdej aptece i w sklepach zielarskich kupisz z kolei gotowe zioła do zaparzania. Dostępne są również suplementy diety w postaci sproszkowanej rośliny
i oleju z kopru ogrodowego.

Niebanalny i wyrazisty smak koperku z pewnością podkreśli i uszlachetni wiele twoich potraw. Jego zastosowanie w codziennej kuchni jest naprawdę bardzo szerokie, a przywołane wyżej pulpety w sosie koperkowym to tylko jedna z wielu propozycji. Poza tym to naturalne lekarstwo, które pomoże uporać się z wieloma przykrymi dolegliwościami.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *