Komosa ryżowa – właściwości i pomysły na podanie

Komosa ryżowa, znana również pod nazwą “quinoa” zdobywa coraz to większą popularność, głównie przez swoje prozdrowotne właściwości. Jest to roślina nazywana ryżem peruwiańskim, ze względu na swój kształt i zastosowanie w jadłospisie. Mimo zawartości skrobi nie jest typowym zbożem. Ceniona była najpierw w Ameryce Południowej, gdzie nazywano ją “złotem Inków”, a teraz zdobywa popularność niemal na całym świecie. Alternatywa dla popularnej kaszy czy ryżu, dodająca nam witamin i minerałów.

Komosa ryżowa właściwości

Przede wszystkim quinoa to źródło pełnowartościowego białka, który z powodzeniem zastępuje produkty pochodzenia zwierzęcego. Oprócz tego, naładowana jest witaminami, minerałami i kwasami tłuszczowymi. Dodatkowo wykazuje działanie antygrzybiczne,przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Zaleca się ją spożywać zwłaszcza w okresie zimowym, gdzie ryzyko zachorowań gwałtownie wzrasta. Duża zawartość flawonoidów wykazuje właściwości antyoksydacyjne, co wyróżnia ją na tle innych zbóż. Ostatnie badania na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie, wykazały iż komosa wykazuje działanie przeciw nowotwotworowe. Jej częste i regularne spożywanie przyczynia się do zapobiegania mutacjom. Według eksperymentu, podawanie wyciągu z nasion szczurom, zatrzymywało rozrost raka prostaty. Dzięki wspomnianym już kwasom tłuszczowym, komosa zmniejsza ryzyko powstawania miażdżycy. Kwas oleinowy i linolowy przyczynia się do obniżenia cholesterolu we krwi i innych chorób układu krążenia. Dodatkowo świetnie sprawdzi się dla wszystkich osób na diecie. Około 100 gram produkty zawiera zaledwie 120kcal.


Co ważne, quinoa uważana jest za roślinę bezglutenową, a więc nadaje się dla osób cierpiących na chorobę trzewną. Nie mniej jednak, parę dodatkowych badań, sugeruje iż osoby na celiakię muszą bardzo ostrożnie podejść do jej spożywania. Naukowcy z Londynu wykazali iż osoby chore na celiakię nie powinny spożywać więcej niż 50g komosy dziennie. Produkt jest również bezpieczny i wskazany diabetykom, gdyż jej indeks glikemiczny nie przekracza wartości 35 (0,87g w 100g komosy to cukry proste).

Komosa ryżowa jak gotować?

Po pierwsze, komosę przed ugotowaniem należy dokładnie opłukać pod bieżącą, letnią wodą. Następnie, po dokładnym umyciu przyrządza się ją i gotuje jak tradycyjny biały ryż. Oznacza to iż w lekko osolonej wodzie gotujemy produkt bez dodatków, maksymalnie do 15 minut. Najwięcej uwagi należy przyłożyć do proporcji. Na 250g produktu suchego potrzebujemy około 500ml wody (czyli proporcja 2:1).

Komosa ryżowa przepisy

Komosę możemy jeść na wiele sposobów. Coraz częściej dodaje się ją do inspiracji i popularnych książek kucharskich, udowadniając tym samym jak niesamowite potrawy jesteśmy w stanie z nią wyczarować.
Oto 3 przykładowe dania, które zachęcamy wykonać w domu.

  • Gęsta zupa – do garnka z wodą wrzucamy ząbek czosnku, komosę i garść krewetek ( może być też kurczak lub indyk). Po chwili gotowania dodajemy ziemniaki lub bataty i gotujemy 30minut. Pod koniec dorzucamy bób,fasolkę szparagową lub czerwoną fasolę z puszki. Warto dodać również słodkiego groszku do smaku. Na sam koniec przyprawiamy do smaku solą,pieprzem, papryką chilli i gęstą śmietaną lub jogurtem.

  • Placek z komosą– Ugotowaną wcześniej komosę odcedzamy i mieszamy z kilkoma łyżkami mąki, roztrzepanym jajkiem,połową szklanki mleka (może być to mleko roślinne), odrobiną cukru, soli i pieprzu. Z gotowego ciasta formujemy placki i smażymy je na wolnym ogniu z oliwą z oliwek. Warto przed podaniem dodać na górę awokado, jajko sadzone lub domowy schab. Podawać można z sosami lub sałatkami.
  • Pulpeciki z komosy – gotujemy komosę dłużej niż tradycyjnie (ok 20minut), odcedzamy z wody. Mieszamy z usmażoną wcześniej cebulką, jajkiem, kolendrą i ulubionym startym serem ( może być tradycyjny ser żółty). Formujemy z masy kulki,obtaczamy w jajku i bułce tartej, jak tradycyjne kotlety mielone. Smażymy kotlety na patelni z każdej strony i podajemy z miską sałat lub surówką.

Komosa ryżowa cena

Cena komosy zależy od gramatury, firmy i miejsca w którym zdecydujemy się zrobić zakupy. W znanym, dużym supermarkecie, za komosę nieznanej firmy, przyjdzie nam zapłaci ok 6zł za 250g. W tym samym sklepie, za komosę z uprawy eko w gramaturze 250g możemy również zapłacić 18zł.

Komosa ryżowa gdzie kupić?

Zdecydowanie najtańszym wyborem będzie zakup komosy w sklepie internetowym, lub lokalnym sklepiku z eko żywnością. Jeśli jednak nie mamy nic przeciwko kilku dodatkowym groszom, komosa dostępna jest również w popularnych dyskontach, sklepikach osiedlowych i supermarketach.

Komosa ryżowa – właściwości i pomysły na podanie
5 (100%) 2 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *