Koper – właściwości, uprawa i zastosowanie w kuchni

Koper włoski znany również jako fenkuł włoski to roślina nietypowa dla naszego klimatu. Głównie kojarzona z krajami śródziemnomorskimi bylina coraz częściej pojawia się w naszej kuchni jak i w apteczce. Roślina ta była znana już w czasach starożytności, jednak to za sprawą benedyktynów, którzy w XVI wieku zajmowali się uprawą rośliny w przyklasztornych ogródkach zyskała na popularności.

Koper a jego uprawa

Główne miejsce bytowania rośliny to strefa śródziemnomorska, jednak w obecnych czasach koper włoski znajdziemy nie tylko w Europie czy USA, ale również w Australii, Azji a nawet Kanadzie. Jej uprawa w Polsce nie należy do najlżejszych ze względu na preferencje rośliny. Koper włoski lepiej czuje się miejscach ciepłych i pełnych słońca o podłożu z dużą zawartością próchnicy. Nie oznacza to, że uprawa tej rośliny w krajach zimniejszych nie jest możliwa – sezon na siewy zaczyna się już w kwietniu, a uzyskane plony wcale nie są gorsze od tych spotykanych w naturalnych warunkach.

Koper – właściwości odżywcze

Koper włoski to okazała roślina, jej wysokość może osiągnąć aż do 200 cm, a wszystkie jej części są jadalne – od korzenia po łodygi, liście a nawet najczęściej wykorzystywane w kuchni nasiona. Roślina ta to bogate źródło witamin z grupy B, witaminę C oraz minerałów takich jak magnez, mangan, wapń, fosfor czy żelazo, a zwierające koper włoski przepisy nie należą do skomplikowanych, a ilość kombinacji w jakich możemy połączyć fenkuł zachwyca – od pieczywa i sosów, aż po zupy, główne dania, a nawet kompoty. Fenkuł włoski ma spore zastosowanie w kuchni ze względu na swój aromat i smak, nie raz przypominający anyż. Nie jest to nic dziwnego, zwłaszcza że anyż jak i fenkuł bogate są w anetol. Warto wspomnie, że roślina ta używana jest również do wyrobu absyntu oraz jako afrodyzjak, który ma podnieść libido.

W kuchni koper włoski używany jest między innymi z powodu jego właściwości, mawia się, że roślina ta polepsza trawienie, pomaga na problemy żołądkowe, wspomaga serce i zapobiega stanom zapalnym. Również osoby na diecie nie powinny rezygnować z dań zawierających koper włoski, Zawierające koper włoski przepisy najczęściej inspirowane są kuchnią włoską oraz francuską. Jest to idealna dietetyczna przekąska, którą z łatwością przemycimy do jadłospisu – nie tylko jako przyprawa, ale również jako główny składnik zupy, pesto lub sałatek. Stworzymy z niego warzywny koktajl czy marynatę, pasuje do wielu dań i nadaje i im niepowtarzalnego smaku.

Koper i jego właściwości zdrowotne

Jednak fenkuł włoski spotkamy nie tylko w kuchni. Roślina od wieków używana jest w tradycyjnej medycynie różnych krajów np. Indii czy Iranu. Żucie kopru włoskiego ma pomagać na przeziębienie, ból brzucha i problemy żołądkowe. Herbatki stosowane są w celu złagodzenia problemów jelitowo-żołądkowych u dorosłych, w herbatkach dla dzieci koper ma za zadanie złagodzić kolki jednak obecnie przestrzega się przed stosowaniem herbatek bazujących na tym składniku ze względu na bezpieczeństwo – herbatki z koprem włoskim powinny być podawane za zgodą i pod nadzorem specjalisty. Również dla Pań, które przechodzą bolesne miesiączki roślina ta może wiązać się ze złagodzeniem problemów, fenkuł włoski używany jest rozkurczowo podczas menstruacji. Rośliny powszechnie używa się do wyrobu syropów i tabletek na kaszel.

Koper a kosmetyka

Również w kosmetyce od lat ceni się koper włoski. Ze względu na właściwości antybakteryjne składnik ten wykorzystywany jest w kosmetyce, zwłaszcza dla cery tłustej i trądzikowej fenkuł włoski może być wyjątkowo korzystny, również osoby w kwiecie wieku chcące zadbać o cerę i spowolnić procesy starzenia się skóry śmiało mogą sięgać po kremy z ekstraktem z kopru włoskiego. Olejek z kopru włoskiego można dodać do kąpieli lub użyć do masażu.

Koper – przeciwwskazania

Przeciwwskazaniem do stosowania czy spożywania może być uczulenie na anyż, seler, kminek, zawarty w koprze anetol czy inne rośliny z rodziny selerowatych jak i na sam koper włoski. Koper włoski nie jest również polecany dla kobiet w ciąży ze względu na zawartość estrogenów w koprze podawanie herbatek z koprem włoskim dla dzieci w celu złagodzenia kolki lub u kobiet karmiących piersią ze względu na możliwość przedostania się estrogenów z pokarmem matki powinno być konsultowane z lekarzem.

Fenkuł włoski to bardzo ciekawa roślina posiadająca wiele właściwości i zastosowań nie tylko w kuchni, warto zainteresować się tą rośliną zwłaszcza podczas diety lub problemów żołądkowych.

Koper – właściwości, uprawa i zastosowanie w kuchni
Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *