Kapusta pak choi – właściwości, wykorzystanie oraz przepis

Pak choi, pak choy, bok choy, pakczoj – to wszystko nazwy kapusty, ale nie zwykłej, która tak często gości na polskich stołach. Pak choi to kapusta chińska, która pochodzi z Azji Wschodniej. Coraz częściej możemy znaleźć ją w polskich sklepach, a więc może warto zapoznać się z jej właściwościami i wypróbować w naszej kuchni.

Pak choi – jakie są jej właściwości?

Kapusta chińska ma długie liście, które rosną pionowo więc wyglądem różni się od dobrze znanych nam kapust, które sami często uprawiamy w naszych ogrodach. Pak choi należy do produktów niskokalorycznych, w stu gramach znajdziemy zaledwie 13 kalorii. Chociaż tak uboga w kalorie, bok choy, jest bogata w witaminy i minerały.

Co w niej znajdziemy? Pakczoj to źródło magnezu, manganu, wapnia, żelaza i potasu, dzięki którym możemy cieszyć się lepszą koncentracją, nasz organizm oczyszczany jest z toksyn i zwiększa się krzepliwość krwi. Oprócz tego dostarcza niewielkich ilości kwasów tłuszczowych i aż dziesięć aminokwasów, których nasz organizm nie wytwarza i musimy uzupełniać ich brak poprzez spożycie odpowiednich produktów.
Kapusta chińska, dostarcza do organizmu związki, które zawierają siarkę (glukozynaty), przez co przeciwdziała nowotworom. Należy jednak uważać, ponieważ spożywane w nadmiarze mogą być toksyczne.
Pak choi to również źródło witaminy C, A, K1, B6 i B9. Kapusta chińska poprawia wygląd skóry, wspiera układ odpornościowy i oddechowy, wspomaga pracę serca oraz działa pozytywnie na nasz wzrok. Witamina K wraz z wymienionymi minerałami odgrywają dużą rolę w formowaniu tkanki kostnej i są zalecane osobom, którym grozi osteoporoza.

Spożywanie pakczoj może wpłynąć na ograniczenie stanów zapalnych, spowolnienie procesów starzenia, a dodatkowo korzystnie działa na pamięć. Oprócz wymienionych już witamin i minerałów, w kapuście chińskiej odnajdziemy także białko, węglowodany, błonnik, tłuszcz, witaminę E, cynk, miedź, sól, mangan i fosfor.

Kapusta chińska – do czego ją wykorzystać?

Pak choi możemy zjadać w całości, zarówno gotowane jak i surowe. Bok-choy to przede wszystkim składnik kuchni azjatyckiej, jednak stała się również popularna w Europie i częściej gości w polskich kuchniach i sklepach.

Jak można ją jeść? W Azji popularne są smażone pędy z przyprawami, sałatki czy egzotyczne zupy. Pak-choy możemy odnaleźć w towarzystwie ryżu albo wieprzowiny. Często zestawia się ją z sosem sojowym, olejem sezamowym i imbirem. Jednak pakczoj wcale nie musi być tylko wykorzystywana w daniach kuchni azjatyckiej. Jako kapustę, możemy ją również dodawać do dań, które zwykle przygotowujemy w swoich domach. Na pewno będzie fantastycznym dodatkiem do tradycyjnych dań.

Pak choi – przepisy

Przygotowanie kapusty chińskiej nie wymaga od nas wielkiego wysiłku. Możną ją spożywać na różne sposoby, jednak w przypadku gotowania czy smażenia, zaleca się, żeby czas takiej obróbki był krótki. Można ją smażyć w woku albo ugotować na parze. Przedstawiamy przykładowe przepisy, z wykorzystaniem pak-choi.

Smażona kapusta pak choi

Do przygotowania smażonej kapusty, będziemy jedynie potrzebować kilka bulw, czosnek i olej do smażenia. Przygotowany czosnek, najlepiej rozgnieciony, trzeba podsmażyć na oleju. Kapustę trzeba pokroić na 3-centymetrowe paski, a następnie wrzucić na patelnie. Czas smażenia nie jest długi, kapustę trzymamy na patelni około 8 minut i smażona kapusta chińska gotowa.
Jest to najprostsza wersja smażonej kapusty. Równie dobrze możemy wzbogacić swój przepis, dodając sos sojowy, imbir, trochę ostrej papryczki.

Pak choi z wędzonym łososiem

Kapustę chińską naprawdę możemy spożywać na wiele sposobów. Przygotowana z wędzonym łososiem, jajkiem i ogórkiem, na pewno zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Kapustę należy przekroić na pół i posmarować mieszanką oleju sezamowego, wymieszanego z czosnkiem i sosem sojowym.
Kapustę gotujemy na parze 6 minut, następnie przekładamy ją do półmiska. Jajka gotujemy na twardo i przygotowane, kroimy i dodajemy do kapusty. Kroimy wędzonego łosia i ogórka, które potem wędrują do kapusty i jajek. Na sam koniec przygotowujemy sos z jogurtu, koperku, który dodajemy do naszego dania.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *