Kapary – właściwości zdrowotne, odżywcze i wykorzystanie

Kapary to przyprawa, którą głównie kojarzymy z kuchni śródziemnomorskiej. Jest idealnym dodatkiem do sałatek, który często bywa niedoceniany. Dlaczego warto częściej sięgać po kapary?

Kapary i jej właściwości odżywcze

Kapary to charakterystyczna roślina, do której wielu osób nie pała sympatią, a które potrafią zmienić smak wielu dań. Kapary, które wykorzystujemy jako przyprawa to kapary cierniste. Cała rodzina roślin kaparowatych liczy około 250 gatunków. Fragment rośliny, który używany jest głównie w kuchni to nierozwinięte pąki kwiatów, ale również owoce, jednak te pierwsze są zdecydowanie popularniejsze od owoców. Kapary z ponad 80% składają się z wody, pozostałe ok 20% to między innymi witaminy i minerały. Najczęściej kapary spożywamy w formie konserwowanej. Kapary to źródło witaminy K, która odgrywa ważną rolę w gospodarce wapniowej oraz wpływa na krzepliwość krwi. Obok witaminy K znajdziemy ryboflawinę czyli witaminę B2, która bierze udział w moderowaniu pracy układu nerwowego, dba o wzrok i układ oddechowy. Kapary są bogate w antyoksydanty czyli witaminę C zwaną również kwasem askorbinowym. Witamina C dba o naszą odporność oraz pracę serca i układu nerwowego. Kwas askorbinowy przyśpiesza syntezę kolagenu dlatego panie powinni chętnie sięgać po kapary jeśli zależy nam na młodym wyglądzie i elastyczności skóry oraz wspomóc stawy.

Kapary są bogate w ilość sodu, zwłaszcza konserwowe, dlatego też osoby, które unikają sodu powinny na nie uważać. Sód jest jednym z ważniejszych pierwiastków w naszym ciele, odpowiada on za pracę gospodarki wodnej organizmu czy za pracę układu nerwowego i pracę mięśni. Żelazo to kolejny ważny pierwiastek, który znajdziemy w kaparach, żelazo odgrywa ważną rolę w transporcie tlenu w organizmie. Jest jednym ze składników hemoglobiny i wspomaga pracę układu odpornościowego. Niedobór żelaza nie raz sprawia, że czujemy się zmęczeni, a nawet może być źródłem sińców pod oczami, poszarzałej cery czy wzmożonego wypadania włosów.

Błonnik zawarty w kaparach wspomaga dietę, pomimo że kapary same w sobie są niskokaloryczne, to zawarty w nich błonnik zmniejsza apetyty i wspomaga proces trawienia. Moderuje on również ilość cholesterolu chroniąc nas przed wieloma chorobami. Kwas foliowy, który znajdziemy w kaparach jest kluczowy podczas ciąży dla zdrowia matki i dziecka. Wpływa na układ nerwowy, pracę układu pokarmowego oraz usprawnia proces tworzenia czerwonych krwinek. W kaparach pojawiają się również polifenole czyli organiczne związki o przeciwutleniającym działaniu, najwięcej w nich flawonoli, które wykazują działanie moczopędne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne czy rozkurczowe. Flawonole są bardzo ważne w przeciwdziałaniu schorzeń. Kapary nie tylko urozmaicą naszą dietę, ale i pozytywnie wpłyną na zdrowie.

Kapary jak smakują?

Kapary mają charakterystyczny smak, często opisywany jako gorzki, ostry bądź kwaskowaty porównywalny jako smak umami. Niektóre osoby twierdzą, że smakiem przypomina musztardę. Nie każdej osobie przypadnie on do gustu dlatego warto zaczynać o niewielkich ilości kaparów dodanych do potraw dla smaku.

Kapary i ich wykorzystanie

Kapary głównie wykorzystuje się w kuchni jednak i w medycynie ludowej mają spore znaczenie. Owoce podaje się w formie marynowanej, a nierozwinięte pąki kwiatów służą jako przyprawa, najczęściej przyrządza się je w marynacie lub solance. W sklepach często znajdziemy konserwowane nierozwinięte pąki kwiatów. Kapary nie tylko podkreślą smak dań kuchni śródziemnomorskiej takich jak sałatki, makarony czy pieczeni. Mogą również posłużyć do dań faszerowanych, w Polsce dużą popularnością cieszą się jajka faszerowane kaparami. W kuchni kapary mogą również posłużyć jako dekoracja do dania. W medycynie ludowej kapary wykorzystywane były w celu poprawy pracy układu pokarmowego, ale również słyną z tego, że są silnym afrodyzjakiem.

Kapary a cena

Kapary nie należą do najtańszych przypraw, najtańsze kapary znajdziemy w okolicach 4 czy 6 złotych za niewielki słoiczek, jednak nieduża ilość kaparów wystarczy aby nadać smak. Kapary są nadal niedocenianą przyprawą w Polsce, jednak warto się przełamać i sprawdzić jak kapary radzą sobie w kuchni.

Kapary – właściwości zdrowotne, odżywcze i wykorzystanie
5 (100%) 1 głosów

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *