Kompot z suszu słynie swoją popularnością podczas świąt Bożego Narodzenia. Jest obecny w każdym domu – rozumiany jako tradycyjną potrawę świąteczną. Jednak nie każdy jest do niej przekonany. Bardzo rzadko zdarza się, że dzieci lubią kompot z suszu. Natomiast dorośli bardzo często wybierają te danie. Uznaje się, że do tego smaku należy dojrzeć. Mimo wszystko, te danie powinno zagościć w codziennym menu Polaków, ze względu na swoje zdrowotne właściwości.
Spis treści
Kompot z suszu – z czego się składa?
Tradycyjna potrwa wigilijna powinna zawierać aż trzy rodzaje suszonych owoców: jabłka, gruszki oraz śliwki. Niektórzy, w celu urozmaicenia smaku dodają do potrawy takie przyprawy jak: cynamon, kardamon lub miód. Jednak to suszone owoce zawierają najwięcej zdrowotnych aspektów. Według ludowych wierzeń, kompot z suszy miał mieć właściwości nie tylko zdrowotne, ale również miał odganiać złe moce. Jabłka były symbolem miłości i pokoju, gruszki miały za zadanie przyciągać więcej pozytywnej energii oraz pieniędzy, a śliwki ochraniać przed złą energią.
Jakie są ich właściwości?
Suszone owoce posiadają wiele atrybutów:
- Bardzo dużą ilość błonnika, którego obecność podczas świąt zdecydowanie wpłynie na organizm. Przyspiesza metabolizm oraz ułatwia trawienie. Jest to szczególnie ważne podczas świąt. W chwili, kiedy przed nami stoją przepyszne, aromatyczne potrawy – chcielibyśmy spróbować każdej z nich. Popijanie kompotu z suszu może zapobiec skutkom łakomstwa. Nie zapobiegnie on wzroście na wadze, ale zniweluje nieprzyjemne uczucie dyskomfortu.
- Źródło cennych witamin. Witamina A odpowiada za wsparcie wzroku. Witamina B w postaci kwasu foliowego pozytywnie działa na układ nerwowy. Natomiast układ odpornościowy wspomaga witamina C. Istnieje również grupa witamin – K i E, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie wątroby oraz krzepnięcia krwi.
- Źródło przeciwutleniaczy, w szczególności polifenoli. Nie tylko wpływa na prawidłowy przepływ krwi, ale również dba o pracę przewodu pokarmowego, a także niweluję uszkodzenia oksydacyjne.
- Dużą dawkę potasu, który pomaga w pracy serca. Reguluje poziom krwi w organizmie, obniża cholesterol oraz zmniejszyć stany zapalne.
- Właściwości przeczyszczające – suszone śliwki jako naturalny środek na przeczyszczenia może zapobiec zaparciom. Wspiera również choroby serca oraz zapobiega nowotworom.
- W medycynie ludowej napar z gruszek wykorzystywany był jako okład na głowę – pomagał podczas dolegliwości migrenowych
- Suszone jabłka poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokcie. Gruszki zawierają jod – ich spożywanie zaleca się osobom z niedoczynnością tarczycy.
- Cynamon, kardamon oraz goździki również mają swoje działanie zdrowotne. Mimo, że są jedynie dodatkami, które mają na celu polepszenie smaku – działają przeciwnowotworowo, obniżają poziom cholesterolu, wspierają prace serca, stabilizują glukozę oraz rozgrzewają.
- Spożywanie kompotu pomaga również na zatrucia alkoholowe.
Kompot z suszu – przepis
Do wykonania tej potrawy, potrzebujemy takich składników jak:
- 3l wody
- 300g suszonych śliwek
- 200g suszonych jabłek
- 200g suszonych gruszek
- Skórka obrana z dwóch cytryn
- Kawałek kory cynamonowej
- 5 goździków
- 3 łyżki miodu (opcjonalnie)
- Garść rodzynek
Wszystkie składniki oprócz miodu należy zalać 3 litrami wody i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Po ugotowaniu należy wyrzuć skórkę z cytryn oraz korę cynamonową. Aby osłodzić kompot, można dodać odrobinę miodu. Jeśli smak jest zbyt intensywny, należy rozcieńczyć go z wodą. Spożywać po ostudzeniu. Kompot z suszu jest dosyć kaloryczny, 100g suszonych owoców zawiera aż 300 kalorii.