Kiwano – właściwości oraz wykorzystanie

Kiwano inaczej ogórek afrykański lub rogaty tak naprawdę z dobrze nam znanym ogórkiem zielonym nie ma kompletnie nic wspólnego. To tropikalny owoc i prawdziwa bomba energetyczna. Co jeszcze kryje w sobie?

Gdzie znajduje zastosowanie?

Jego tajemniczy a zarazem egzotyczny wygląd budzi zainteresowanie. Owoc kiwano przywędrował do Europy stosunkowo niedawno, z Afryki. Jedni mówią, że przypomina im najeżonego kasztana, zaś inni porównują go do ogórka z kolcami. Owalne owoce kiwano są podłużne, wielkością zbliżone do jabłek i tak samo, jak one, zmieniają kolor skórki, gdy dojrzewają. Najpierw owoc kiwano jest zielony, a potem staje się pomarańczowy, z cętkami lub prążkami. Zewnętrzna część kiwano to skórka pokryta licznymi, tępo zakończonymi kolcami. Gdy staje się ona pomarańczowa, to znak, że kiwano nadaje się do zjedzenia (wcześniej jest niedojrzałe, więc smak nie będzie taki, jaki powinien być). Wewnątrz kiwano znajduje się zielono-żółty miąższ, w którym są nasiona. Nazwę swą zaś kiwano zawdzięcza słowom kiwi i banan, gdyż właśnie połączenie tych dwóch owoców jest podstawą jego smaku.

Owoc kiwano – właściwości

Kiwano to prawdziwa bomba witaminowa. W jego wnętrzu znajdziemy istotne dla naszego organizmu witaminy: A, B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9) i C oraz beta karoten. Ponadto ten afrykański ogórek jest znakomitym źródłem minerałów – cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, sodu, wapnia i żelaza. Ponadto zawiera niewielkie ilości białka, tłuszczów i węglowodanów, dlatego jego regularne spożywanie jest doskonałym sposobem m.in. na regulację gospodarki mineralnej organizmu.

Poza tym substancje, które posiada kiwano mają dobry wpływ na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, chronią go bowiem przed dodatkowo owoc ten ma duże ilości naturalnych antyoksydantów, które dobrze wpływają na układ immunologiczny i podkręcają odporność organizmu. Działa także moczopędnie, reguluje metabolizm i wykazuje lekkie działanie przeczyszczające, dzięki czemu usuwa szkodliwe toksyny z organizmu.

Kiwano dba o prawidłową pracę wątroby i nerek. Obecność witamin z grupy B sprawia, że zapewnia on właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, a tym samym przyczynia się do poprawy pamięci, koncentracji i innych zdolności poznawczych. Ponadto kiwano to niezwykle bogate źródło kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu, dlatego jego spożywanie szczególnie zalecane jest kobietom w ciąży.

Co ciekawe po kiwano mogą bez obaw sięgać też osoby, które borykają się z otyłością, ponieważ charakteryzują się on niską kalorycznością. Poza tym wspomaga procesy przemiany materii i sprzyja regularnym wypróżnieniom, ale trzeba uważać z jego spożyciem, gdyż jego nadmiar działa moczopędnie i przeczyszczająco. Kiwano przyczynia się także do wzmocnienia i uelastycznienia naczyń krwionośnych.

Ogórek kiwano – wartości odżywcze

Wartość energetyczna ogórka kiwano kształtuje się na poziomie około 44 kcal w 100 g owocu, ponadto zawiera on małą ilość węglowodanów i tłuszczów, co wpływa na jego niską wartość energetyczną.

Jak prawidłowo uprawiać kiwano w domowym ogródku?

Kiwano może być uprawiane w domowym ogródku, ale trzeba zapewnić mu odpowiednie warunki. Należy pamiętać, że owoc ten przestaje rosnąć, gdy temperatura spadnie poniżej 15 stopni Celsjusza. Dlatego hodowla kiwano w domowych warunkach musi odbywać się w specjalnych szklarniach lub foliowych tunelach. Istotne jest również, aby gleba była regularnie nawadniana i odpowiednio spulchniona.
Kiwano wysadza się do gruntu w okolicach końca maja i początku czerwca, kiedy minie już zagrożenie przymrozkami. Afrykański ogórek kwitnie około 6-8 tygodni. Po około 2 tygodniach po kwitnieniu, roślina rodzi owoce, które najlepiej jest zbierać w sierpniu i we wrześniu, kiedy osiągną pomarańczowy kolor.

Ogórek kiwano – zastosowanie

Owoce kiwano najlepiej smakują na surowo. Po przecięciu ich na pół, je się je wydrążając miąższ za pomocą łyżeczki. Na bazie afrykańskiego ogórka przygotowuje się przeróżne desery, sałatki owocowe oraz domowe przetwory, takie jak: dżemy, powidła, kompoty czy konfitury. Dobrze komponuje się też z jogurtem naturalnym.
Ponadto kiwano zazwyczaj serwuje się z potrawami mięsnymi i rybnymi, a także w zestawieniu z kurczakiem i ryżem. Świetnie sprawdzi się też w roli przystawki w połączeniu z kozim serem. Owoc ten jest również wykorzystywany jako element dekoracyjny różnych potraw, koktajli i napojów.

Zatem oprócz ciekawego, intrygującego kształtu, który idealnie podkreśla i uzupełnia wizualny odbiór przygotowywanych potraw, owoc ten jest bardzo smaczny i nadaje się do wielu dań, przekąsek czy przetworów wzbogacając ich smak. Bardzo długo utrzymuje swoją świeżość, aż do 6 miesięcy.

Owoc kiwano słynie nie tylko ze swoich właściwości prozdrowotnych, ale również świetnie sprawdza się w kosmetyce i pielęgnacji ciała. Zatem warto sprawdzić, czy w składzie kremu pielęgnacyjnego znajduje się wyciąg z afrykańskiego ogórka. Witamina C zawarta w tym egzotycznym owocu ubierze udział w procesie wytwarzania kolagenu, tym samym zapewniając miękką i jędrną skórę, a także pomaga na rozszerzone naczynka. Wyciągi z kiwano są jednym z podstawowych składników wszelkich kremów, balsamów i preparatów przeciwstarzeniowych. Poza tym kosmetyki z obecnością owocu kiwano spowalniają procesy starzenia (dzięki antyoksydantom) oraz charakteryzują się działaniem przeciwzmarszczkowym, odmładzającym, regeneracyjnym i upiększającym.

Afrykański ogórek jest także częścią składową preparatów przeznaczonych do pielęgnacji skóry po opalaniu, gdyż działa kojąco na podrażnioną słońcem skórę. Jeśli zmagamy się z trądzikiem, warto również sprawdzić maści z wyciągiem kiwano.

Gdzie kupić kiwano?

Kiwano nadal nie jest popularnym owocem w naszym kraju, dlatego jest on w Polsce trudno dostępny. Można kupić go jedynie w wybranych sklepach ze stoiskiem warzywno-owocowym bądź specjalnych sklepach z egzotyczną żywnością. Okazjonalnie pojawia się w supermarketach.

Zatem jeśli uda nam się spotkać kiwano na stoisku z owocami warto go kupić. Bowiem jest on świetną alternatywą dla tradycyjnych owoców. Stanowi bowiem połączenie dwóch egzotycznych smaków: kiwi i banana, w którym znajduje się cenna zawartość niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Poza tym owoc ten doskonale sprawdza się w połączeniu z daniami mięsnymi, więc będzie stanowić idealne uzupełnienie każdego posiłku.

Kiwano – właściwości oraz wykorzystanie
5 (100%) 1 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *