Jak zagęścić sos, aby nie używać konserwantów i zapychaczy?

Nie ma to jak smak domowego sosu i satysfakcja wynikająca z tego, że został przez ciebie przygotowany samodzielnie. Czasami jednak, mimo najlepszych intencji, twój sos może okazać się rzadszy niż to było w planie. Jeśli zastanawiasz się jak zagęścić sos nie używając substancji konserwujących i zapychaczy? Mamy dla ciebie kilka bardzo skutecznych porad.

Odparowywanie płynu

Zagęszczenie sosu poprzez odparowanie płynu jest najprostszym sposobem przede wszystkim dla osób, które nie chcą dodawać nadprogramowych kalorii swojej potrawie oraz zmieniać ich nuty smakowej. Aby w ten sposób uzyskać sos należy odcedzić powstały podczas smażenia lub pieczenia płyn, a następnie wlać go do rondla i gotować do momentu, aż zgęstnieje. Pamiętaj, aby mięso nie było zbyt mocno przyprawione, ponieważ podczas redukcji sos staje się bardzo intensywny. Ten sposób świetnie sprawdzi się w celu zagęszczenia sosu pieczeniowego, pomidorowego, czy teriyaki.

1. Ser żółty

Tarty ser, taki jak cheddar lub parmezan, może również działać jako zagęszczacz i staje się doskonałym spoiwem w procesie gotowania. Ten sposób sprawdzi się w celu zagęszczenia sosów do spaghetti, np. serowego czy pomidorowego.

2. Masło

Dodatek masła nie tylko zagęści sos, ale również nada potrawie niepowtarzalny maślany smak. Z tego powodu będzie świetnie pasować do zup krem, deserów oraz mięsnych sosów pieczeniowych. W połączeniu z mąką – w postaci zasmażki – może posłużyć do przyrządzenia pysznego sosu beszamelowego. Jeśli natomiast chcesz, aby potrawa miała bardziej orientalne smaki zwykłe masło możesz zastąpić np. masłem orzechowym.

3. Serek topiony

Twarożek może pełnić rolę zagęszczacza do na bazie śmietany, sosów sałatkowych, dipów oraz służyć jako zamiennik majonezu. Po zmieszaniu z masłem, sprawdzi się również jako podstawa do lukru. Ser topiony nie tylko sprawi, że sos stanie się gęsty ale również wzbogaci jego smak. Aby w ten sposób zagęścić sos, pokrój serek na mniejsze kawałki, rozpuść w sosie i zagotuj.

4. Miksowanie warzyw

Jeśli twój sos jest z dodatkiem warzyw, a nie osiągnął jeszcze konsystencji, na którą miałeś nadzieję, możesz zmiksować go na gładką masę przy użyciu ręcznego blendera. Dzięki warzywom jesteśmy w stanie zagęścić sos bez dodatku niepotrzebnych kalorii. Ten sposób sprawdzi się znakomicie podczas przygotowywania m.in. sosu grzybowego.

5. Żółtko jaja

Surowe żółtko to kolejny dobry sposób na zagęszczanie sosu serowego lub sosu na bazie śmietany. Żółtko dodaj krótko przed podaniem, aby się nie ścięło. Najpierw dodaj do niego odrobinę sosu, lub śmietanki, a następnie przełóż mieszankę jajeczną do sosu i podgrzej na małym ogniu, aby sos zgęstniał.

6. Kwaśna śmietana

Jeśli nie masz pomysłu na to, jak zagęścić sos pomidorowy, śmietana będzie dobrym sposobem. Sprawdzi się również w celu zagęszczenia gulaszu, curry, wszelkiego rodzaju zup oraz ożywienia dipów i dressingów. Jeśli natomiast chcesz użyć mniej kalorycznego produktu, doskonałym substytutem śmietany będzie jogurt grecki.

7. Kasza kuskus/jaglana

Doskonale wiemy, że wszelkiego rodzaju kasze powinny zagościć na dobre w naszym jadłospisie. Kasza kuskus jest dobrym źródłem białka, błonnika pokarmowego oraz żelaza, natomiast kasza jaglana zawiera duże ilości łatwo przyswajalnego białka, witaminy z grupy B (B1, B2, B6) oraz żelazo i miedź. Ze względu na wartości odżywcze, kasza jest jednym z najbardziej wartościowych zagęszczaczy, które można dodawać do sosów. Wystarczy, że po ugotowaniu rozdrobnisz ją za pomocą blendera, dodasz do sosu i zagotujesz.

Którą z metod wybrać?

Istnieje wiele metod, które można wykorzystać podczas zagęszczania sosu. Ważne, abyś potrafił dobrać odpowiednią z nich do konkretnej potrawy, ponieważ sposób, który będzie pasował w przypadku zagęszczania sosu pomidorowego niekoniecznie sprawdzi się podczas zagęszczania deseru. Przede wszystkim, słuchaj siebie. Jeśli uważasz, że zredukowanie sosu będzie odpowiednim sposobem – świetnie! Jeśli natomiast chcesz wzbogacić potrawę o dodatkowy składnik – idź tą drogą!

Ocen ten wpis

Related Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *