Kawa zbożowa a odchudzanie

Choć kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, to przyspiesza przemianę materii i ułatwia trawienie. Dlatego polecana jest tym osobom, które się odchudzają, oraz cierpią na schorzenia żołądka lub mają problemy z nadciśnieniem, a także dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.

Skład kawy zbożowej

Kawa zbożowa jest wytwarzana z palonych ziaren żyta, pszenicy, korzenia mniszka, buraka cukrowego albo z cykorii. Jest to napój, który pomaga przyswajać wapń, poprawia przemianę materii i proces trawienia. Kawa zbożowa zawiera białka oraz węglowodany i jest pozbawiona tłuszczu. Jest też źródłem cennych składników odżywczych, takich jak magnez, selen, a także polifenole, działające przeciwutleniająco oraz witamin z grupy B.

Działanie odchudzające kawy zbożowej

Zróżnicowanie substancji zawartych w kawie zbożowej, będących składnikami biologicznie aktywnymi, sprzyja utracie wagi, regulacji procesów trawienia, oraz metabolizmu, a także poprawie profilu hormonalnego, który ma silny wpływ na funkcjonowanie organizmu oraz jego skłonności do przybierania na wadze. Może w związku z tym wspomagać odchudzanie.

Błonnik zawarty w kawie zbożowej pomaga w odchudzaniu

Kawa zbożowa nie zawiera kwasu chlorogenowego, ani kofeiny. Jako źródło błonnika zmniejsza uczucie głodu i wzmaga procesy przemiany materii. Dlatego jest polecana osobom odchudzającym się. Smakosze tej kawy dobrze wiedzą, że można z niej uzyskać np. wersję orzeźwiającą z kostkami lodu. Jeśli nie jest się na diecie bezglutenowej warto rozważyć picie „zbożówki2”.

Pozytywne skutki picia kawy zbożowej

Kawa zbożowa reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz utrzymuje prawidłowy rytm serca i zapotrzebowanie mózgu w tlen. Pomaga w usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii, bierze udział w prawidłowej syntezie białek oraz w metabolizmie węglowodanów.

Magnez, zawarty w kawie zbożowej, stabilizuje działanie układu nerwowego oraz usprawnia pracę szarych komórek. Wraz z witaminą D i wapniem jest budulcem kości oraz zębów, poprawia trawienie, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, reguluje funkcje tarczycy, rozszerza drogi oddechowe ułatwiając leczenie astmy oraz zapalenia oskrzeli. Chroni przed toksynami oraz reguluje napięcie mięśni, pomaga pokonać przewlekłe zmęczenie, łagodzi PMS, zapobiega oraz łagodzi migreny  Inulina – błonnik rozpuszczalny – zmniejsza przyswajanie tłuszczu oraz metali ciężkich.

Kawę zbożową powinny pić osoby na diecie odchudzającej, nerwowe, z nadciśnieniem, nadkwasotą, owrzodzeniem przewodu pokarmowego, niewydolnością wątroby, nerek i jelit.

Kawa zbożowa a odchudzanie
5 (100%) 1 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *