Jak przygotować kompot z suszu? Czy jest zdrowy?

Kompot z suszu słynie swoją popularnością podczas świąt Bożego Narodzenia. Jest obecny w każdym domu – rozumiany jako tradycyjną potrawę świąteczną. Jednak nie każdy jest do niej przekonany. Bardzo rzadko zdarza się, że dzieci lubią kompot z suszu. Natomiast dorośli bardzo często wybierają te danie. Uznaje się, że do tego smaku należy dojrzeć. Mimo wszystko, te danie powinno zagościć w codziennym menu Polaków, ze względu na swoje zdrowotne właściwości.

Kompot z suszu – z czego się składa?

Tradycyjna potrwa wigilijna powinna zawierać aż trzy rodzaje suszonych owoców: jabłka, gruszki oraz śliwki. Niektórzy, w celu urozmaicenia smaku dodają do potrawy takie przyprawy jak: cynamon, kardamon lub miód. Jednak to suszone owoce zawierają najwięcej zdrowotnych aspektów. Według ludowych wierzeń, kompot z suszy miał mieć właściwości nie tylko zdrowotne, ale również miał odganiać złe moce. Jabłka były symbolem miłości i pokoju, gruszki miały za zadanie przyciągać więcej pozytywnej energii oraz pieniędzy, a śliwki ochraniać przed złą energią.

Jakie są ich właściwości?

Suszone owoce posiadają wiele atrybutów:

  • Bardzo dużą ilość błonnika, którego obecność podczas świąt zdecydowanie wpłynie na organizm. Przyspiesza metabolizm oraz ułatwia trawienie. Jest to szczególnie ważne podczas świąt. W chwili, kiedy przed nami stoją przepyszne, aromatyczne potrawy – chcielibyśmy spróbować każdej z nich. Popijanie kompotu z suszu może zapobiec skutkom łakomstwa. Nie zapobiegnie on wzroście na wadze, ale zniweluje nieprzyjemne uczucie dyskomfortu.
  • Źródło cennych witamin. Witamina A odpowiada za wsparcie wzroku. Witamina B w postaci kwasu foliowego pozytywnie działa na układ nerwowy. Natomiast układ odpornościowy wspomaga witamina C. Istnieje również grupa witamin – K i E, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz krzepnięcia krwi.
  • Źródło przeciwutleniaczy, w szczególności polifenoli. Nie tylko wpływa na prawidłowy przepływ krwi, ale również dba o pracę przewodu pokarmowego, a także niweluję uszkodzenia oksydacyjne.
  • Dużą dawkę potasu, który pomaga w pracy serca. Reguluje poziom krwi w organizmie, obniża cholesterol oraz zmniejszyć stany zapalne.
  • Właściwości przeczyszczające – suszone śliwki jako naturalny środek na przeczyszczenia może zapobiec zaparciom. Wspiera również choroby serca oraz zapobiega nowotworom.
  • W medycynie ludowej napar z gruszek wykorzystywany był jako okład na głowę – pomagał podczas dolegliwości migrenowych
  • Suszone jabłka poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokcie. Gruszki zawierają jod – ich spożywanie zaleca się osobom z niedoczynnością tarczycy.
  • Cynamon, kardamon oraz goździki również mają swoje działanie zdrowotne. Mimo, że są jedynie dodatkami, które mają na celu polepszenie smaku – działają przeciwnowotworowo, obniżają poziom cholesterolu, wspierają prace serca, stabilizują glukozę oraz rozgrzewają.
  • Spożywanie kompotu pomaga również na zatrucia alkoholowe.

Kompot z suszu – przepis

Do wykonania tej potrawy, potrzebujemy takich składników jak:

  • 3l wody
  • 300g suszonych śliwek
  • 200g suszonych jabłek
  • 200g suszonych gruszek
  • Skórka obrana z dwóch cytryn
  • Kawałek kory cynamonowej
  • 5 goździków
  • 3 łyżki miodu (opcjonalnie)
  • Garść rodzynek

Wszystkie składniki oprócz miodu należy zalać 3 litrami wody i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Po ugotowaniu należy wyrzuć skórkę z cytryn oraz korę cynamonową. Aby osłodzić kompot, można dodać odrobinę miodu. Jeśli smak jest zbyt intensywny, należy rozcieńczyć go z wodą. Spożywać po ostudzeniu. Kompot z suszu jest dosyć kaloryczny, 100g suszonych owoców zawiera aż 300 kalorii.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest