Kasztanowiec zwyczajny – właściwości oraz wykorzystanie

Kasztanowiec zwyczajny to drzewo dobrze nam znane. Kojarzymy je z jesiennymi spacerami, podczas których dzieci zbierają cenione wśród nich nasiona drzewa- kasztany. Czas kwitnienia przypomina uczniom licealnym o zbliżających się egzaminach maturalnych. Jednak mimo iż to drzewo jest nam tak bliskie, nie występuje ono w Polsce naturalnie. Dopiero w XVI wieku z Półwyspu Bałkańskiego przybyło do Polski, gdzie do dziś jest traktowane jako drzewo ozdobne. Jednak poza walorami estetycznymi, Kasztanowiec ma do zaoferowania naprawdę sporo bogactw również w produkcji różnego rodzaju suplementów diety, środków leczniczych i pielęgnacyjnych.

Kasztanowiec- Właściwości

Do produkcji różnego rodzaju specyfików zielarskich używa się prawie wszystkich elementów rośliny. Tak samo w korze, nasionach, niedojrzałych owocach, jak i w liściach, oraz kwiatach znajdują się saponiny triterpenowe, z których najważniejsza jest escyna. Poza tym zawierają flawonoidy, garbniki, kumaryny i fenolokwasy. Nasiona zawierają także cukry, skrobie, sterole, karotenoidy, oraz różne związki mineralne. Największe bogactwo tych składników mieści się w korze (głównie z młodych gałązek) i kwiatach, a najmniej zawierają liście kasztanowca. Jak najlepiej wykorzystać walory tej wspaniałej rośliny?

Kasztanowiec- do użytku zewnętrznego

Escyna, czyli mieszanka saponin, pomaga uszczelniać naczynia krwionośne, zapewniając im elastyczność. Ma zatem działanie przeciwbólowe, przeciwobrzękowe i przeciwzapalne. To właśnie ten składnik sprawia, że maść z kasztanowca działa tak zbawiennie na wszelkiego rodzaju stłuczenia, żylaki, oraz obrzęki. Możemy jej używać nie tylko jako maść na siniaki, sprawdzi się równie dobrze w walce z cellulitem, oraz przy różnych innych dolegliwościach naczyniowych i skórnych. Także przy zwalczaniu łupieżu, dobrze jest sięgnąć po preparaty i wyciągi z drzewa kasztanowca.

Kasztanowiec- do użytku wewnętrznego

Kasztanowiec zdziała prawdziwe cuda, również w przypadku suplementacji. Garbniki zawarte w liściach kasztanowca oraz jego kwiatach wpływają rozkurczowo na przewód pokarmowy. Mają także działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego w czasie lekkiego zatrucia pokarmowego, lub innych zaburzeń trawiennych, można sięgnąć po napar z tej rośliny. Natomiast owoce Kasztanowca mogą być stosowane na nieżyt i zapalenie żołądka lub jelit. Popularna jest również nalewka. W tym celu używa się najczęściej kwiatostanu drzewa, czasami dodaje się również trochę kasztanów. Taka nalewka pomoże nam właściwie zadbać o układ pokarmowy, podziała zbawiennie przy rozwolnieniach, oraz żylakach. Można także korzystać z niej przy problemach ze stawami lub reumatyzmem, nacierając bolące miejsca. Jak widać, imponujący wygląd jest jedynie dodatkiem do szeregu zalet tego drzewa.

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *