Jak zrobić mydło? Domowe sposoby

Mydło od strony chemicznej jest solą sodową wyższego kwasu tłuszczowego. Powstaje w reakcji saponifikacji inaczej zwanej reakcją zmydlania, czyli reakcji zasady z kwasem w tym wypadku reakcja zasady sodowej bądź potasowej z wyższymi kwasami tłuszczowymi obecnymi w olejach. Historia mydła sięga daleko w przeszłość. Są dowody na to, że już w 2800r p.n.e.wytwarzali je Sumerowie, starożytny lud, który pod koniec IV tysiąclecia p.n.e.stworzył wysoko rozwiniętą cywilizację w południowej Mezopotamii na Bliskim Wschodzie. Wzrost jego popularności nastąpił za czasów Fenicjan, a w jego rozpowszechnieniu znaczący udział mieli Arabowie. Największym jednak potentatem w produkcji mydła została w XII wieku Hiszpania. W Polsce pierwsze mydlarnie powstały w XVI wieku. Początkowo mydło wcale nie było produkowane z myślą o higienie, a służyło przede wszystkim do prania włókien tekstylnych i leczenia chorób skóry, ran czy owrzodzeń.

Mydła produkowane przemysłowo kontra mydła naturalne

Podczas procesu zmydlania oprócz mydła właściwego powstaje coś jeszcze, a mianowicie gliceryna. Jak wiemy, gliceryna ma doskonałe właściwości nawilżające, dlatego w przemysłowym procesie produkcji jest ona zazwyczaj usuwana i wykorzystywana jako składnik kremów, balsamów i innych produktów nawilżających. Mydło bez gliceryny bardzo często przesusza i podrażnia skórę. Ponadto w przeciętnym mydle z supermarketu spotkamy sztuczne utwardzacze, syntetyczne konserwanty, SLS, parabeny. Nasza skóra nie koniecznie lubi takie dodatki.
Alternatywą są mydła naturalne, które bez problemu kupimy w profesjonalnych sklepach czy przez internet. Ich ogromną zaletą jest nie tylko brak szkodliwych składników, ale również dzięki wykorzystaniu naturalnych produktów takich jak zioła, minerały i inne, można precyzyjnie dobrać rodzaj mydła nawet do najbardziej wymagającej skóry i przy okazji cieszyć się z ich dobroczynnego na nią wpływu.

Mydło Kastylijskie – zrób to sam

Okazuje się również, że produkcją mydła na własne potrzeby możemy zająć się sami, ponieważ nie jest to wcale takie trudne choć wymaga precyzji i zajmuje trochę czasu. Proces produkcji opiszemy na podstawie przepisu na mydło kastylijskie uważane za najbardziej naturalne i najłatwiej biodegradowalne, nadające się nawet dla niemowląt a przy tym bardzo skutecznie usuwające zanieczyszczenia.

Co będzie nam potrzebne?

  • garnek stalowy bądź emaliowany
  • termometr
  • dokładna waga kuchenna
  • dwa szklane słoiki bądź zlewki
  • blender
  • łyżka drewniana
  • okulary ochronne, rękawice i ubranie robocze

Składniki:

  • 750 g oliwy z oliwek
  • 90,76-96,84g wodorotlenku sodu/sody kaustycznej (NaOH)
  • 249g wody destylowanej
  • dodatkowe składniki według uznania takie jak np. olejki eteryczne, płatki owsiane, skórkę pomarańczy

Proces produkcji:

  1. dokładnie odmierzoną ilość wodorotlenku sodu wsyp do słoika/zlewki
  2. do drugiego słoika/zlewki wlej wodę i postaw w zlewozmywaku
  3. powoli wsypuj wodorotlenek sodu do wody i delikatnie mieszaj. Uważaj! W wyniku reakcji chemicznej słoik ulegnie nagrzaniu. Zostaw wodę do ostygnięcia do temperatury 40-50 stopni
  4. oliwę z oliwek podgrzej również do temperatury 40-50 stopni
  5. powoli wlej zasadę do tłuszczu, użyj blendera, żeby wmieszać obie substancje – masa powinna zacząć gęstnieć i po około 15 minutach osiągnąć konsystencję budyniu
  6. dodaj dodatkowe składniki
  7.  rozlej masę do formy i owiń czymś, co pozwoli zatrzymać miksturze temperaturę
  8. dzień – dwa dni później pokrój mydło na kostki i zostaw na 4-6 tygodni na arkuszu gazety lub pergaminie. Okres leżakowania jest bardzo ważny, ponieważ wcześniej mydło ma właściwości żrące. Aby nadawało się ono do użycia poziom ph powinien wynosić w przybliżeniu 7,5-9. Można go sprawdzić przy pomocy papierka lakmusowego (do kupienia w aptece).

W czasie całego procesu należy pamiętać, że NaOH to żrącą zasada a w trakcie mieszania powstają duszące gazy dlatego należy zachować wszystkie zasady bezpieczeństwa i dbać o odpowiednią wentylację pomieszczenia.

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *