Kilka ciekawostek na temat cytruliny

Cytrulina aminokwasowa zyskuje popularność jako suplement diety, zwiększający naszą wydajność. Jest naturalnie produkowana w organizmie, ale można ją także znaleźć w niektórych produktach lub jako preparat, który można kupić bez recepty w aptece.

Cytrulina czym tak na prawdę jest?

Jeśli regularnie trenujesz lub po prostu dbasz o swoje zdrowie, cytrulina może okazać się wartościowa. Pomimo tego, że cytrulina jest aminokwasem, który wytwarzany jest przez nasz organizm, dodatkowe jej przyjmowanie w postaci suplementów nie jest koniecznie, ponieważ nasze ciało produkuje wystarczające ilości. Najnowsze badania jednak sugerują, że jabłczan L-cytruliny, chemiczna forma cytruliny dostępna jako suplement, poprawia zdolności wysiłkowe i zmniejsza objawy nadciśnienia czy cukrzycy.

Metabolizm cytruliny

Organizm pozyskuje cytrulinę z pożywienia lub może ją wytworzyć z ornityny, innego aminokwasu, poprzez biochemiczny proces zwany cyklem mocznikowym. W wyniku tego procesu toksyczny amoniak ulega przekształceniu i zostaje wydalony z organizmu. Gdy układ trawienny metabolizuje jabłczan cytruliny w cytrulinę, enzymy w komórkach wątroby przetwarzają ją w inny aminokwas zwany argininą. Kolejne enzymy następnie oddziaływują na argininę i zamieniają ją w tlenek azotu w procesie, który również wytwarza nowe cząsteczki cytruliny. Tlenek azotu działa rozkurczowo na naczynia krwionośne i zmniejsza skłonność do tworzenia się skrzeplin. Według badań, spożywanie dodatkowej cytruliny w postaci suplementu może przynieść znaczące korzyści dla zdrowia.

Zwiększona tolerancja ćwiczeń

Spożywanie suplementu cytruliny znacznie poprawia wydajność. Badania opublikowane w 2011 r. w „Journal of Nutritional Science and Vitaminology” donoszą, że zwierzęta laboratoryjne karmione cytruliną i poddawane intensywnemu wysiłkowi były w stanie dłużej wykonywać ćwiczenia, a także miały niższy poziom amoniaku i mleczanu we krwi, niż grupa placebo. Ponadto, w małym badaniu klinicznym w wydaniu „European Journal of Applied Physiology” z września 2010 r. opublikowano, że rowerzyści, którzy brali cytrulinę na dwie godziny przed treningiem, mieli zwiększoną ilość markerów tlenku azotu, niż grupa kontrolna. Te obiecujące wyniki są jednak wstępne i nadal wymagają potwierdzenia w większych badaniach klinicznych.

Korzyści sercowo-naczyniowe

Kilka badań sugeruje, że suplementacja jabłczanem L-cytruliny może poprawić stan zdrowia sercowo-naczyniowego. Na przykład badania z 2010 roku, które dotyczyły osób cierpiących na niewydolność sercową, wykazały, że spożywanie L-cytruliny przez dwa miesiące pomogło poprawić wydajność podczas biegania, a także obniżyło ciśnienie krwi i poprawiło pracę serca. Natomiast, prace badawcze z 2012 r. wykazały, że spożywanie L-cytruliny przez zdrowe osoby wpłynęło pozytywnie na pracę tętnic.

Źródła cytruliny

Suplementy jabłczanu L-cytruliny są dostępne w postaci tabletek w sklepach ze zdrową żywnością i niektórych aptekach. Ponieważ cytrulina jest naturalnym aminokwasem, jest ogólnie uważana za bezpieczną i nie powoduje większych skutków ubocznych. Nie ustalono minimalnej skutecznej dawki, ale w badaniach klinicznych stosowano dzienną dawkę od 5 do 8 gramów. Porozmawiaj z lekarzem na temat jabłczanu L-cytruliny, aby zdecydować, czy ten rodzaj suplementu może ci pomóc.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *